Helden van Hier: Politie Oostende | nu te kijken bij VTM

Helden van Hier volgt in dit nieuwe seizoen Politie Oostende. Hier staan 179 straffe politiemannen en -vrouwen 24/7 paraat voor de inwoners, tweedeverblijvers en de vele bezoekers van de Koningin der Badsteden. Het nieuwe seizoen Helden van Hier is wekelijks op woensdagavond om 20.35 uur te kijken bij VTM. Hier lees je alles over de inhoud van de afleveringen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Helden van Hier: Politie Oostende

Gedurende meer dan honderd shifts volgden de actiecamera’s van Helden van Hier de dagelijkse en soms levensgevaarlijke werkzaamheden van politie Oostende. Van een wilde achtervolging tot een verhoor na een diefstal, een inval met getrokken wapens en de speurtocht naar een vermist kind – je ziet het allemaal in dit nieuwe seizoen van Helden van Hier. Tussen de bloedstollende acties door zorgen de luchtigere interventies en spontane gesprekken in de patrouillewagen voor de nodige ontlading. 

Eerbetoon aan motorrijder Nick Campe

Op maandag 4 oktober kwam eerste inspecteur en motard Nick Campe om het leven tijdens een trainingsrit. Sinds 2004 werkte Nick bij de lokale politie van Oostende, waar hij de laatste jaren hoofdtrainer van de motorrijders was. Het plotse verlies van een zeer gewaardeerde collega komt hard aan binnen het korps. Ook de kijkers van Helden van Hier zal het raken, want juist de opleiding voor motorrijders wordt ook gevolgd. Zo zien we in de vijfde aflevering van Helden van Hier: Politie Oostende.

Opleiding motorrijders politie Oostende

zien we eerste inspecteur Nick aan het werk tijdens de opleiding van twee Oostendse motorrijders ‘kleine’ Tibo en ‘gewoon’ Thibaut. De opleiding duurt vier weken en op het einde volgt een examen. De twee cursisten moeten in het begin vooral veel vertrouwen tanken. Vertrouwen in hun motor en vertrouwen in hun eigen kunnen. Thibaut -al sinds 2015 een fervent motorrijder in zijn vrije tijd- is speciaal van politiezone veranderd om deze job te kunnen doen: “Als ik iets wil dan ga ik ervoor. Het is zeker een droom die ik wil realiseren om van mijn hobby mijn beroep te maken.”

Gevluchte dader

Inspecteurs Lisa en Thibaut worden opgeroepen voor een vechtpartij met een mes en een gewonde. De dader is gevlucht in een appartementsblok. “Het is belangrijk dat we de dader zo snel mogelijk kunnen oppakken, maar zeker ook zo veilig mogelijk. Waar is het wapen dat gebruikt is? En belangrijker, gaat de dader dat wapen niet tegen ons gebruiken?”, vertelt Thibaut.  Jongere collega Lisa voelt de adrenaline door haar lijf stromen: “Dit zijn eigenlijk de plezantste opdrachten om te doen, de actie, de spanning. Wij gaan er naartoe terwijl andere mensen er misschien eerder een stap achteruit voor gaan zetten.”

Schietoefening

In de vierde aflevering van Helden van Hier: Politie Oostende nemen agenten Rooderick en Sven de kijkers mee op sleeptouw tijdens hun tweemaandelijkse schietoefening op de schietstand.  Een dienstwapen dragen brengt namelijk een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het blijft een dodelijk wapen dat ze in handen hebben. Daarom is het belangrijk om de schietvaardigheid te blijven trainen, liefst bij alle mogelijke situaties die de agenten ook op het terrein kunnen tegenkomen. “Eigenlijk is dit één van de belangrijkste dingen die we kunnen trainen, hoewel het gelukkig niet zo veel voorkomt dat we het wapen moeten gebruiken. Soms zelfs helemaal niet, wat het allerbeste is”, vertelt Sven. 

Kleinzoon vermist in duinen

Helden van Hier: Politie Oostende heeft in de derde aflevering weer indrukwekkende zaken. Inspecteurs Jerry en Fabrice krijgen meteen een ernstige case op hun bord. Een opa die met zijn kleinkinderen ging wandelen in de duinen is zijn jongste kleinzoon al drie kwartier kwijt. Hij is ten einde raad en heeft de politie gebeld. “Als je zo’n klein kindje kwijt bent, dan is het direct paniek. Er gaan duizend vragen door je hoofd als grootvader in dat geval”, vertelt Fabrice. Maar verdwalen in de duinen kan vermeden worden weet Jerry: “Ouders die naar de kust komen, geven hun kind best altijd een oriëntatiepunt waar ze naartoe kunnen als je ze kwijt geraakt.”

Vreemde gasten…

Eerste inspecteurs Wim en Jörgen houden ’s nachts een wagen met Franse nummerplaat staande aan een tankstation. De vier inzittenden beweren dat ze een vriend komen depanneren. “Een depannage doen voor een vriend, komende uit Frankrijk om vier uur ’s nachts, terwijl die vriend daar niet is en er ook geen adres van die vriend gekend is. Bon, dat verhaal klopt dus niet”, vertelt Jörgen. En het gaat van kwaad naar erger: de papieren van de wagen blijken niet in orde, het voertuig is niet verzekerd en twee passagiers hebben ook geen geldige papieren op zak. Op de achterbank vinden de agenten een lege fles wodka en lachgas ampules. De chauffeur zal nu ook nog moeten blazen voor een alcoholtest.

Krakers in Oostende

Niet alle appartementsgebouwen op de dijk van Oostende huisvesten inwoners of toeristen. Eerste inspecteurs Els en Wim onderzoeken een pand met zicht op zee waar krakers zouden zitten. “Je gaat ergens binnen en je weet niet waar je wie gaat tegenkomen. Dat geeft redelijk wat zenuwen en spanningen. Maar spanning moet er zijn, dan ben je alert”, zegt Wim.  En het lijkt erop dat ze zeker iemand gaan tegenkomen. “Het ruikt hier nog naar parfum”, roept Els. “Dus ze zijn hier zeker nog maar juist geweest.”

Heethoofd in de tram

In de tweede aflevering van Helden van Hier: Politie Oostende heeft de interventieploeg de handen meer dan vol. Inspecteur Thibaut en collega Thomas worden opgeroepen voor een man die amok maakt tegen een trambestuurder. Daarbij werd ook de kusttram niet gespaard.  De inspecteurs onderscheppen het heethoofd en proberen de gemoederen te bedaren. De trambestuurder is behoorlijk onder de indruk van het voorval. “Het is niet de eerste keer dat we worden opgeroepen voor agressie tegen personeel van het openbaar vervoer. Mevrouw haar job is de tram besturen en zorgen dat die op tijd aan de halte komt. Zij heeft geen job gekozen om uitgescheten te worden”, vertelt Thibaut.

Woningbrand

Inspecteurs Jeremy en Fabrice krijgen een oproep voor een woningbrand en arriveren voordat de brandweer ter plaatse is. “Elke seconde telt, een brand kan supersnel evolueren, zeker een binnenbrand. Dus best zo rap mogelijk ter plaatse zijn en kijken wat je kan doen”, vertelt Fabrice. Jeremy is de twee-eiige tweelingbroer van Thibaut en werkt ook in hetzelfde korps. “Moest je het niet weten, zou je nooit denken dat we broers zijn. Het enige wat we gemeen hebben is onze stem, dat horen we toch veel”, zegt Thibaut. Broer Jeremy bevestigt: “De gelijkenissen in de job zijn er wel, het temperament ook een beetje. Maar ik ken hier collega’s die eerder m’n tweelingbroer zouden kunnen zijn dan m’n eigen broer.”  

Jonge winkeldief

Inspecteurs Mieke en Sven doen een interventie na een winkeldiefstal. Een meisje van 14 jaar heeft chocolade gestolen en werd betrapt. Twee repen van 79 cent per stuk. “Als de winkel elke keer zou zeggen: ‘voor die 79 cent gaan we de politie niet opbellen’, zou je al rapper creëren dat ze later blijven stelen, want er wordt toch nooit niets aan gedaan. Onmiddellijke bestraffing is nog altijd de beste les”, vertelt Mieke, zelf mama van twee kinderen. Ze probeert de boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen en dat maakt indruk bij het tienermeisje. “Ik denk wel dat Mieke daar beter voor geëquipeerd is, ook vanuit haar ervaring als moeder”, vertelt Sven.

Vermist meisje

De eerste aflevering van Helden van Hier: Politie Oostende opent met de speurtocht naar een vermist meisje. gente Mieke wordt opgeroepen nadat er een kindje is verdwenen in een hotel. De mama van het meisje van 4 jaar was vertrokken om frieten te gaan halen. Bij terugkeer lag haar vriend te slapen en was het kind verdwenen. “Dat is een heel andere oproep dan wanneer een kind verdwenen is op het strand of tijdens een wandeling. Je weet meteen dat er iets niet klopt. Mijn hart ging een paar slagen hoger omdat je niet weet hoe dit zal aflopen”, vertelt Mieke. De politie slaat alarm en start een zoektocht doorheen het hotel waarbij ze elk verdiep en elke kamer afspeuren. 

Van granaten tot woningkraak

Verder gaan Mieke en Roderick langs bij magneetvissers die granaten hebben opgevist, gaan ze het slot maken in de woning van een oudere man en gaan ze ook ter plaatse bij een woningkraak. “Krakers heb je heel veel in Oostende omdat hier vrij veel leegstand is. Het valt ook vaak op aan de buitenkant, bijvoorbeeld aan het gras dat heel hoog staat”, vertelt Roderick. In het pand ontdekken ze een aanzienlijke buit… 

Oostende op tv

De Koningin der Badsteden is sowieso de laatste tijd veel op tv te bewonderen. Zo volgde de vorige serie Helden van Hier: De Kust alle hulpdiensten in Oostende. En ook op fictie vlak zien we Oostende veelvuldig in beeld. Zo speelt de nieuwe Eén-serie Onder Vuur, zich af bij de Oostendse Post Oosteroever. En De Redders (van Play4) zagen we dan weer op het strand van Oostende – Mariakerke. De Nederlandse presentator Kefah Allush bezoekt voor Oases in de Lage Landen de badplaats ook. Hij gaat naar de oude Vuurtorenwijk, die van visserswijk een ware jetsetbuurt is geworden.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

15 september 2021 /