How To Be Young: strijd en veerkracht jongeren in Europa

Margriet van der Linden schetst in How To Be Young (KRO NCRV) de vaak schokkende en ontroerende leefwereld van jongeren in Europa. In Turkije, Litouwen, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ontmoet ze jonge inwoners. How To Be Young kijk je vanaf vanavond – vrijdag 15 oktober – om 22.15 uur op NPO2.

Jongeren in Europa anno 2021

We leven in een tijdperk dat bol staat van zorgen: polarisatie, politieke instabiliteit en onderdrukking. Wat doen Turkse jonge vrouwen als ze aangerand, verkracht of beschoten zijn? Hoe is het met de enorme groep Wit Russische studenten in Litouwen, die het geweld van dictator Lukashenko zijn ontvlucht? Wat bezielt de duizenden Marokkaanse jongens die ieder jaar illegaal de grens met Spanje oversteken en op wie nauwelijks iemand zit te wachten? En hoe gaat het met de Hongaarse jongeren, die te maken hebben met een leider die langzaam maar zeker de democratie overboord gooit? 

How To Be Young

Dit zijn de actuele vragen die aan bod komen in KRO-NCRV’s How To Be Young, de nieuwe documentaire-serie van Margriet van der Linden. Na How To Be Gay en How To Be A Man staat ze met How To Be Young midden in de grote thema’s waar jongeren mee te maken hebben. Thema’s die zich door de COVID-pandemie nog scherper aftekenen. Margriet van der Linden ontmoet in vijf landen (Turkije, Litouwen, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) jonge inwoners, die haar meenemen in hun dromen, hun angsten en hun strijd. Met als rode draad in alle verhalen het zoeken naar een uitweg. Dit is een programma van Human Factor TV.

Margriet van der Linden

Margriet van der Linden: “Deze jongeren hebben stuk voor stuk de energie en hoop dat het leven ondanks alles beter wordt. Het meest dankbaar ben ik de jongeren voor het lef mij hun verhalen te vertellen en ons toeschouwer te laten zijn van vaak de donkere kanten in hun bestaan. Ik ben er onder de indruk van dat ze dat hebben gedaan en dat ze hun hoop levend weten te houden.” 

Turkije

Turkije is vorig jaar uit de Istanbul Conventie gestapt, een verdrag om vrouwen en meisjes te beschermen tegen geweld. En juist in Turkije komt dat geweld het meeste voor. Margriet ontmoet de 23-jarige Ilay, die misbruikt is door haar baas en nu een -volgens velen kansloze- rechtszaak tegen hem wil beginnen. En het schokkende verhaal van Mutlu. Toen zij 19 was deed ze mee aan Turkey’s got Talent en werd door een jaloers vriendje door het hoofd geschoten.

Litouwen

Na de massale demonstraties in buurland Wit-Rusland is de Litouwse grens overspoeld met Wit Russische studenten die Europa’s langstzittende dictator Lukashenko ontvluchten. Sommigen van hen zijn zwaar getraumatiseerd, maar de 19-jarige Sabina werkt non-stop aan het YouTube kanaal van het verzet. In een Litouwse legerbasis ontmoet ze de jonge Petrus, die zich uit angst voor de Russen vrijwillig aanmeldde.

Hongarije

De Hongaarse premier Orbán is veelvuldig in het nieuws met nieuwe maatregelen die de vrijheid en gelijkheid inperken. Hoe gaan de jongeren daarmee om? Margriet koopt het inmiddels verboden sprookjesboek voor kinderen, waarin alle sprookjes inclusief zijn. Jonge leraar Adam worstelt met de nieuwe geschiedenisboeken, waarin geen plaats meer is voor het oude Midden-Oosten. Transgender Erik mag zijn nieuwe geslacht niet meer officieel registreren en blijft op papier een vrouw.

Spanje

De Spaanse stad Ceuta werd in mei overspoeld door duizenden Marokkaanse jongens. Klimmend over het hek en zwemmend kwamen ze Spanje binnen. Hoe is het om met vaak onrealistische dromen de illegaliteit in te gaan, op zoek naar een visum? Margriet trekt op met een van hen, Oussama. Hij is vastbesloten om naar Barcelona te gaan maar heeft geen geld en geen papieren. Hij slaapt in een verlaten auto. In Barcelona ontmoet Margriet Husein, ook illegaal. Hij doet zijn best om door veel te werken en niet op te vallen zijn verblijfsvergunning te krijgen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 oktober 2021 /