Normal People op Canvas kijken | Ontdek meer over cast en verhaal

De serie Normal People – een bitterzoet liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Sally Rooney – is vanaf vandaag (dinsdag 28 december) op Canvas en VRT Nu te kijken. Dit is een hedendaagse Romeo & Julia over twee jonge mensen met een verschillende sociale achtergrond. De hoofdrolspelers worstelen met het leven en de liefde tijdens hun laatste jaar van de middelbare school en het eerste aan de universiteit. In de cast van Normal People Paul Mescal en Daisy Edgar-Jones. Te kijken op dinsdag én donderdag om 22.15 uur op Canvas (drie afleveringen na elkaar).

Normal People op Canvas kijken

Canvas trakteert in de kerstvakantie altijd op een geweldige serie. Na Big Little Lies en My Brilliant Friend kun je nu Normal People op Canvas en VRT NU kijken. Deze reeks wordt alom geprezen voor haar sterke scenario, de bevlogen vertolkingen, de subtiele regie, de esthetische productie en de gedurfde sensualiteit. Ze werd genomineerd voor vier Emmy Awards en twee Golden Globes, en hoofdrolspeler Paul Mescal won een Bafta Award. Nu is Normal People dus op Canvas te kijken en meteen integraal op VRT NU. In totaal zijn er twaalf afleveringen van een half uur.

In Nederland is deze serie ook uitgezonden, maar helaas waren de afleveringen maar 2 weken beschikbaar om terug te kijken. Wil je ‘m dus ook kijken en kun je niet rechtstreeks naar Canvas kijken, dan is dit momenteel alleen mogelijk met een VPN-verbinding. Deze reeks van Hulu en BBC is wel terug te kijken op de BBC iPlayer als je VPN gebruikt.Ik heb zelf VPN Nederland getest en dat werkt, maar je hebt bijvoorbeeld ook NordVPN.

Normal People

Connell Waldron (Paul Mescal) en Marianne Sheridan (Daisy Edgar-Jones) zitten in hun laatste jaar van het middelbaar in een stadje aan de Ierse westkust. Connell is een sportieve en intelligente gast met veel vrienden op school. Ook Marianne is knap en intelligent, maar de andere leerlingen vinden haar afstandelijk en hautain, wellicht omdat ze van rijke afkomst is. Ze wordt dan ook vaak gepest. Op een dag gaat Connell zijn moeder Lorraine (Sarah Greene) oppikken bij Marianne thuis, waar ze poetsvrouw is. Dan gebeurt er iets wat geen van beiden had verwacht. De vonk slaat over en Connell en Marianne worden verliefd.

Ze vormen een koppel, maar besluiten hun prille relatie geheim te houden uit angst voor de reacties van hun omgeving. Dat zorgt voor complicaties, argwaan en uiteindelijk ook voor spanningen tussen hen beiden. Marianne verlaat de school, maar het jaar daarop kruisen ze elkaars pad opnieuw, in het befaamde Trinity College in Dublin. Deze keer in het Connell die zich niet thuis voelt in dit rijkeluismilieu. Marianne heeft een andere vriend. Ook Connell begint een nieuwe relatie. Maar de aantrekkingskracht blijft, ook wanneer ze elkaar later telkens weer ontmoeten, of dat nu tijdens een vakantie in het zomerse Italië is of in het besneeuwde Zweden, waar Marianne een jaar gaat studeren.

Cast Normal People

De cast van Normal People bestaat natuurlijk uit hoofdrolspelers Paul Mescal en Daisy Edgar-Jones. Zij zijn de enige twee personages die in alle afleveringen te zien zijn. Verder in de cast van Normal People acteurs en actrices als Desmond Eastwood, Aislin McGuckin, Sarah Greene, Frank Blake, India Mullen en Eliot Salt. Voor Paul Mescal was dit zijn eerste grote rol; inmiddels zien we op IMDB dat hij al aan veel meer producties meewerkt. Zo zag je ‘m afgelopen jaar ook in The Deceived en The Lost Daughter van Maggie Gyllenhaal met bijvoorbeeld Olivia Colman en Dakota Johnson. Daisy Edgar-Jones was eerder te zien in War of the Worlds (op Fox) en Cold Feet.

Naar boek van Sally Rooney

Het verhaal van Connell en Marianne is op zich niet zo bijzonder, zoals Sally Rooney met de titel van haar boek al aangaf. Het zijn gewone jonge mensen die voor het eerst echt verliefd worden. Maar zo’n eerste liefde is natuurlijk nooit gewoon. En dat gevoel weet niet alleen het boek Normal People, maar ook de serie bijzonder goed te vangen. De grote emoties, het intense verlangen, de overtuiging van Connell en Marianne dat hun liefde eeuwig zal duren, maar tegelijk ook de onzekerheid, de twijfel en het immense verdriet wanneer het dan toch tot een breuk komt. En de vlam die zelfs dan nog blijft flakkeren en weer oplaait wanneer ze elkaar later opnieuw ontmoeten.  

Bestseller van Sally Rooney

Het is een verhaal dat bij vele mensen een gevoelige snaar raakt. Zeker als het zo goed verteld wordt als in Normal People. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige succesroman van Sally Rooney (2018). Van dit boek zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het boek kreeg veel lof voor de manier waarop het de gevoelswereld van de millennials capteert. Schrijfster Sally Rooney (° 1991) is een literair uithangbord van deze generatie geworden. Normal People werd ooit ‘de Salinger voor de Snapchat-generatie’ genoemd, een verwijzing naar de impact die de roman The Catcher in the Rye van J.D. Salinger had bij jongeren in de jaren ’50.

Makers van Normal People

Ook de verfilming kan op veel bijval rekenen met zijn intelligente scenario. Schrijfster Sally Rooney heeft hier zelf aan meegeschreven. Er is veel lof voor de doeltreffende dialogen, de geweldige vertolkingen, vooral van de jonge hoofdacteurs Paul Mescal en Daisy Edgar-Jones en de knappe regie. We zien heel wat seks in beeld… Een Britse krant berekende dat de reeks 41 minuten seksscènes bevat. Maar dat brengen ze op een ongedwongen en natuurlijke manier in beeld. Het gebruik van close-ups zorgt voor intimiteit en betrokkenheid. Hartstochtelijk, hartverscheurend en hartverwarmend, dat is Normal People.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 december 2021 /