Presentator Karim Amghar zoekt naar roots in Het verhaal van Abdelkrim

Presentator Karim Amghar zoekt naar zijn roots in Het verhaal van Abdelkrim. Dit drieluik is te kijken vanaf vanavond – zondag 2 januari – om 22.55 uur op NPO2. Karim Amghar duikt in de geschiedenis en Amazigh wortels. De Marokkaans Nederlandse auteur, docent en presentator groeide op in Bleiswijk, een boerendorpje in het zuiden van Nederland. Zijn broers, zussen en ouders zijn allemaal geboren in het noorden van Marokko. Karim stond nooit heel erg stil bij zijn roots, op een aantal momenten na waarin hij zoekende was naar zijn identiteit.

Het verhaal van Abdelkrim

Tijdens zijn zoektocht komt hij al vroeg de naam van de vrijheidsstrijder Abdelkrim El-Khattabi tegen, die zelfs Che Guevara en Nelson Mandela inspireerde in hun strijd tegen het kolonialisme. El-Khattabi staat nog steeds symbool voor de staat van het Amazigh volk. Hij was de man onder wiens leiding de Spanjaarden werden verslagen. Via de erfenis van Abdelkrim – zijn beweegredenen en acties – krijgt Karim Amghar inzicht in zijn eigen geschiedenis. Al snel merkt hij dat als hij antwoord wil op zijn vragen en zijn roots beter wil leren kennen dat hij Abdelkrim El-Khattabi beter moet leren kennen. Een spannende en persoonlijke zoektocht volgt.

Eerder zag Karim Amghar op tv met Karims Offerfeest.

Drie afleveringen

In drie afleveringen neemt Karim Amghar de kijker mee in de rijke geschiedenis van de Amazigh, met als startpunt Nederland. Hier spreekt hij met verschillende mensen die hem meer kunnen vertellen over het belang van een Amazigh identiteit. Zo gaat hij in gesprek met schrijfster Sietske de Boer, taalwetenschapper Khalid Mourigh en zijn voetbalmaatjes.

Marokko

Na de zoektocht in Nederland reist Karim af naar Marokko. Daar hoopt hij dichterbij verzetsheld El-Khattabi te komen. Hier spreekt hij historici, bezoekt belangrijke historische plekken en gaat op zoek naar mensen die Abdelkrim persoonlijk kenden; hij start met een reis door heel Marokko een zoektocht naar oude vrienden en dochter Aicha El-Khattabi.  

Alhoceima

Ook reist hij naar Alhoceima, de geboortestreek van zijn ouders. Hier zoekt hij jongeren op om te onderzoeken wat de nalatenschap is van El-Khattabi. Veel van deze jongeren, voornamelijk jongens, verruilen het gebied voor de grote steden of Europa. Hij wil weten in hoeverre de grote ideeën van Abdelkrim nog steeds bij hen leven en hoe inspireren in de strijd voor een rechtvaardiger Marokko.

Karim Amghar

Karim Amghar: “Ik heb veel ups en downs gehad in het leven. Met name tijdens de downs was ik altijd stevig op zoek naar mijn identiteit en roots. Tijdens deze reis heb ik een groot deel hiervan gevonden. Het heeft in vele opzichten mijn ogen geopend over de situatie van vele Imazighen, de rol van Abdelkrim El-Khattabi en hoe hij nog steeds voortleeft bij velen Imazighen en zo ook bij mij, heb ik gemerkt.”

Het verhaal van Abdelkrim is geregisseerd door filmmaker Abdelkarim El-Fassi, zelf ook een zoon van Amazigh ouders en geproduceerd door Zouka in samenwerking met de NTR.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2022 /