Documentaire Eindeloos gepest over Maryana Flameling

De documentaire Eindeloos gepest – Het verhaal van Maryana laat zien wat voor impact pesten op een jong leven heeft. Maryana Flameling wilde zo namelijk niet verder leven en kiest zelf voor de dood. De ouders van Maryana Flameling vertellen in de documentaire Eindeloos gepest haar verhaal; deze is te kijken in de herhaling woensdag 23 juni om 22.13 uur op NPO3.

Documentaire Eindeloos Gepest

In de KRO-NCRV documentaire Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van de veertienjarige Maryana Flameling uit Boven-Hardinxveld die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Aan de hand van verhalen van haar familie, docenten, vrienden en klasgenoten krijgen we een beeld van wie dit jonge meisje was en wat haar bezig hield. Alle nabestaanden hebben dezelfde boodschap: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Maryana Flameling

Maryana Flameling was one of a kind. Nadat haar ouders op jonge leeftijd uit elkaar gaan, krijgt ze te maken met harde levenslessen. Financieel heeft het gezin het niet breed. Maryana ontwikkelt zich tot een eigenzinnige tiener. Al op jonge leeftijd creëert ze haar eigen stijl, kleedt ze zich anders dan anderen en is ze open over haar biseksualiteit. Wat anderen van haar vinden, lijkt haar ogenschijnlijk niets te doen.

Ook interessant: Leven voor de dood en de documentaire Waarom bleef je niet voor mij.

Pesten

Dat Maryana Flameling haar eigen ding deed en eigen stijl had, zorgt er op de lagere school al voor dat ze gepest wordt. Haar uiterlijk, kledingkeuze en achtergrond zorgt ervoor dat ze buiten de groep ligt. Op de middelbare school gaat het goed, maar buiten de school weten de pesters haar in het dorp nog steeds te vinden. Ze wordt regelmatig achtervolgd, aan haar haren getrokken of van haar fiets afgetrapt. Als Maryana thuis is, gaat het pesten online door.

Zelfdoding

Het is zaterdag 14 november 2020. De veertienjarige Maryana Flameling heeft met haar moeder en oma een hele fijne dag. Ze zijn samen bij oma om haar te helpen de tuin in kerstsferen te brengen. ’s Avonds zoekt Maryana nog online kerstcadeaus uit voor haar vrienden. Maar later op deze avond gaat het mis. Ze ziet geen andere weg meer dan zelfdoding. Als haar moeder Corita Both de hond uitlaat en terug thuis komt, treft ze haar dochter dood aan.

Pesten moet stoppen

In deze KRO-NCRV documentaire willen de ouders en direct betrokken van Maryana hun verhaal vertellen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen: “Pesten moet stoppen”, zeggen ze stellig. “Als we door ons verhaal te delen maar één iemand kunnen redden, dan is dat al mooi”. Deze documentaire is gemaakt door Skyhigh TV in opdracht van KRO-NCRV.

Zelfmoordpreventie

De documentaire is dan ook gemaakt in samenwerking met familieleden, direct betrokken en 113 Zelfmoordpreventie. Iedere week overlijdt er een tiener aan zelfdoding. Het is van groot belang om dit maatschappelijk probleem samen aan te pakken. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem. Chat 113.nl of bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 februari 2022 /