Karims Offerfeest: programma over hoe Karim Amghar het Offerfeest viert

Voor moslims wereldwijd is het Offerfeest een belangrijke feestdag. Ook voor presentator Karim Amghar. Net als andere moslims wil hij zich opofferen voor moslims die het minder goed hebben dan hijzelf. Maar dit jaar viert Karim het Offerfeest op een andere manier. Je ziet het op maandag 19 juli om 18.45 uur bij de NTR op NPO 2.

Karims Offerfeest

Karim Amghar gaat verder dan geld geven aan een goed doel of een deel van het geslachte schaap offeren. De presentator wil niet alleen geven, maar zich ook inleven in mensen in kwetsbare omstandigheden, zoals vluchtelingen en gezinnen in de bijstand. Situaties die hij nooit van binnenuit zo direct en intensief meemaakte. Hoe verandert het beeld dat Karim Amghar had van kwetsbare anderen? Krijgt offeren een andere betekenis? Welk bijzonder offer gaat hij bedenken?

Leven onder armoedegrens

In Tilburg-Noord leeft Karim Amghar drie dagen met een gezin onder de armoedegrens. Slechte ervaringen met bewindvoerders maken de situatie steeds schrijnender. Toch doen de ouders er alles aan om hun kinderen een gelukkige jeugd te geven. Een recente belastingaanslag drijft hen opnieuw tot wanhoop.

Vluchteling uit Jemen

Vervolgens leeft Karim Amghar drie dagen in het AZC in Heerlen met een vluchteling uit Jemen. Door de oorlog in zijn thuisland verloor hij vrouw en kind. Een verblijfsvergunning heeft hij nog steeds niet. Vanwege een vinkje in een Grieks dossier moet hij van Nederland terug naar Griekenland waar hij zware trauma’s opliep. Ieder moment kan de IND met een besluit hierover komen.

Het Offerfeest

Het Offerfeest ofwel Eid el Adha wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim die bereid was zijn zoon Ismaïl te offeren in opdracht van God. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Vervolgens klonk de stem van God, die een engel naar de profeet Ibrahim stuurde om te zeggen dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Karin Amghar

Karim Amghar (32) is schrijver, docent en programmamaker. Hij presenteerde bij de NTR eerder onder andere programma’s als Karim pakt zijn kans en Het ramadangevoel. In 2018 ontving hij de compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 juli 2021 /