Saartje Vandendriessche bos in met bushcrafter Mike De Roover

Saartje Vandendriessche trekt voor haar nieuwe programma Saar in het bos de wildernis in bij La Roche-en-Ardenne. Met bushcrafter Mike De Roover ontdekt ze of ze drie weken lang kan overleven in het bos. Saar in het bos is vanaf vanavond – donderdag 28 oktober – om 20.40 uur op Eén te kijken. De reeks telt vijf afleveringen.

Saar in het bos

Voor de opnames van Saar in het bos trok Saartje Vandendriessche drie weken lang naar een bos in La Roche-en-Ardenne om er samen met de ervaren bushcrafter Mike De Roover te ontdekken of je er daadwerkelijk kan overleven. Hiervoor werd uitzonderlijk toelating verkregen, aangezien wildkamperen in België niet is toegestaan.

Terug naar essentie

Waarom gaat Saartje Vandendriessche deze uitdaging aan? Omdat ze op een punt in haar leven is gekomen dat ze terug wil naar de essentie. En voor haar is dat de connectie met de natuur. Na een leven vol sportieve, energieke en andere uitdagingen, zowel privé als professioneel, laat ze daarom drie weken lang alles achter om in het bos op zoek te gaan naar eten, een slaapplaats en vooral de juiste omgang met de soms grillige aard van Moeder Natuur.

Begeleiding bushcrafter

De presentatrice heeft een beetje een idee waar ze aan begint, maar geen idee waar het avontuur zal eindigen. Wat zal het bos, op dit moment in haar leven, met haar doen? Van eetbare planten weet ze gelukkig al het een en ander, maar voor de rest blijkt Saartjes kennis van het bosleven eerder beperkt. Daarom staat bushcrafter Mike haar bij tijdens dit avontuur. Eenentwintig dagen lang begeleidt hij Saartje en helpt hij haar met zijn kennis, tips en technieken. Hij leert haar hoe je, met een minimum aan middelen, langere tijd in een bos kan overleven.

Vijf voorwerpen

Saartje Vandendriessche mag van Mike, naast wat basiskledij, vijf persoonlijke voorwerpen meenemen waar ze in het bos veel aan denkt te hebben. Wat ze niet weet, is dat Mike op de vooravond van hun avontuur al vier van die vijf voorwerpen afneemt. Dat komt meteen stevig aan. Saartje kan haar voorwerpen gaandeweg wel terugverdienen door allerlei opdrachten goed uit te voeren.

Overleven in het bos

Hoe is het om in de natuur te overleven met zo weinig mogelijk middelen? Hoe maak je vuur zonder een aansteker of lucifers? Wat valt er te eten in een bos? En hoe hou je je warm tijdens ijskoude nachten? Op die en andere vragen krijgen zowel Saartje als de kijkers een antwoord tijdens deze vijfdelige reeks.

Saartje Vandendriessche

De rust van de natuur trekt Saartje Vandendriessche enorm aan. Ze gaat regelmatig lopen in een bos of uitwaaien met haar hond op het strand van Oostduinkerke, waar haar grootouders langs vaderszijde jarenlang hebben gewoond. In het weekend staat er ook vaak een boswandeling op het programma.

Saartje Vandendriessche: “Ik wilde deze challenge ten volle aangaan omdat ik, zoals jullie weten, graag het avontuur opzoek. Ik wilde ook de levensvreugde en onoverwinnelijkheid die ik als kind ervaarde tijdens bosspelen in dit bos terugvinden. En mijn band met de natuur herstellen. Dicht bij de natuur komen, maar ook dicht bij mezelf. Hoe langer ik in het bos zat, hoe meer ruimte er vrijkwam in mijn hoofd. En ja, ik was bang voor honger, voor koude en voor een verzwakt lichaam… maar mijn grootse angst was falen. Voor mij was het echt een life changing experience die ik iedereen zou aanbevelen.”

Mike De Roover

Mike De Roover is een bushcrafter; hij schreef er zelfs het boek Bushcraft – Over leven in de natuur over. Het liefst van al trekt hij met zo weinig mogelijk middelen zo diep mogelijk de natuur in. Wanneer hij overnacht in het bos, gebruikt hij nooit een tent, want volgens Mike is er niks mooiers dan wakker worden met een bladerdak boven je hoofd. In zijn vrije tijd runt Mike dan ook een outdoorbedrijf waarmee hij cursussen bushcraft, wildplukken en eten uit de natuur aanbiedt.

Mike de Roover vertelt: “Ik heb Saar echt zien veranderen tijdens de drie weken die we samen in het bos hebben doorgebracht. In het bos leef je volgens het ritme van de natuur en je eigen lichaam, zonder invloeden van buitenaf die dat ritme verstoren. Het is dus in een zeker zin logisch dat je op zo’n moment meer tot jezelf komt, maar ik was toch onder de indruk van de manier waarop Saar daar zowel fysiek als mentaal mee omging. Ik had op voorhand wat schrik voor een eventuele mentale breakdown. Die is er ook geweest, maar zelfs dan blijft Saar nog functioneren.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 oktober 2021 /