Alleen Elvis blijft bestaan gasten najaar 2021 met o.a. Peter De Graef

Thomas Vanderveken gaat dit najaaar met tien boeiende gasten om tafel in het elfde seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan. Met in het najaar van 2021 Stefan Hertmans, Jef Vermassen, Binu Singh, Angelique Van Ombergen, Marieke Lucas Rijneveld, Yasmine Kherbache, Peter De Graef, Marleen Temmerman, Tom Lenaerts en Stefphen Fry. Ontdek alles over de gasten van Alleen Elvis blijft bestaan najaar 2021. Te kijken op zaterdagavond even na 22.00 uur op Canvas en VRT NU (vanaf zaterdag 9 oktober).

Alleen Elvis blijft bestaan (seizoen elf)

Door corona viel de 100ste aflevering, met Stephen Fry, vorig jaar in het water. Die jubileumaflevering hebben de Canvas-kijkers nog te goed aan het einde van seizoen elf van Alleen Elvis blijft bestaan. Maar ook negen andere boeiende gasten zijn nu al maanden op zoek naar prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten die een leidraad waren in hun leven. Ze gaan in gesprek met Thomas Vanderveken.

Gasten Alleen Elvis blijft bestaan

Acht van de gasten komen uit Vlaanderen, eentje uit Nederland en een is een topper van wereldformaat. Hun parcours is afwisselend en altijd bijzonder. Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee. Maak kennis met Stefan Hertmans, Jef Vermassen, Binu Singh, Angelique Van Ombergen, Marieke Lucas Rijneveld, Yasmine Kherbache, Peter De Graef, Marleen Temmerman, Tom Lenaerts en Stefphen Fry.

Overzicht gasten afleveringen Alleen Elvis

Overzicht van afleveringen van Alleen Elvis blijft bestaan. Ontdek meteen meer over de gasten.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans bijt de spits af in seizoen elf van Alleen Elvis blijft bestaan. Hij vierde dit jaar zijn 70ste verjaardag. Schrijven en dichten doet hij al heel lang. Maar in 2013 haalt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn de grote literatuurprijzen binnen. Het boek opent de deuren naar het grote publiek in binnen en buitenland. Ook in zijn volgende boeken gaat hij verder op dat elan. Autobiografische fictie noemt hij het zelf, een mix van zijn persoonlijke verhaal met een verhaal uit de geschiedenis dat hij tracht te ontrafelen. Een genre dat door heel veel mensen wordt gesmaakt.

Jef Vermassen

Al 50 jaar kijkt strafpleiter Jef Vermassen in de afgrond van de ziel. Gedrevenheid is de kern van het engagement waarmee hij keer op keer zijn zaken bepleit. Bij de pers staat hij bekend om zijn vermogen om ingewikkelde zaken duidelijk uit te leggen. Daarnaast schrijft hij boeken die inzicht geven in het brein van misdadigers. Jef Vermassen is de bekendste strafpleiter van België. Hij heeft een fotografisch geheugen en verbaast vriend en vijand met zijn enorme dossierkennis. Duizenden pagina’s kent hij tot in de allerkleinste details. Dat maakt van hem een geduchte tegenstander in elke rechtszaal.

Binu Singh

Jeugdpsychiater Binu Singh legt zich vooral toe op problemen bij kinderen tussen 0 en 6 jaar. Ze gelooft heel erg in preventieve zorg en zet haar schouders onder ‘de kleine K’, een afdeling voor babypsychiatrie in het Universitaire ziekenhuis van Leuven. Ouders kunnen er terecht wanneer hun baby of peuter ontwikkelingsproblemen heeft. Met zachte hand en eindeloos geduld biedt ze hulp. Dat ze dokter wilde worden, wist ze al van in het derde leerjaar. De moeder van Binu Singh nam haar en haar zus mee naar Europa, op de vlucht voor de onlusten in New Delhi na de aanslag op de Indische premier Indira Ghandi. Een ervaring die een diepe indruk maakte op de jonge Binu.

Angelique Van Ombergen

Angelique Van Ombergen onderzocht voor haar postdoctoraat hoe het brein van een astronaut zich aanpast aan een ruimtereis. Nu werkt ze al enkele jaren voor de European Space Agency (ESA). Ze schreef tal van wetenschappelijke publicaties en probeert met haar kinderboeken de volgende generatie enthousiast te maken voor haar passie: de ruimte. Als kind was Angelique Van Ombergen al gebeten door wetenschap. Het liefst zat ze met haar neus in een jeugdencyclopedie. Wát er rondom haar gebeurde en waaróm, dat wilde ze al heel vroeg weten.

Marieke Lucas Rijneveld

De debuutroman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld sloeg in als een bom. Een nieuw supertalent was opgestaan en won meteen als eerste Nederlandse de Booker Prize voor vertaalde literatuur. Eerder viel ze ook in de prijzen met haar gedichten. Dichtend en schrijvend timmert ze verder aan de weg met een geweldig tweede boek als resultaat, Mijn lieve gunsteling. Pas 30 maar al een lichtende ster aan het literaire firmament. Marieke Lucas Rijneveld is afkomstig uit een gereformeerd boerengezin en gebruikt de leefwereld van de boerderij in haar boeken. Maar als geen ander kan ze met metaforen over de boerenstiel net heel universele werelden oproepen.

Yasmine Kherbache

Yasmine Kherbache was eerst activiste en advocate, daarna politica en nu rechter aan het Grondwettelijk Hof. Door heel haar carrière loopt één rode lijn: gepassioneerd opkomen voor rechtvaardigheid. Yasmine is de dochter van een Algerijnse vader en een Vlaamse moeder. Ze werd geboren in België en enkele maanden na haar geboorte vertrok het gezin naar Algerije. Het geboortedorp van haar vader, dicht tegen de kust, werd de plek waar ze haar kinderjaren doorbracht. Het spook van het opkomend extremisme en de Algerijnse burgeroorlog brachten het gezin opnieuw in België. Yasmine Kherbache studeerde rechten en begon haar carrière als advocate. Gedreven door haar gevoel voor rechtvaardigheid en een grote interesse in de samenleving, verdiepte ze zich in antropologie.

Peter De Graef

Acteur Peter De Graef is theatermaker en acteur. Een hele pure acteur van prachtige monologen. Enkele uren per dag mediteert hij, om na te denken over wat het leven betekent. Een man op zoek naar de binnenkant. Wist je dat hij eigenlijk helemaal niets met acteurs had; hij vond het maar aanstellers. Pas op zijn veertigste leerde Peter De Graef het vak echt appreciëren. En het publiek houdt van hem; zo won hij in 1998 de belangrijkste Nederlandse theaterprijs, de Louis d’Or, voor zijn rol in De wereldverbeteraar. Later volgden de Toneelschrijfprijs van  de Nederlandse Taalunie voor de tekst Niks! en in 2010 de Cultuurprijs Toneelliteratuur Vlaanderen.

Marleen Temmerman

Hoogleraar en gynaecologe Marleen Temmerman vecht al heel haar leven voor betere reproductieve en seksuele gezondheid. Haar missie bracht haar tot in de politiek, de WHO en de VN. De laatste jaren woont ze in Kenia. Een droom die Marleen Temmerman al jaren heeft; ze koos namelijk heel bewust voor de studie geneeskunde, omdat ze per se naar het buitenland wilde om via ontwikkelingswerk iets te doen aan de ongelijkheid in de wereld. Ze heeft inmiddels al meer dan 18.000 geboortes wereldwijd begeleid.

Tom Lenaerts

Tom Lenaerts draait al lang mee in de televisiewereld. Hij heeft de hand in heel wat van de allerbeste formats uit de televisiegeschiedenis: Schalkse ruiters, De mol en De pappenheimers. Tom Lenaerts schreef én regisseerde ook fictiereeksen als De parelvissers en Met man en macht en Twee zomers, een fictiereeks die in 2022 op Eén wordt uitgezonden en daarna wereldwijd gaat via Netflix. Toch noemt hij zichzelf een laatbloeier omdat hij pas op zijn 24ste besliste om er volledig voor te gaan. Gelukkig maar want hij heeft de hand in veel van de allerbeste formats uit de televisiegeschiedenis. Wie is niet benieuwd naar de beelden die hem inspireerden?

Stefphen Fry

Het leven en werk van Stephen Fry samenvatten is onmogelijk. Hij is goed in alles: acteur, auteur, activist en een belangrijke stem in het publieke debat. Onvergetelijk als generaal Melchett in Blackadder of in A bit of Fry and Laurie, ontroerend in kwetsbare documentaires over zijn bipolariteit of homoseksualiteit. Een geestig schrijver, iemand met interesse in zowat alles. Voor Thomas Vanderveken en voor ons als kijkers een eer om te mogen luisteren naar het verhaal bij zijn negen fragmenten.

Foto: Stefaan Temmerman

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 oktober 2021 /