Bosvechters: Utrecht Hooligans Forever – documentaire op Videoland

Wist je dat Nederlandse hooligans in bossen met elkaar afspreken om onder strikte regels te vechten? Je ontdekt in de Videoland documentaire Bosvechters: Utrecht Hooligans Forever. “Die kick kan ik niet uitleggen (..) Dat gevoel als je tegenover elkaar staat in een bos, daar kan niks tegenop”, aldus een lid UHF.

Documentaire Bosvechters

Hooliganisme, een fenomeen dat in de jaren ‘60/’70 is komen overwaaien uit Engeland. Sinds de dood van Carlo Picornie in 1997 treedt de politie hard op tegen rellende hooligans. Gevolg hiervan is het ontstaan van de bosgevechten. Groepen hooligans die in een afgelegen bos afspreken om onder strikte regels te vechten. De Videoland Original Bosvechters: Utrecht Hooligans Forever laat de wereld achter deze bosgevechten zien. Een wereld van aanzien, broederschap, adrenaline en vertrouwen.

Utrecht Hooligans Forever

In de documentaire wordt de bosvechtgroep Utrecht Hooligans Forever (UHF) gevolgd. Voor het eerst gooit een hooligan-groep zijn deuren open laten de leden van UHF de, voor buitenstaanders onzichtbare, wereld van de bosgevechten zien. Wat drijft hen om hierin deel te nemen? Hoe werkt de organisatie van een gevecht en welke afspraken worden er gemaakt? Het resultaat is een rauw, oprecht en onvervalst portret van mannen die door het vuur gaan voor elkaar en hun stad en leven voor de kick van zo een georganiseerd gevecht.

Gevechten in perspectief

Naast de mannen van UHF komen verschillende deskundigen aan het woord. Zij laten hun licht schijnen op het fenomeen bosvechten. Sprekers zijn onder andere Daniël van Doorn, schrijver van Utrecht Hooligans. Maar ook Jan Derksen, psycholoog, en Henk Ferwerda, criminoloog & directeur bureau Beke, beschrijven de bosgevechten vanuit hun expertise. Zij plaatsen het in een psychologisch, criminologisch en historisch perspectief. Interessant, want vals buitenstaander zie je het toch gewoon als vechten, maar er zit dus meer achter.

Videoland documentaires      

Videoland kent inmiddels al diverse succesvolle Videoland Originals. Denk daarbij aan de documentaires Força Koeman, FC Utrecht: No Guts, No Glory, Gewoon Boef, De Jacht Op De Mocro Maffia, Fred: Het Andere Gezicht, Bont Girl. Er zijn nog veel meer nieuwe documentaires in ontwikkeling. Bosvechters: Utrecht Hooligans Forever is een productie van Act of Crime.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 september 2021 /