Luk Alloo bezoekt dwangmatige verzamelaars

Luk Alloo bezoekt in de nieuwste aflevering van Alloo dwangmatige verzamelaars. Hij omschrijft het als ‘de moeilijkste reportage van zijn leven’. Te zien op woensdag 21 april om 22.00 uur bij VTM (of terug te kijken via VTM GO).

Deze aflevering van Alloo is nu te zien, omdat de quiz De Omgekeerde Wereld met Mathias Coppens van de buis is gehaald.

Luk Alloo over verzamelaars

“Verzamelen lijkt in Vlaanderen een nationale sport. Het is soms niet te geloven wat je bij mensen thuis aantreft. Verwoede verzamelaars zijn letterlijk dag en nacht in de weer met hun passie”, aldus Luk Alloo. “Opmerkelijk is dat ze niet eens naar mijn vragen luisterden. Ze bleven honderduit praten over hun verzameling en grepen elk moment aan om alles te duiden. Ik kreeg amper antwoorden. Dit was de moeilijkste reportage van mijn leven.”

Cijfers verzamelen

Een aparte getuige is Walter. Hij verzamelt namelijk geen objecten, maar wel cijfers. “Ik ben een verslaafde fietser. Ik hou al mijn fietstochten bij”, vertelt Walter. “In 1984 reed ik 52 keer naar Scherpenheuvel. In 2011 was dat 333 keer. En deze week ben ik voor de 5687e maal naar daar gefietst. Dat is bijna 600.000 kilometer en vijftien keer de wereld rond.”

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Huis vol met verzameling over wielrennen

Eddy is gepassioneerd door de wielersport. Heel zijn huis hangt en staat vol wielermemorabilia. “Ik ben al 60 jaar aan het verzamelen en intussen heb ik een privémuseum”, zegt Eddy. “Waar dit zal eindigen weet ik niet. Ik kan alles verkopen aan een rijke sjeik, maar moet al dat moois weg uit Vlaanderen? Dat wil ik niet. Ik hou mijn collectie liever hier, tot ik erbij neerval.”

Alles over de filmgeschiedenis

Rudy verzamelt al 51 jaar álles over de filmgeschiedenis. Het heeft een enorme impact op zijn leven. Zijn huis hangt vol posters, op tafels liggen massa’s boeken en ringmappen met foto’s, en de kasten zijn volgestouwd met plakboeken, krantenknipsels en videocassettes.

Huis staat vol…

Omdat alles voor de verzameling moet wijken, staat Rudy’s bed noodgedwongen in de woonkamer. “Ik ben al naar een psychiater gegaan”, vertelt Rudy. “Deze wereld is de mijne niet. Ik aard niet zo goed in de maatschappij van vandaag. Daarom zoek ik mijn toevlucht in mijn passie. Door mijn verzameling voel ik mij fantastisch.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 april 2021 /