Hoe overleef ik-schrijfster Francine Oomen doorbreekt zwijgen

Ze heeft meer dan 140 titels op haar naam staan waarvan er in totaal ruim drie miljoen zijn verkocht. Nu zet Francine Oomen zich aan haar meest persoonlijke boek. Ze wil onderzoeken hoe zij de ‘weeffouten’ kan herstellen die haar familie van generatie op generatie doorgaf. Regisseur Pascalle Bonnier is kind aan huis bij de schrijfster en kreeg het vertrouwen om het confronterende proces vast te leggen op camera. Te kijken vanavond – woensdag 13 oktober – in Het Uur van de Wolf om 23.05 uur bij de NTR op NPO 2.

Francine Oomen

Francine Oomen is vooral bekend door haar Hoe overleef ik-serie, die diverse malen is bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Titels als Hoe overleef ik mijn eerste vriendje? en Hoe overleef ik de brugklas? hebben menig puber in een ingewikkelde tijd waarin veel verandert bemoediging gegeven.

Trauma’s van Francine Oomen

Ook Francines eigen pubertijd is ingewikkeld. Gescheiden ouders, een plotselinge verhuizing naar het hoge Noorden, geen contact meer met haar vader en een nare stiefvader. Ze voelt zich nergens écht thuis en gaat naarstig op zoek naar liefde. Met traumatische gebeurtenissen tot gevolg. Schrijven wordt een overlevingsstrategie. Al haar boeken zijn dan ook op haar eigen leven gebaseerd.

Persoonlijke crisis

Heel veel jaren én boeken later raakt Francine Oomen in een persoonlijke crisis. Niet alleen heeft ze liefdesverdriet, maar ook overlijdt haar moeder, die haar op haar sterfbed vertelt seksueel te zijn misbruikt tijdens haar jeugd. Die ontdekking werpt de schrijfster terug naar de eigen traumatische gebeurtenissen die haar nog altijd achtervolgen. Haar leven stort in.

Nieuw persoonlijk boek Francine Oomen

Maar ze realiseert zich ook dat ze het verdriet niet langer wil wegstoppen. Ze wil het gebruiken voor een nieuw boek waarin ze onderzoekt wat haar jeugdtrauma’s, en die van haar moeder, hebben betekend voor haarzelf én voor haar gezin. Het boek Hoe overleven we is nu te bestellen en verschijnt naar verwachting op 9 november 2021.

Pascalle Bonnier

Regisseur Bonnier maakt met Hoe overleef ik een intieme film die voor velen herkenbaar zal zijn door universele thema’s als familie, familieverhoudingen en de weerslag van jeugdjaren op volwassenwording. Dit programma is een productie van De Familie Film & TV – Monique Busman en Michiel van Erp.

Eerder kon je in Het Uur van de Wolf kijken naar de documentaire over Dick Maas.

Foto: Jeugdfoto’s Francine Oomen | © De Familie

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 oktober 2021 /