Herinneringen voor het leven, stop dementie met Dionne Stax

Het programma ‘Herinneringen voor het leven, stop dementie’ draait om iets dat ons allemaal dierbaar is: onze herinneringen. Zij maken wie we zijn. De mooie momenten in ons leven die we willen vasthouden, delen en nooit willen verliezen. Speciaal voor dit programma gaan Dionne Stax, Patty Brard, Eddy Zoëy en Karin Bloemen als gelegenheidsfotografen de straat op om deze momenten vast te leggen. Te zien vanavond – woensdag 30 juni – om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dementie

En dat leidt tot mooie gesprekken, over de dingen die je samen beleeft. De betekenis van herinneringen. En: wat als je deze herinneringen verliest? Als je alleen de plaatjes nog hebt maar er niets meer over weet. Dit gebeurt als je dementie hebt. Een hersenziekte waarbij je niet alleen jezelf, maar ook elkaar en al je herinneringen samen verliest.

Herinneringen vastleggen met BN’ers

Dionne Stax, Patty Brard, Eddy Zoëy en Karin Bloemen bezoeken plekken waar herinneringen gecreëerd worden. Deze vaak mooie alledaagse momenten van voorbijgangers, worden door hen vastgelegd op een foto. Tijdens de uitzending wordt live geschakeld naar deze locaties.

De moeder van Patty Brard is kort geleden overleden aan dementie. De gesprekken met mensen die ook met dementie te maken hebben, komen daarom best even bij haar binnen.Patty Brard legt herinneringen vast op de Dijk in Volendam

Stop dementie

Naast de speciale fotografen, staan in het programma gezinnen centraal die de impact van dementie dagelijks meemaken. Verschillende bekende Nederlanders die zelf met dementie te maken hebben (gehad) komen aan het woord, zoals Youp van ’t Hek, Clairy Polak, Anita Witzier en Jan Dulles (3JS).

Het aantal mensen met dementie groeit hard en alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek brengen we oplossingen en behandeling dichterbij. Het doel van dit programma is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland.

1 op de 5 krijgt dementie

In ‘Herinneringen voor het leven, stop dementie’ is er aandacht voor deze hersenziekte die steeds meer mensen treft en waar je uiteindelijk aan overlijdt. In Nederland zijn er momenteel 290.000 mensen met dementie. En als er geen oplossing komt dan zijn dat er in 2040 een half miljoen. Eén op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte.

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 juni 2021 /