Chansons met Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk

Rob Kemps (Snollebollekes) en Matthijs van Nieuwkerk duiken in de wereld van het Franse levenslied in het programma Chansons. Je ziet het vanavond – vrijdag 17 september – om 21.30 uur op NPO 1. Het is niet het enige programma waarmee je de heren dit najaar op tv ziet; Matthijs van Nieuwkerk is gestart met een nieuw seizoen Matthijs gaat door en Rob Kemps heeft zijn debuut als presentator gemaakt op SBS6 in The Wheel.

Chansons

Chansons is een muzikaal vierluik over Parijs, de liefde, het leven en de melancholie. Hoe en waar is het chanson ontstaan? Hoe zag het leven van Édith Piaf eruit en waar haalt Barbara Pravi de inspiratie voor haar chansons vandaan? In dit programma laten Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps kijkers kennismaken met de muziek van onder andere Édith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour. Struinend door de straten van Parijs gaat het duo samen op zoek naar de verhalen achter het ‘chanson’ en zien we tijdens hun ontdekkingstocht de stad door hun ogen. Je kunt je geen betere gidsen wensen, beiden zijn verknocht aan de Franse hoofdstad.

Rob Kemps (Snollebollekes) woonde in Parijs

In de eerste aflevering staat het thema Parijs centraal. Rob Kemps laat Matthijs van Nieuwkerk de plek zien waar hij ooit vier maanden lang een kamertje huurde om zich de Franse taal en cultuur eigen te maken. Ook wordt de kijker meegenomen naar de plekken die het leven van Édith Piaf hebben getekend. Barbara Pravi vertelt waar een goed chanson volgens haar aan moet voldoen en Matthijs vertelt Rob over zijn eerste herinneringen aan Parijs. 

Serge Gainsbourg

In de tweede aflevering over ‘de liefde’ stappen Rob en Matthijs in de voetsporen van Serge Gainsbourg, het enfant terrible van het chanson. Daarnaast ontmoeten ze Dave, een Nederlandse zanger die al sinds 1965 in Frankrijk woont en daar grootse bekendheid geniet. 

Charles Aznavour

De derde aflevering staat het thema ‘joie de vivre’ centraal. Rob neemt Matthijs voor het eerst mee naar het graf van Charles Aznavour. Een bijzondere aflevering, waarin we ook de gevoelige kant van Matthijs van Nieuwkerk op tv zien. Hij staat namelijk te huilen aan het graf.

Charles Dumont

En in de laatste aflevering met het thema ‘melancholie’ wordt Matthijs door Rob rondgeleid op begraafplaats Père-Lachaise, de plek waar hij duizenden uren heeft rondgehangen en elke grafsteen kent. Ook bezoeken ze Charles Dumont (92), de componist/schrijver van het grootste chanson ‘Non, je ne regrette rien’, dat vooral in de versie van Édith Piaf wereldberoemd is geworden. Dumont speelt speciaal voor Matthijs en Rob het lied op de vleugel bij hem thuis. 

Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

Matthijs van Nieuwkerk: “Samen met boy-wonder Rob Kemps over de grote boulevards van Parijs wandelen terwijl we ‘Le Poinconneur des Lilas’ van Serge Gainsbourg zingen… Moet ik nog meer zeggen? Leve Chansons! En leve Rob.” Rob Kemps (die in Nederland bekend is geworden door Snollebollekes): “Dat ik een bondgenoot trof in Matthijs van Nieuwkerk als het gaat om het Franse chanson was voor mij al een bijzonderheid. Dat we enkele maanden later samen naar Parijs trokken met een gemeenschappelijk doel, namelijk de liefde voor het chanson verkondigen, was een droom waarvan ik niet wist dat ik hem had maar die toch uitkwam. Ik hoop vurig dat de liefde voor het chanson weer oplaait in Nederland en dat onbekende personen zoals Renaud en George Brassens over een paar weken bekende namen zullen zijn. Aan ons zal het niet liggen, wat een avontuur!” Chansons! is een coproductie van BNNVARA en MediaLane. 

Foto: Floris van Bergen 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 september 2021 /