Crimedocs: gruwelijke verhalen achter moorden in Nederland

Crimedocs is de nieuwe serie van AVROTROS, waarin zowel de vermissing van Sabrina Oosterbeek als Deborah Rosiek wordt besproken. In deze true crime worden de gruwelijke verhalen achter een aantal moorden op Nederlandse bodem belicht. In dit programma komen familie, politie en onderzoekers aan het woord. Zij duiden de vaak gruwelijke gebeurtenissen die op hun pad kwamen. Uit deze verhalen blijkt dat de realiteit vaak zelfs nog gruwelijker is dan fictie. Crimedocs is te kijken vanaf vandaag – vrijdag 11 maart – om 21.00 uur op NPO3.

Eerder kon je al kijken naar internationale true crime verhalen in: Crimedocs Love & Hate.

Sabrina Oosterbeek

Aflevering 1 en 2 gaan over de Amsterdamse seriemoordenaar Sjonny W. Hij werd in de zomer van 2017 gearresteerd, in verband met de vermissing van de heroïneverslaafde Sabrina Oosterbeek (30) uit Amsterdam. Hij was de laatste die haar zag. Wie was Sjonny W.? Uit interviews met familieleden van slachtoffers, reconstructies, gesprekken met een ex-vrouw van Sjonny en nooit eerder uitgezonden beelden van een zoektocht naar het lichaam van Sabrina, ontstaat een triest beeld van een man die eind 2021 veroordeeld werd tot bijna 20 jaar cel en TBS.

Sjonny W.

Sjonny W krijgt deze straf voor drie moorden, die op Sabrina Oosterbeek en op twee drugsverslaafde prostituees. Zeer heftige zaken, ook omdat één van hen in stukken gezaagd is gevonden. Aan de hand van emotionele interviews met nabestaanden, unieke beelden van een interview met W., gesprekken met mensen uit zijn vertrouwenskring en reconstructies zoekt Crimedocs antwoord op prangende vragen. Wie is Sjonnie W. en wat is er gebeurd met het lichaam van Sabrina? En is de vermiste prostituee Stefanie, die Sjonnie goed kende, ook slachtoffer van hem geworden? 

Deborah Rosiek

In deel drie van CRIMEDOCS het ongelooflijke verhaal van Deborah Rosiek. Het wordt de meest bizarre vermissing van deze eeuw genoemd. De aantrekkelijke, spirituele vrouw die relaties had met politiebazen, topfunctionarissen en penozejongens had één vurige wens: moeder worden. Hoogzwanger van een tweeling moest ze zich in 2003 melden in het ziekenhuis voor een keizersnede. Maar ze meldt zich nooit… Wat is er met haar en de ongeboren tweeling gebeurd? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen van Deborah af wilden.

Hoofdverdachte is haar vriend, de ex-politieman Hans P. Ze chanteerde hem inzake een kluiskraak bij een grote gokbaas. De politie zette een van de grootste undercoveracties ooit op om hem te pakken te krijgen. Maar hij zweeg. Verder in deze aflevering interviews met familieleden en uniek beeldmateriaal van de zoektochten naar het lichaam van Deborah. 

Rose West

Rose West veranderde op zeventien-jarige leeftijd in de meest sadistische, seksueel gemotiveerde seriemoordenaar die Groot-Brittannië ooit zag. En het lijkt erop dat Rose, en niet haar man Fred, de dominante rol had bij het doden van weerloze vrouwen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag of Rose slecht is geboren of dat zij zo is geworden door haar opvoeding komen mensen aan het woord, die Rose persoonlijk kenden: de buren uit haar jeugd, de advocaat die haar vertegenwoordigde tijdens het laatste proces, huurders die ontsnapten uit het House of Horrors in Cromwell Street 25 en medegevangenen. Te zien in de vierde aflevering van Crimedocs: Rose West, Born Evil.

Crimedocs

Eindredacteur Pim Faber van Crimedocs vertelt: “Deze verhalen zijn niet bedoeld als amusement, ze dienen zeker een hoger doel. Zo is het lichaam van Sabrina Oosterbeek nooit gevonden. En ook het lichaam van Deborah Rosiek niet. In haar geval wordt ook nog steeds naar de moordenaar gezocht. Het zou dus fantastisch zijn als er nog tips binnenkomen.”

Crimedocs kijken

Je kunt Crimedocs dus iedere vrijdag rond 21.00 uur kijken op NPO3. Daarnaast zijn de reportages terug te kijken op NPO Start en NPO Plus. Als je vanuit het buitenland kijkt, is dit alleen mogelijk met een VPN Verbinding.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 maart 2022 /