Documentaire Door de bomen over Tim van Eede | Keerzijde hoog IQ

Regisseur Marlies Smeenge heeft de documentaire Door de bomen over Tim van Eede gemaakt. De destijds zeventienjarige Tim heeft een hoog IQ (van 145), maar dat zit hem juist in de weg. De 2doc kort Door de bomen is te kijken vanavond – dinsdag 8 februari – om 23.40 uur op NPO2.

Tim van Eede

Hoewel de zeventienjarige Tim van Eede extreem slim is, lukt het maar niet op school. Diverse keren zat hij daardoor langdurig thuis. Dan kwam hij nauwelijks zijn bed uit en wilde of kon hij bijna niets meer. Omdat hij nog geen achttien was kregen hij en zijn ouders te maken met leerplichtambtenaren en instanties die eisten dat hij terug naar school ging. Maar was dat wel de beste oplossing? Regisseur Marlies Smeenge vertelt zijn bijzondere verhaal in de documentaire Door de bomen.

Door de bomen is een Teledoc Campus-documentaire. Eerder kon je in deze reeks kijken naar De Kinderen van Møkum, en ik van Dikla Zeidler en Drijfvermogen van Ivan Barbosa.

Documentaire Door de bomen

Bij elke nieuwe school liep het weer mis. Dit zorgde voor veel stress en zorgen binnen het gezin. Niet alleen om het welzijn van Tim en extra kosten, maar ook vanwege het gevoel dat instanties hen als gezin kritisch benaderden. Waarom lukt het een kind dat zo slim is niet om net als iedereen naar school te gaan? Zouden de ouders hier een rol in spelen?

Bushcraften

Na vele pogingen van Tim van Eede en zijn ouders later zit hij al weer twee jaar thuis. Hij noemt het zelf een bore-out. De school bood hem zo weinig uitdagingen dat hij als het ware overspannen werd van de verveling. Hij is begonnen met bushcraften. Hij leerde technieken om te overleven in het wild, waarbij hij alleen dingen uit de natuur gebruikt. Struinend door de natuur kwam hij langzaam weer in balans.

Mandeville Academy

Voor het eerst in twee jaar waagt Tim nu weer een poging naar school te gaan. Hij start met een opleidingsjaar aan de Mandeville Academy, een internaat voor hoogbegaafde jongeren. Met zijn schooltrauma nog vers in zijn achterhoofd, volgt hij met een zevental andere jongens atypische colleges en denkt hij na over zijn toekomst.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 februari 2022 /