Free Love Paradise: vreemdgaan mag

Free Love Paradise komt er dit najaar aan… Vanaf donderdag 23 oktober zijn de eerste twee afleveringen te zien op Streamz. En vanaf 5 november wordt het programma uitgezonden op VTM 2. Wanneer-ie in Nederland te zien is, is nog niet bekendgemaakt.

Als we meer weten, delen we het natuurlijk meteen met je. Je blijft het beste op de hoogte via onze Facebook-groep.

Froukje de Both en Sean Dhondt presenteren Free Love Paradise

Inmiddels heb ik via Streamz de eerste twee afleveringen van Free Love Paradise gezien en kan ik je al wat meer vertellen over dit unieke programma. Het gaat dus inderdaad om een samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse programmamakers. Free Love Paradise wordt gepresenteerd door de Nederlandse Froukje de Both en Vlaming Sean Dhondt (over wie de afgelopen tijd veel te doen was in de media).

Deelnemers Free Love Paradise

Zes stellen testen in Mexico hun relatie. Zijn ze monogaam of hebben ze behoefte aan meer vrijheid? Maar er is natuurlijk meer… Diep verscholen in de jungle ligt de secret garden. Hier kunnen de deelnemers naar hartenlust experimenteren met de vrije liefde met nog meer gelijkgestemde zielen. Alleen zijn zij single. Natuurlijk ga ik niet te veel verklappen over wat er staat te gebeuren. Maar in de eerste paar minuten ontdek je al dat er van alles staat te gebeuren: van trio’s tot aan heftige ruzies.

Koppels die deelnemen aan Free Love Paradise

Nederlandse stellen

  • Ivo (26) en Mariska (24) uit Amsterdam zijn de eerste deelnemers die we in Free Love Paradise leren kennen. Zij hebben al zes jaar een – tot nu toe – monogame relatie. Toch vragen ze zich af of ze de rest van hun leven met niemand anders het bed willen delen. Ze zien dit als een ‘verantwoorde test’. Ze kiezen er ook bewust voor om niet samen te wonen, om het op die manier spannend te houden.
  • Lenny (22) en Tamara (24) uit Zwolle zijn het tweede koppel. Dit stel is twee jaar samen (ze kennen elkaar zelfs al vijf jaar) en nog steeds – exclusief – gek op elkaar. Ze geven aan dat hun seksleven goed is. Of zoals Lenny grapt: Once you go black, you never go back. “We staan nu op het punt om nog een grens te verleggen. We zijn gewoon nieuwsgierig wat wij ervan vinden om eventueel een open relatie te hebben.” Ze zien namelijk een toekomst voor zich metkinderen.
  • Pieter (27) en Shantie (24) zijn compleet elkaars tegenpolen. Ze zijn al zes jaar een koppel. Ze zijn al van hele jonge leeftijd bij elkaar. Of zoals Pieter vertelt in de eerste aflevering: “Met het vooruitzicht dat je – voor haar vanaf je 18e – tot je zeventigste maar één man zou aanraken, is dat wel zo verstandig?” Ze zijn beiden erg jaloers, dus zien dit als een grote test.

Over de Vlaamse stellen die deelnemen aan Free Love Paradise weten we inmiddels al wat meer…

Robin en Kety

Robin (25) en Kety (21) zijn al ruim één jaar trouwe partners en waren daarvoor anderhalf jaar ‘friends with benefits’. Voor Kéty is dit haar eerste serieuze relatie en Robin heeft erg zijn best moeten doen om haar te ‘veroveren’. Robin is benieuwd hoe Kéty zal reageren op de aandacht die hij van andere vrouwen krijgt. Binnen het liefdesexperiment staan ze overal voor open en hebben ze geen grenzen. Zolang er geen gevoelens bij komen kijken, mag alles. De vriendinnen van Kéty raden haar een trio aan.

Robin en Kety: één van de stellen uit België die deelnemen aan Free Love Paradise
Robin en Kéty

Robin en Kety zijn bij elkaar gekomen door stijldansen. Robin wil op lange termijn de spanning in hun relatie houden, door nu de grenzen op te zoeken in een open relatie. Kety vertelt: “Ik denk omdat we nog zo jong zijn, willen we zoiets uitproberen. Want later als je al aan kinderen denkt en trouwen, dan is dat niet echt… Dat kan ook wel, maar je hebt dan meer te verliezen.”

“Kan je lust en liefde scheiden van elkaar?”

Nog iets meer over Kéty. Zij is bridal consulent in een bruidswinkel en studeert psychologie. Ze is perfectionistisch en positief ingesteld. Ze ergert zich aan mensen die niet uit hun comfortzone durven te stappen. Kéty vraagt zich af: “Kan je lust en liefde scheiden van elkaar?”

Robin studeert International Business Management. Hij is ambitieus, open minded en passioneel. Hij ergert zich aan bekrompen mensen. Hij is erg jaloers aangelegd, maar vindt gezonde jaloezie aantrekkelijk.

Cristina en Gaêtan willen trio met vrouw

Cristina (27) en Gaêtan (29) is het eerste Vlaamse koppel waarmee we kennismaken. Ze zijn afkomstig uit Antwerpen. Gaêtan viel als een blok voor Cristina en verbrak zijn vorige relatie. Ze waren twee jaar samen toen Gaêtan vreemd ging. Na een pauze zijn ze nu al een jaar terug samen. Vertrouwen is binnen hun relatie heel belangrijk. Gaêtan wil experimenteren met andere vrouwen en Cristina voelt zich ook tot hetzelfde geslacht aangetrokken.

Cristina en Gaêtan - één van de Vlaamse koppels die meedoet aan Free Love Paradise
Gaêtan en Cristina

Niet dat ze in een sleur zitten, maar ze zijn toe aan meer. Dit lichtontvlambaar koppel heeft een hartstochtelijk liefdesleven vol passionele seks. Cristina zegt in de eerste aflevering van Free Love Paradise: “Ik wil liever dat hij met mij iets doet, dan dat hij de drang heeft om het achter mijn rug te doen.” Ze hebben ook een duidelijke missie: een trio met een andere vrouw. Gaêtan mag met andere vrouwen experimenteren, maar alleen als Cristina er zelf bij is.

Grenzen verleggen binnen je relatie

Cristina is operator in een drukkerij. Ze is sociaal, ambitieus, zorgzaam en vaak op zoek naar een adrenalinerush. Ze houdt van ‘old fashioned’ romantiek.

Gaêtan is herenkapper en eigenaar van de kledinglijn Mytos. Hij is lichamelijk ingesteld en vaak te vinden in de sportschool. Gaêtan is sociaal en optimistisch. Hij houdt van ‘goed gevormde’ vrouwen.

Cédric en Bo

Cédric (24) en Bo (25) hebben een goede reden om dit experiment nu al aan te gaan. Zij doen mee aan dit experiment, omdat Bo voor zeven maanden naar het buitenland vertrekt voor haar studie. Ze willen eigenlijk niet uit elkaar gaan of iemand anders hebben, maar het is wel een lange tijd. Met dit programma willen ze ontdekken of een open relatie mogelijk een oplossing kan zijn om deze lange tijd te overbruggen.

Cédric en Bo: één van de koppels uit België die deelnemen aan Free Love Paradise (te zien op Streamz en VTM 2)
Cédric en Bo

Bo en Cédric zijn zes maanden samen, maar zien elkaar als soulmates. Bo is voor Cédric zijn ‘happiness en cuteness level’ gevallen, terwijl voor Cédric het spontane en extraverte karakter van Bo de doorslag gaf. Bo en Cédric vinden een open relatie misschien een beter alternatief dan het uitdoven van hun relatie, op voorwaarde dat er goede communicatie is.

Opent open relatie deuren?

Bo hoopt haar grenzen te leren kennen in dit relatie-experiment. Ze doet een Master Tourism & Destination Management. Ze is enthousiast, optimistisch, energiek en open minded. Haar grootste hobby is reizen. Bo houdt er niet van als mensen tegen haar liegen.

Cédric vraagt zich af: “Een open relatie opent wellicht deuren op bepaalde vlakken.” We zijn benieuwd… Hij is student lichamelijke opvoeding en sport. Hij gaat graag om met spirituele mensen. Cédric gelooft in het lot. Alles heeft volgens hem een reden. Hij is avontuurlijk en organiseert dansevents.

Laura uit Free Love Paradise heeft open relatie

De 24-jarige Laura uit Gent heeft al een open relatie: “Ik denk dat monogamie ons is opgelegd door onze voorouders. Het is mooi dat de mensen bij elkaar blijven, maar op seksueel vlak denk ik dat je meer open moet denken. Dan zouden er ook veel meer relaties standhouden en niet zo veel bedrogen worden.”

Favoriet van deelnemers Free Love Paradise

Laura is de favoriet van de stellen. Zij voelt als geen ander aan hoe je moet omgaan met het spanningsveld in een open relatie. Zij vormt voor geen van de vrouwen een bedreiging. In aflevering drie ontdek je hoe dat komt – terwijl ze een nachtje heeft doorgebracht met Lenny & Tamara – heeft ze verklapt dat ze zelf in een open relatie zit.  “Ik zou geen gesloten relatie meer kunnen hebben.”

Open communicatie met je partner

Laura vertelt – tijdens een date met Cédric en Bo – meer over haar open relatie. “Ik was altijd benieuwd naar seks met een vrouw. En ik heb de kans gehad dat te ontdekken en toen besloten ‘dit is iets wat ik echt wil’. Met mijn huidige partner heb ik dan besproken dat ik ook nog een relatie wou kunnen hebben met een vrouw of dat we samen seks zouden hebben met een tweede vrouw. Alles draait om open communicatie met je partner.”

Vrijgezellen Free Love Paradise

Charlotte (24): “Ik twijfel of de mens gemaakt is voor monogamie. Behoeftes en verwachtingen veranderen altijd. Ook kan je na een aantal jaren een soort routine krijgen wat er voor zorgt dat de spanning verdwijnt.”

Tinne (21): “Mensen zijn niet gemaakt om hun hele leven bij één persoon te blijven. Ik denk dat dit experiment zeker een nieuw vuurtje kan ontsteken in de relatie van koppels.”

Keanu (25): “Monogamie is zeker iets wat moet bestaan voor diegene die dat wilt. Maar polygamie is voor mij geen taboe, terwijl de maatschappij ons dat wel zo aanleert. Ik wil met dit experiment ontdekken hoever ik zelf sta ten opzichte van polygamie.”

Seksuologe Chloé De Bie

Klinisch seksuologe Chloé De Bie reisde mee om de koppels te begeleiden. “Overspel komt best vaak voor. Als je weet dat 1 op 4 mannen en 1 op 5 vrouwen overspel pleegt, dan is het ergens logisch dat meer en meer mensen zich vragen stellen als: kiezen we voor monogamie omdat het de norm is? Of omdat we onze partner niet willen delen? We zien bovendien een (r)evolutie waarbij men seksualiteit vaker loskoppelt van liefde. Voor sommige mensen kan het interessant zijn om na te denken of een open relatie iets voor hen is. Hierbij maakt men binnen de relatie zelf regels op over wat kan en niet kan.”

Vreemdgaan

Levenslange monogamie lijkt voor veel mensen onhaalbaar. De kans dat een huwelijk strandt is volgens het CBS (in Nederland) maar liefst 40 procent. Liefde en spanning gaan in een langdurige relatie dan ook niet altijd meer samen, waardoor vreemdgaan vaak onvermijdelijk lijkt.

Free Love Paradise

In het persbericht – waarmee Free Love Paradise alweer twee jaar geleden werd aangekondigd – schreef RTL: “Wat nou als er een andere mogelijkheid is? In het nieuwe RTL-format ‘Free Love Paradise’ wagen acht koppels zich aan een ultiem relatie-experiment op een paradijselijk eiland en testen ze het alternatief op monogamie: een open relatie. Dit is dé kans om spanning te ervaren met een ander, zonder dat het stiekem moet.” Op dat moment waren het dus nog 8 koppels, maar uiteindelijk zijn het zes koppels die de uitdaging aan gaan.

Relatie experiment

“Gedurende het experiment ontdekken de koppels hoe het voelt als hun partner dezelfde vrijheid krijgt. Hoe reageren ze als ze hun geliefde met een ander zien? Kunnen ze de jaloezie aan? De koppels staan aan het einde van het avontuur voor de allesbeslissende vraag: monogamie of een open relatie?”

Streamz

Free Love Paradise is ook aangekondigd op Streamz en VTM 2. In het persbericht van Streamz staat. “Levenslange monogamie: is dat eigenlijk wel haalbaar? 31% geeft toe wel eens vreemd te gaan. Voor meer dan de helft die het slippertje opbiechten, betekent het meteen ook het einde van hun relatie. Wat als het ook anders kan? In ‘Free Love Paradise’ nemen zes koppels de proef op de som.”

Nog meer cijfers…

Free Love Paradise komt er niet zomaar. De cijfers liegen er niet om: in België eindigt 41,4% van de huwelijken in een echtscheiding. Dat is bijna 1 op 2. En dan wordt er nog geen rekening gehouden met koppels die nooit wettelijk getrouwd zijn. Ook onderstaande cijfers spreken boekdelen:

  • Slechts 25% van alle samenlevingen ter wereld zijn monogaam. Het is een Westerse culturele norm om met 1 iemand te trouwen. In verschillende culturen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië wordt er vaker voor polygamie – trouwen met meerdere partners – gekozen.
  • 1 op 4 mannen en 1 op 5 vrouwen pleegt overspel. Voor meer dan de helft die het slippertje opbiechten, betekent het meteen ook het einde van hun relatie.
  • Mensen scheiden gemiddeld na ongeveer 15 jaar huwelijk.
  • 3 miljoen Vlamingen en Nederlanders hebben ooit een open niet-monogame relatie gehad. 500.000 Vlamingen en Nederlanders hebben dat op dit moment, waarvan 100.000 een polyamoureuze relatie.
  • De website ‘Second Love’ – een speciale datingsite voor overspeligen in Nederland – telt ondertussen al meer dan 500.000 leden.

Foto: Streamz. Foto’s deelnemers Free Love Paradise: VTM.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

27 september 2020 /