Documentaire Rules of war over oorlog in Zuid-Soedan

Namens het Rode Kruis doorkruist Nederlander Albert de binnenlanden van het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan. Zijn missie: de strijdende soldaten wijzen op ‘the rules of war‘ om hiermee soldaten en burgers beter te beschermen tegen de wreedheden die in een oorlog nooit ver weg zijn. Maar hoe verhoudt de theorie van oorlogsrecht zich tot de weerbarstige realiteit? We zien het in de documentaire Rules of War, die donderdag 10 maart om 22.25 uur wordt uitgezonden als 2Doc bij de VPRO op NPO2.

Oorlog Zuid-Soedan

Zuid-Soedan wordt al eeuwen geteisterd door oorlog en koloniale onderdrukking. Soldaten, geweren en gevechten zijn er versmolten met het dagelijks bestaan. De Nederlandse Albert reist als gedelegeerde van het Rode Kruis met een speedboot door de binnenlanden van het gehavende land om soldaten bewust te maken van de internationale oorlogsregels zoals opgetekend in de Conventie van Genève.

Deze documentaire is terug te kijken via NPO Start. Buiten Nederland is dit alleen mogelijk via een VPN Verbinding.

Documentaire Rules of war

Gewapend met humor, overtuiging en miniatuurpoppetjes zet Albert zijn verhaal kracht bij, terwijl hij de soldaten onder een boom toespreekt. Hij probeert ze via talloze voorbeelden en dilemma’s te ondervragen en bewust te maken van ‘the rules of war’. Het is geen gemakkelijke missie. Ondanks een wederzijds respect, liggen culturele verschillen en onbegrip continu op de loer. Wat is het resultaat van de ontmoeting tussen deze twee werelden, waarin de houdbaarheid van regels in de kilte van de oorlogspraktijk centraal staat?

De documentaire Rules of war is gemaakt onder regie van Guido Hendrikx. Het is een productie van Lemming Film en VPRO met steun van CoBO. Het één van de interessante documentaires, die deze week op tv te kijken is. Maar kijk zeker ook The Doll terug.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 maart 2022 /