Documentaire De Dick Maas Methode in Het Uur van de Wolf

De documentaire De Dick Maas Methode wordt vanavond – woensdag 29 september – om 23.10 uur uitgezonden in Het Uur van de Wolf bij de NTR op NPO2. Ontdek meer over de regisseur van De Lift en Flodder en zijn onstuimige carrière.

De Dick Maas Methode

Het draaien op een filmset vindt regisseur Dick Maas een tijdrovende onderbreking van het echte werk: het bedenken van een prikkelend basisidee, spectaculaire actiescènes, spannende muziek en een flitsende montage. Maas houdt het graag allemaal in eigen hand. Het leidt tot kaskrakers als De Lift en Flodder. Met hoge budgetten en on-Hollandse stunts en special effects tilt vakman Maas in de jaren tachtig en negentig de Nederlandse film naar een ander niveau. Deze documentaire biedt een vermakelijk overzicht van de onstuimige carrière van één van Nederlands succesvolste regisseurs. Gemist? Of wil je ‘m terugkijken, dat kan op dvd.

Actie, horror en zwarte humor

Dick Maas dankt zijn faam niet aan zijn fijnzinnige acteursregie: “Hij kan beter een lift regisseren dan een acteur”, aldus producent Matthijs van Heijningen. Zijn kwaliteit ligt in zijn sterk ontwikkeld gevoel voor actie, horror en zwarte humor.  Deze Nederlandse regisseur heeft weinig interesse in ‘geëngageerde’ films met een boodschap: “Boodschappen doe je bij de Albert Heijn. Ik heb altijd het streven gehad mensen te vermaken. Als er geen publiek is, hou ik er mee op”.

Documentaire over Dick Maas


De documentaire biedt een fijne bundeling van filmscènes, verbluffende stunts en geestige anekdotes. Het gaat over de gouden jaren met successen als Flodder (2,3 miljoen bezoekers!) en Amsterdamned. Over de controversiële videoclips die hij voor de Golden Earring maakte. En over Maas’ Amerikaanse dromen. Ook moeilijke tijden komen aan bod. Zoals de gestrande samenwerking met producent Laurens Geels. En de ondergang van hun groots opgezette filmstudio in Almere.

Kijk je achter de schermen

De makers konden beschikken aan een schat aan werkopnamen en foto’s uit zijn privéarchief. Daarnaast vertellen Dick Maas, Huub Stapel, Monique van de Ven, Barry Hay, Tatjana Šimiç en Martin Koolhoven ons meer. De Dick Maas methode vertelt het verhaal van een vaak onderschatte cultregisseur (lijfspreuk: ‘Hoezo, kan niet?’) die de dingen het liefst op zijn eigen manier doet. Jeffrey de Vore deed de regie. Producent is Filmevents (Jan Doense, Jeffrey de Vore, Tamara Vosmaer).

Foto: NTR – Dick Maas

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 september 2021 /