Documentaire over homo en ex-refo John Lapré | Hemel, hel & regenboog

Het is maandag 11 oktober Coming-Outdag; daarom zendt de EO om 20.25 uur op NPO 2 de documentaire Hemel, hel & regenboog uit. In de orthodox-protestantse wereld is homoseksualiteit nog niet geaccepteerd; daar wil homo en ex-refo John Lapré verandering in brengen. Documentaire maker Noud Holtman heeft hem gevolgd in zijn missie.

Homoseksualiteit in orthodox-protestantse wereld

In veel protestantse kerken is homoseksualiteit geaccepteerd. Dat geldt nog niet voor de orthodox-protestantse wereld, waar de Nashvilleverklaring uit 2019 op veel instemming kon rekenen. Toch borrelt en schuurt het nu ook in de reformatorische en evangelische gemeenschappen, zowel in kerken als op reformatorische scholen. Het is de missie van John Lapré om deze wereld van binnenuit te veranderen.

Kijk ook naar: To bi or not to Bi – een nieuwe documentaire over biseksualiteit.

John Lapré

In de EO-documentaire Hemel, hel & regenboog wordt de 35-jarige John Lapré gevolgd. Hij woont samen met zijn partner Lionel in Den Helder. Daar werkt hij als marineofficier, hij is jurist en secretaris van de Commandant Zeestrijdkrachten. ’s Avonds en in het weekend gaat hij op missie en levert hij zijn bijdrage om de reformatorische en evangelische gemeenschappen in Nederland inclusiever en veiliger te maken voor lhbti’ers. John schreef hierover ook boeken als als Van hart tot hart en De veilige kerk.

Hemel, hel & regenboog

Hemel, hel & regenboog geeft een intieme inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. In de EO-documentaire is te zien hoe Lapré in gesprek gaat met ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John Lapré uitgenodigd op de reformatorische Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.

Ook de moeite om terug te kijken via NPO Plus: de documentaire van Yora Rienstra over LHBTQIA+-er zijn op (orthodox) religieuze school.

Wij-zij-denken overstijgen

Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk is Hemel, hel & regenboog een persoonlijk portret. John Lapré vertelt: “Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, politiek, gesprekskamers en op scholen. Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf. Tijdens deze missie ontdekte ik dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dat er, ook al hebben mensen verschillende meningen en opvattingen, dan iets gebeurt wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om samen met de kijker die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

Coming-out JOhn Lapré

John Lapré hoorde zelf bij deze refo-wereld, maar is erbuiten komen te staan na zijn coming-out. Hij is opgegroeid in een reformatorisch milieu, het Gekrookte Riet, een conservatieve stroming binnen de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk – in Genemuiden. Daarna is hij bij een evangelische gemeente terechtgekomen. Daar was hij uiteindelijk niet meer welkom. Hij volgde onderwijs op een reformatorische scholengemeenschap in Kampen en onderging als twintiger conversietherapie. John wil jonge lhbti’ers behoeden voor de eenzaamheid, onmacht en geloofstwijfel die hij zelf heeft ervaren. Daarom probeert hij van binnenuit deze kerken, scholen en gemeenschappen te emanciperen. Hij is een veel gevraagd spreker, tot zelfs over de landsgrenzen. Zo was hij te gast op de Nederlandse ambassade van Singapore om voor de lhbti-gemeenschap te spreken over conversietherapie. Daarnaast schrijft hij boeken over homoseksualiteit en kerk.

Noud Holtman

Noud Holtman maakte eerder voor de EO de documentaire De Kast, de kerk & het koninkrijk (2019) en de achtdelige reisserie Nederland Waterland (2014). Naast regisseur is hij ook filmeditor, zo monteerde hij de documentaire Dood in de Bijlmer. Deze won op het IDFA 2020 de Award voor beste Nederlandse documentaire en is eveneens uitgezonden door de EO.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 oktober 2021 /