De Kemping seizoen 2: deelnemers, Tijs Vanneste en Lex Feyen
De Kemping seizoen 2 is vanaf maandag 17 juli om 21.15 uur in de herhaling te kijken op VRT1. Voor het tweede seizoen heeft Tijs Vanneste weer negen deelnemers gevonden. Zij gaan samen met hem en Lex Feyen tijdelijk De Kemping in Dessel runnen. In dit artikel maak je kennis met de deelnemers van De Kemping seizoen 2, maar je leest ook meer over de cd Wildgroei van Tijs Vanneste en De Pelikanen. De nummers zijn gebaseerd op de verhalen van de deelnemers.
Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 1 maart 2023; ik heb het bijgewerkt medio juli 2023, omdat De Kemping seizoen 2 in de herhaling op tv te zien is deze zomer. De afleveringen zijn te kijken na Zomeravonden van Wim Lybaert.
De Kemping seizoen 2
Tijs Vanneste opent opnieuw de deuren van De Kemping. In het tweede seizoen bouwt een nieuwe groep van negen langdurige werkzoekenden een tijdelijke camping op in Dessel. Ze worden begeleid door Tijs Vanneste en zijn rechterhand Lex Feyen, die – in de woorden van Tijs – zijn beide linkerhanden moet compenseren. Het team, met dit jaar naast jongeren ook twee vijftigplussers, stelde in de zomer van 2021 zijn tenten op in een prachtig domein met een vijver in de Kempense gemeente Dessel. Hier ontvingen ze gedurende drie weken zo’n zeshonderd gasten ontving.
De Kemping: Dessel
De Kemping vind je deze keer op een gloednieuwe locatie in het hart der Kempen: Dessel. Plat, zanderig en bijzonder gastvrij. Midden in het groen, naast de oevers van de Witte Nete, vonden Tijs Vanneste en Lex Feyen een prachtige locatie voor hun nieuwe camping. Een afgesloten domeintje met een groot grasveld, een bos en zelfs een zwemvijver.
Camping opbouwen
De ploeg moet de camping vanaf nul opbouwen, activiteiten organiseren, sanitair poetsen en van ’s morgens tot ’s avonds paraat staan voor de kampeerders. Alsof dat niet genoeg is, worden de deelnemers geconfronteerd met de natste zomer sinds mensenheugenis. Daarnaast zijn er heel wat fysieke en mentale uitdagingen. Elk van hen heeft ook zijn eigen bagage mee. Denk dan aan een moeilijke thuissituatie, de diagnose van autisme, een spierziekte, hun afkomst of verslavingsproblematiek. Desondanks werken ze met vallen en opstaan verder. Op De Kemping wordt gelachen en gehuild, maar vooral hard gewerkt aan een nieuwe toekomst. Dit is een programma van De chinezen voor Eén, waarbij ook een VZW hoort én een unieke cd. Maar daarover lees je verderop in dit artikel meer.
De Kemping kijken
Wil je De Kemping terugkijken? Momenteel is het programma niet beschikbaar in Nederland en België. Mogelijk komt het tweede seizoen weer op VRT MAX als de eerste aflevering op VRT1 te kijken is geweest. Wist je dat je VRT MAX in het buitenland ook kunt gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.
Meer over De Kemping seizoen 2: deelnemers en meer…
Tijs Vanneste
We leerden Tijs Vanneste natuurlijk al beter kennen in het eerste seizoen van De Kemping. Maar hij is eveneens tatoeëerder en een muzikale duizendpoot, waarbij hij bekend is via zijn muzikale alter ego Van Echelpoel. Wist je dat Tijs Vanneste recent zijn debuut als acteur gemaakt heeft? Je ziet Tijs Vanneste in Glad IJs als gigolo Alain Pintens. De presentator van De Kemping gaf tien jaar les aan een school voor buitengewoon onderwijs. Daarnaast werkte hij als muziektherapeut met delinquenten. Op dit moment werkt hij aan een nieuw programma. Meester Tijs is later dit voorjaar op Eén te kijken.
Lex Feyen
Tijs Vanneste wordt op De Kemping bijgestaan door Alexander (Lex) Feyen. Hij is de rechterhand van Tijs. Lex Feyen is niet alleen een oude vriend van de presentator, hij is ook aannemer van renovatiewerken en dus de ideale werfleider van en voor De Kemping.
Deelnemers De Kemping seizoen 2
Waar de deelnemers aan het eerste seizoen van De Kemping allemaal jongeren waren, daar zien we in eizoen 2 ook oudere deelnemers. Er zitten twee vijftigplussers bij. En zelfs een Nederlander. Maak hieronder kennis met deelnemers De Kemping seizoen 2: Carina, Daniël, Daphne, Evelyne, Jeroen, Mike, Sam, Shanti en Socaïna.
Carina (52) uit Turnhout
De 52-jarige Carina uit Turnhout speelt theater, is een trotse mama van vier kinderen en oma van drie kleinkinderen. Ze is ook een vrije geest, die met nostalgie terugdenkt aan de zorgeloze periode toen ze op straat woonde. Haar leven gaat met ups en downs, en ondanks Carina’s goedlachsheid en optimisme blijft het knokken om haar draai te vinden.
Daniël (22) uit Hapert (Nederland)
Daniël was een gelukkig kind tot de diagnose van autisme, en de bijhorende stempel, afstand creëerde tot zijn klasgenoten. Hij werd genegeerd en kreeg het steeds moeilijker met sociaal contact, tot hij vereenzaamde. Bovendien wordt hij net als zoveel jonge twintigers overmand door de keuzemogelijkheden van de hedendaagse maatschappij. Hij beleeft De Kemping als een ontdekkingsreis naar wat hij voor anderen en voor zichzelf kan betekenen.
Daphne (25) uit Balen
Daphne groeide op in een kwetsbare thuissituatie en stopte door meerdere hernia’s en de spierziekte fybromyalgie noodgedwongen met haar middelbare school. Desondanks groeit de hoop dat ze ooit net hetzelfde kan als haar leeftijdsgenoten, en met De Kemping wil Daphne dan ook testen wat haar mogelijkheden op de jobmarkt zijn.
Evelyne (37) uit Hoboken
Evelyne komt uit Kenia, waar ze een universitair diploma in Communicatie behaalde. Na een bezoek aan Brussel, waar ze aan de VUB een Master in Management op zak stak, leerde ze haar Vlaamse man kennen en verliet ze haar leven in Afrika voor België. Evelyne is sociaal, vriendelijk en hoogopgeleid, maar worstelt met de arbeidsmarkt vanwege haar kleine gestalte, die het gevolg is van een fysieke aandoening.
Jeroen (27) uit Mol
Jeroen woont in bij zijn 82-jarige peter, houdt van rommelmarkten en droomt ervan ooit een eigen winkel te hebben met gezelschapspellen. Hij is al zes jaar op zoek naar vast werk, maar heeft in die periode enkel wat tijdelijk interimwerk kunnen doen. Na heel wat tegenslagen is hij moedeloos geworden, en hij hoopt op De Kemping opnieuw motivatie te vinden.
Mike (19) uit Meerhout
Mike verloor als kind zijn vader en zus, en kende een jeugd waarin eenzaamheid overheerste. Hij werd gepest op school en sloot zich op in zijn kamer, waar hij jarenlang alleen maar computerspellen speelde. Dat leidde tot een carrière als succesvol professioneel gamer, maar ook tot een gameverslaving. Vandaag kijkt Mike vooruit en beseft hij dat het anders moet, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Sam (50) uit Herselt
Sam bracht zijn hele jeugd door in een weeshuis, waar hij weinig liefde heeft gekend en een moeilijke jeugd had. Ook als volwassene was het leven hard voor hem: hij kreeg een zwaar ongeval en verloor zijn zoontje. Na een jarenlange carrière in de horeca en als dakwerker wil Sam niet stilzitten, maar zijn lichaam weigert dienst.
Shanti (22) uit Kasterlee
Shanti kreeg van haar pestkoppen op school zo vaak te horen dat ze niets kon dat ze het zelf ging geloven. Ook thuis had ze het niet gemakkelijk. Ze volgde in het Buitengewoon Onderwijs een opleiding tot logistiek assistente, maar is liever met haar handen bezig. Op De Kemping wil ze het gevecht aangaan met haar onzekerheid en weer in zichzelf gaan geloven.
Socaïna (27) uit Vorselaar
Socaïna of Soeki, zoals ze door iedereen genoemd wordt, groeide op in twee culturen: deels bij haar biologische, Marokkaanse moeder, en deels bij haar Vlaamse pleegouders, die haar uiteindelijk op haar achttiende adopteerden. Haar moeilijke jeugd maakte haar erg onzeker, wat ook vandaag nog een struikelblok blijkt bij haar zoektocht op de arbeidsmarkt. Ze werkte een hele tijd in de horeca, maar kon na een sabbatjaar in Australië haar draai niet meer vinden in die sector.
VZW
Het idee van De Kemping is vertrokken vanuit een vzw – opgericht door productiehuis De chinezen – die langdurig werkzoekenden wil activeren of een doorstart geven. Voor de zoektocht naar mensen die zich vaak in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevinden, heeft de vzw zich laten begeleiden door organisaties en professionals uit de (sociale) sector: VDAB, OCMW, JAC, CAW, LOI, vakbonden, straathoekwerkers. Tijdens het project werkten de deelnemers intensief samen en werd het werk in overleg verdeeld: receptie, barverantwoordelijke, animator, verantwoordelijke voor infrastructuur, sponsoring of veiligheid. Met de bedoeling om constructief samen te werken, verantwoordelijkheid op te nemen en vooral werkervaring op te bouwen.
Arbeidscontract
Voor de camping uit het tv-programma De Kemping heeft de vzw, net als vorig jaar, de negen deelnemers ook effectief te werk gesteld: zij kregen een arbeidscontract van twee maanden aangeboden en er werd dus ook een loon uitbetaald. Productiehuis De chinezen maakte van dit sociaal project de zevendelige documentairereeks De Kemping voor Eén. Via interactie tussen, gesprekken met en portretten van de jongeren maken we kennis met hun levenswereld, hun ideeën en hun al dan niet uitgesproken meningen, en wordt er ook gefocust op hun talenten. VZW De Kemping heeft de intentie om in de toekomst activiteiten te blijven ontplooien, en verder in te zetten op de activering van langdurig werklozen.
Album: Wildgroei
Na de zomer, wanneer het filmproces van het project afgerond was, voelde Tijs Vanneste dat hij nog niet helemaal klaar was met wat hij had de afgelopen maanden had meegemaakt. Er miste nog iets belangrijks. En dus besloot hij om nummers te schrijven, als ode aan de deelnemers en hun verhalen. Die zijn, volgens Tijs, hoewel heel persoonlijk ook erg universeel en herkenbaar voor andere luisteraars. Vervolgens dook hij samen met de band De Pelikanen twee weken lang de opnamestudio in, om al die verhalen vorm te geven. Het resultaat: een volledige plaat getiteld Wildgroei.
Tijs Vanneste en De Pelikanen
Tijs’ zevenkoppige band De Pelikanen bestaat onder andere uit topmuzikanten als Mario Goossens en Paul Van Bruystegem (Triggerfinger), Serge Feys (Arno, TC Matic), jazztrompettist Sam Vloemans en alleskunner Andries Boone. De kers op de taart voor het album: een bonustrack van Scala. De Kolacny-broers gaven eerder al aan fan te zijn van het Kemping-project, en zij en het voltallige Scala-koor boden aan om een lied van Tijs onder handen te nemen. Dit werd een Scala-versie van het nummer Onzichtbaar.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
14 augustus 2023 /
Tips