Documentaire over biseksualiteit: To Bi or not to bi (Bastiaan Rosman)

Bastiaan Rosman onderzoekt in de documentaire To Bi or not to Bi zijn biseksualiteit. Deze documentaire is vanaf vandaag (zondag 10 oktober) om 15.00 uur te kijken op het YouTube-kanaal van NPO3. Maandag 11 oktober zie je ‘m om 23.05 uur in 3Lab op NPO3.

Biseksualiteit

Biseksualiteit wordt binnen de samenleving vaak niet begrepen en daarom ervaren veel biseksuelen het anno 2021 nog steeds als erg lastig om uit de kast te komen. Veel mensen denken vaak dat je ‘gewoon’ homo bent of dat je geen zin hebt om te kiezen. Zelfs binnen de LHTBIQ+ gemeenschap wordt biseksualiteit gezien als het buitenbeentje.

Documentaire To Bi or not to Bi

Bastiaan Rosman is biseksueel en wordt regelmatig met deze vooroordelen geconfronteerd. Daarom heeft hij het tot op de dag van vandaag niet aangedurfd om uit de kast te komen als biseksueel. Wel in zijn naaste omgeving, maar niet naar de buitenwereld. Wat schuilt hierachter? In de 3Lab documentaire To Bi or not to Bi onderzoekt Bastiaan hoe hij zijn biseksualiteit kan omarmen. En dat lukt alleen als hij beter begrijpt waar het vandaan komt. Tijdens zijn zoektocht ontdekt hij dat er weinig biseksuele rolmodellen zijn en dat daar misschien de basis ligt voor zijn onzekerheid. Daar moet verandering in komen en dus besluit hij niet langer in de kast te blijven zitten.

Bastiaan Rosman

Bastiaan Rosman vertelt: “De afgelopen maanden heb ik niet alleen geleerd over biseksualiteit, maar vooral ook over mezelf. Ik hoop dat deze documentaire andere biseksuelen ook helpt én dat ik Nederland kan laten zien dat biseksualiteit wel degelijk een seksualiteit is.” 

bOmgaan met geaardheid

In de documentaire gaat Bastiaan Rosman in gesprek met zijn beste vriendin Doeta die ook biseksueel is. Bastiaan betrapte zichzelf erop dat zelfs hij haar geaardheid niet geloofde of er de draak mee stak. Ook praat hij voor het eerst met zijn moeder over zijn biseksualiteit. Heeft zij vermoedens gehad? En houdt haar beschermende manier van opvoeden verband met de manier waarop Bastiaan omgaat met zijn geaardheid? Hij keert ook terug naar de plek waar hij voor het eerst ervoer dat de buitenwereld je het liefst in een hokje stopt: de middelbare school. En om zijn biseksualiteit een betere plek te kunnen geven gaat Bastiaan ook in gesprek met ervaringsdeskundigen die al uit de kast zijn gekomen. Helpt dit alles hem om zijn biseksualiteit te omarmen?

Foto: Annemieke van der Togt

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 oktober 2021 /