Documentaire The Doll: over kinderhuwelijk van Asal in Iran

De jonge Iraanse regisseur Elahe Esmaili maakt zich zorgen over de kinderhuwelijken in Iran. Zij wil met haar korte documentaire een ingewikkeld probleem op een neutrale manier verbeelden. De documentaire The Doll is vanavond – dinsdag 8 maart – om 23.25 uur te kijken op NPO2 (na Sisterhood).

Documentaire The Doll

Na overleg met zijn familie stemt de 35-jarige vader Alireza in met het huwelijk van zijn 14-jarige dochter Asal, die nog op school zit. Dat doet hij ondanks dat de meeste familieleden worstelen met de beslissing. Asal zelf heeft zo haar eigen redenen om te willen trouwen, zo zien we in de documentaire The Doll.

Kinderhuwelijk

Vader Alireza is pas gescheiden. Hij heeft financiële problemen en woont met zijn kinderen op zijn werkplek. Hij is bezorgd dat Asal relaties zou kunnen aangaan met niet-islamitische jongens. Bovendien lijkt de aanbidder een goede huwelijkskandidaat. Asal zelf betwist de beslissing niet. Dit is het verhaal van de documentaire The Doll van Elahe Esmaili, die verkozen is tot Best International Short Documentary op Hot Docs Canadian Documentary Festival 2021 in Canada.

Deze documentaire is terug te kijken via NPO Start. Buiten Nederland is dit alleen mogelijk via een VPN Verbinding.

Elahe Esmaili

Regisseur Elahe Esmaili vertelt dat ze veel jonge meisjes heeft zien trouwen op ontzettend jonge leeftijd. “They all had to struggle with multiple issues in their life only because they made this life-changing decision when they weren’t mature enough to do it. The upsetting fact is that it still happens a lot, and I couldn’t be indifferent. So when I heard the story, I didn’t drop it. I wanted to show what I’ve seen.” Elahe Esmaili wilde niet oordelen in haar documentaire, maar laat het oordel aan de kijker.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 maart 2022 /