De Tijdloze niet alleen op de radio, maar ook op tv bij Canvas

Wist je dat De Tijdloze niet alleen op Studio Brussel te horen is? Vanaf volgende week kun je ook drie afleveringen genieten van De Tijdloze op Canvas. Tal van artiesten komen langs bij Michèle Cuvelier, Bent Van Looy, Lennert Coorevits en Lara Chedraoui. Ontdek hier alles over de programmering voor zowel radio als tv.

De Tijdloze: op radio en tv

Op de laatste dag van het jaar hoor je op Studio Brussel traditiegetrouw De Tijdloze 100. Ook dit jaar gidsen Roos Van Acker en Nelles De Caluwé iedereen door de 100 beste platen aller tijden. Maar voor het zover is, telt Studio Brussel af naar het nieuwe jaar met De Tijdloze Countdown. Dat is twee weken lang genieten… op radio én tv. Want tijdens de kerstvakantie zorgt ook Canvas voor een muzikale uitsmijter van formaat met De Tijdloze, het televisieprogramma.

Aftellen met 2021 liedjes

Maar laten we beginnen met De Tijdloze Countdown, die nu te volgen is via de StuBru-app en de speciale lijst op DAB+. Daar luister je vanaf afgelopen zaterdag 18 december 7.00 uur naar dit eindejaarsfestijn. Met 2021 tijdloze platen wordt afgeteld naar een nieuw jaar. Presentatoren Roos Van Acker, Michèle Cuvelier, Nelles De Caluwé, Joris Brys, Max Vryens, Hannelore Van Besouw en Stijn Van de Voorde worden tijdens De Tijdloze Countdown bijgestaan door een resem tijdloze gastpresentatoren, stuk voor stuk ronkende namen. Van Bart Peeters en Ella Leyers over Tijs Vanneste, Meskerem Mees tot Philippe Geubels en Linde Merckpoel. 

Studio Brussel

Vanaf zaterdag 25 december – na De Warmste Week en DWW Radio – hoor je De Tijdloze Countdown ook op Studio Brussel. En dan is het op de laatste dag van het jaar – vrijdag 31 december – van 10.00 tot 20.00 uur tijd voor De Tijdloze 100 met Roos Van Acker en Nelles De Caluwé. Dit duo gidst ons door de beste platen aller tijden volgens de Studio Brussel-luisteraars. Net voor het nieuws van 20.00 uur ontdekken we of Black van Pearl Jam voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan de lijst pronkt.

De Tijdloze kijken

En nu is er dan ook een tv-programma. In De Tijdloze op Canvas laat StuBru-presentatrice Michèle Cuvelier drie avonden op rij haar licht schijnen op de moeder aller eindejaarslijsten. Ze krijgt daarbij de hulp van Bent Van Looy, Lennert Coorevits (van de Compact Disk Dummies), Lara Chedraoui (van Intergalactic Lovers) en tal van muzikale gasten. Zo ontdekken we straffe verhalen, onverwachte verbanden en verrassende details die schuilgaan achter de liedjes. Deze talkshow wordt gehost in De Hoorn in Leuven. De Tijdloze kijk je op Canvas en VRT NU van dinsdag 28 tot donderdag 30 december om 21.00 uur.

Bent Van Looy en Lennert Coorevits

Bent Van Looy stelt zijn tijdloze kennis geheel ten dienste van Michèle en duikt met haar onder andere in de 35-jarige geschiedenis van De Tijdloze. Compact Disk Dummy Lennert Coorevits gaat met een beperkt instrumentarium op zoek naar de bijzondere bomen in het bos. Wat is de rode draad doorheen bepaalde nummers over genres en decennia heen? En is er een muzikaal recept om ze nóg tijdlozer te maken?

Lara Chedraoui

Frontzangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers (die de hoofdrol gaat spelen in de nieuwe tv-serie Lost luggage) trekt in elke aflevering voor een boeiende reportage naar de UK. Ze volgt het spoor van Amy Winehouse in Londen, verdiept zich in de ontstaansgeschiedenis van de triphop in Bristol en neemt een kijkje in wat men de machinekamer van De Tijdloze mag noemen: Rockfield Studios in Wales. 

Michèle Cuvelier,

Michèle praat daarnaast met onder meer Joost Zweegers, Olga Leyers, Alex Callier en Selah Sue over hun band met De Tijdloze. Een panel van muzikale toppers laat zich gewillig onderwerpen aan een spervuur van vragen over De Tijdloze: Joachim Liebens (The Haunted Youth), Sam Bettens, Zwangere Guy, Fenne Kuppens (Whispering Sons), Netsky, Mathieu Terryn (Bazart), Meskerem Mees en Frank Vander linden (De Mens). Wat is hun tijdloze top 3? Welke tijdloze song hadden ze graag zelf willen schrijven? Bij welk tijdloos nummer houden ze het onmogelijk droog? Enzovoort. Aan de hand van een reeks tijdloze videoclips telt Canvas bovendien mee af met De Tijdloze Countdown van Studio Brussel tot en met #101.

Aflevering 1

 • Joost Zweegers blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van de Novastar-nummers. Hij neemt ons mee in zijn tijdloze top 3 en blikt terug op zijn passage in de legendarische Rockfield Studios.
 • Bent Van Looy zoomt in op 35 jaar De Tijdloze en de ‘sinds 6-jaar-gedoodverfde-nummer-1’ in de lijst: ‘Black’ van Pearl Jam.
 • Lara Chedraoui is gek op song lyrics en bespreekt in de studio het verhaal achter ’s werelds meest bekende liefdesliedjes. Voor wie zijn ze geschreven? En leefden ze nog lang en gelukkig? Ze bezoekt ook de Rockfield Studios: Black Sabbath, Oasis, Queen, Coldplay, Iggy Pop, The Stone Roses en onze eigenste Novastar trokken allemaal naar Wales om er een plaat op te nemen. Founding father Kingsley Ward vertelt Lara het onwaarschijnlijke verhaal van zijn ‘studio on the farm’.

Aflevering 2

 • Alex Callier gaat dieper in op de Hooverphonic-nummers in De Tijdloze, neemt ons mee in zijn tijdloze top 3 en getuigt over de enorme invloed van Massive Attack & Portishead op zijn carrière.  
 • Olga Leyers loodst ons doorheen het gevoelige thema plagiaat, meteen ook het onderwerp van haar thesis als laatstejaarsstudent rechten. Waar ligt de grens tussen inspiratie en plagiaat? En wie zijn de grootste muzikale opportunisten?
 • Lara Chedraoui reist naar de thuisbasis van triphop-pioniers Massive Attack en Portishead: Bristol. Wat is die zogenaamde ‘Bristol Sound’? En hoe is dat unieke genre precies ontstaan? Musicoloog & socioloog Pete Webb en muzikant & producer Ray Mighty (Smith & Mighty) nemen haar mee naar het turbulente Bristol van 30 jaar geleden.
 • Bent van Looy zet een boompje op over de supergroepen U2 en Fleetwood Mac. Zelfs met de meeste noteringen aller tijden in De Tijdloze (119) lijkt het vandaag wat uncool geworden om fan te zijn van U2. Bij Fleetwood Mac is er echter een omgekeerde beweging aan de gang: zij worden massaal omarmd door een nieuwe generatie hipsters. Hoe is dat allemaal zover kunnen komen?

Aflevering 3

 • Selah Sue belicht de ontstaansgeschiedenis van haar nummers in De Tijdloze, neemt ons mee in haar tijdloze top 3 en praat over haar ontmoeting met wereldster Prince.
 • Joe Vanhoutteghem, één van ’s lands meest gerenommeerde videoclipregisseurs, vertelt over het belang van de videoclip voor enkele tijdloze klassiekers en gidst ons door het briljante oeuvre van clippioniers Jonathan Glazer, Spike Jonze, Michel Gondry en Chris Cunningham.
 • Lara Chedraoui trekt deze keer naar Camden in Londen, de vroegere uitvalsbasis van Amy Winehouse. Het is tien jaar geleden dat de artieste overleed aan een overdosis drugs en hartenpijn. Lara was allang vóór haar rise to stardom een enorme fan. Met Amy’s songteksten onder de arm gaat ze op wandel met Dale Davis, boezemvriend en muzikale compagnon de route van Amy. Was ze echt zo’n open boek? Hoe kon ze in zo korte tijd zoveel mensen raken? En hoe kunnen we haar best herinneren?
 • Bent Van Looy merkt op dat er in het 35-jarige bestaan van De Tijdloze maar zeven bands zijn die ooit de nummer 1-plaats gehaald hebben. Wie zijn ze en wat verbindt hen? Hij gaat ook in op de tijdloosheid van Purple Rain van Prince want volgens het Tijdloze-panel moet Purple Rain los op kop staan in De Tijdloze.
 • Roos Van Acker, de stem van De Tijdloze op Studio Brussel, telt mee af naar de top 100 en doet een voorzichtige voorspelling voor de top 3 van 2021.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 december 2021 /