Klussen maar… of kijk je liever Extreme Makeover

Ben jij een echte klusser, die de afgelopen maanden het hele huis al onder handen heeft genomen? Muren geverfd, nieuw vloertje van Floorhouse erin en misschien zelfs grondiger heeft verbouwd? Of ben jij juist van het type dat graag naar klusprogramma’s kijkt. Dan zat je de afgelopen maanden natuurlijk ook goed met Huis Gemaakt en nieuwe afleveringen van Help, Mijn Man is Klusser! En er is nog meer goed nieuws: Extreme Makeover Home Edition komt naar Vlaanderen. In dit artikel doe je volop kijk- en klus inspiratie op!

Nieuwe vloeren en andere corona klussen

Als je tijdens de lockdowns hebt geklust, is het goed te weten dat je niet de enige bent. Sterker nog uit onderzoek van YouGov en Readly blijkt dat 22% van de Nederlanders meer interesse kreeg in het (ver)bouwen of repareren. Klussen wordt door 39% zelfs een nieuwe hobby genoemd. In Vlaanderen verwacht ik gelijkaardige cijfers; ook daar gingen veel mensen enthousiast aan de slag met het upgraden van de woning. Wat dacht je bijvoorbeeld van de versleten vloerbedekking om te ruilen voor click-vinyl met een steen- of houtlook? Daarmee creëer je niet alleen meteen een heel andere sfeer; het is ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. En in deze tijd – waarbij we vooral thuis zijn – ook belangrijk: het heeft het hoge weerstand tegen intensieve loopfrequentie, speelgoed, huisdieren of hakken. Dankzij het kliksysteem hoef je geen handige klusser te zijn om zo’n vloertje te leggen.

Blind gekocht en Huis gemaakt

Dat je door te verbouwen tot een heel ander huis kunt komen, hebben we de afgelopen tijd kunnen zien in het nieuwe VTM-programma Huis Gemaakt. In deze show hebben de deelnemers een oud huis tot in de puntjes verbouwd en gerestyled. Degene die dat het beste deed, won de show én daarmee meteen het huis waarin de zoveel uren hebben geklust. Een inspirerende show voor ieder die zelf voor grote werken staat. Daarnaast kijk ik ook graag naar Blind Gekocht. Op dit moment is het nieuwe seizoen in België nog in volle gang en via zowel GoPlay als Videoland, kun je ook de Nederlandse versie met Martijn Krabbé kijken. In dit programma geven kijkers toestemming om een huis te kopen, zonder dat zij het hebben gezien. Het is hun laatste poging om hun droomhuis te vinden. Het team van het programma zoekt naar een geschikt huis, koopt het en verbouwd het dan grondig. Dit is echt zo’n show die je ogen opent; waarin je de mogelijkheden van een huis leert zien.

Help, Mijn Man Is Klusser!

Maar blijf ook realistisch! Als je namelijk niet zo’n klusser bent, dan moet je niet zo’n grootscheepse verbouwing als in Blind Gekocht voor je rekening nemen. Voor je het weet zit je dan in dat andere programma: Help, Mijn Man Is Klusser! Dit voorjaar is het veertiende seizoen zelfs van start gegaan. Wat dat betreft, zijn er dus heel wat Nederlanders die een te grote verbouwing op zich nemen. Nee, als je niet zo handig bent, kun je je beter beperken tot het verven of behangen van muren en het leggen van een nieuw (click) vloertje.

Extreme Makeover Home Edition Vlaanderen

Voor de liefhebbers van klusprogramma’s is er daarnaast ook goed nieuws. Het grootste makeoverprogramma ter wereld komt naar Vlaanderen. James Cooke gaat dit programma op Play4 presenteren. Hij is op dit moment op zoek naar gezinnen met een grote gunfactor. Families met een hartverwarmend verhaal, die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld, omdat ze niet het geld, de mogelijkheid of de tijd hebben om hun huis om te toveren tot die perfecte droomwoning. Via de website van GoPlay kun je jezelf of anderen opgeven.

Met de hulp van hun achterban (denk aan vrienden, familie en of buren), James Cooke en een team van experten hoeft de familie helemaal niets te doen. Het Extreme Makeover-team en de hulptroepen werken dag en nacht samen voor dat ene doel: het gezin in kwestie eindelijk hét geluk bezorgen dat ze verdienen door middel van een totale makeover van hun huis. Want voor die gezinnen betekent een nieuw huis een nieuwe start. Later kan dan heel Vlaanderen dit bijzondere avontuur volgen via het programma dat internationaal al een gigantisch succes is. Wist je dat Extreme Makeover Home Edition al in dertien landen te zien was; van Amerika en Brazilië tot in Roemenië. In Amerika zijn ze inmiddels al aan hun tiende seizoen toe, en het programma haalde op zijn piekmoment maar liefst 16 miljoen kijkers.

31 mei 2021 /