Pak De Macht met Tim Hofman over (onzichtbare) machthebbers

Wie trekken achter de schermen aan de touwtjes van de samenleving? Wie draaien aan de knoppen zonder dat jij het weet? En waarom kennen we die mensen eigenlijk niet? In het splinternieuwe Pak De Macht kijkt Tim Hofman naar machtssystemen en mensen met macht. Te zien vanaf vanavond – donderdag 15 april – om 21.00 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Pak De Macht

Tim Hofman zet de onzichtbare machthebbers met naam en rugnummer in de spotlights en voegt vlammende betogen, explainers vol visuele effecten én gewaagde reportages in BOOS-stijl samen tot een compleet nieuw concept. Een programma als dit heb je gegarandeerd nog niet eerder gezien. 

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Tim Hofman

Tim Hofman vertelt: “Na bijna vijf jaar BOOS maken, stuiten we naast de particuliere problemen ook steeds vaker op de grote onderliggende problemen. Die hebben vaak te maken met macht en machtsstructuren. Wil je die grotere problemen aanpakken, dan moet je de juiste mensen ter verantwoording roepen en ze uit de luwte halen. In Pak De Macht gaan we een poging doen. Daar hebben we enorm veel zin in, evenals in het maakproces zelf: we hebben de vorm even belangrijk gemaakt als de inhoud.”

Wist je trouwens dat Tim Hofman ook verschillende boeken heeft geschreven?

De lange arm van China 

In de eerste aflevering duikt Tim Hofman meteen diep in een betrekkelijk onzichtbaar, maar potentieel gróót probleem: de macht van China in Nederland. Dat de Chinese overheid haar macht inzet om hele bevolkingsgroepen te onderdrukken en mensenrechten te schenden is bekend. Maar het regime gebruikt diezelfde macht zelfs om Oeigoeren in Nederland te intimideren. Het is te bizar voor woorden, maar dit wordt oogluikend toegelaten door deNederlandse overheid. Hoog tijd voor Tim Hofman om bij het Openbaar Ministerie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Chinese ambassadeur hoognodige opheldering te eisen.

Schulden

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden, loopt een risico op problematische schulden, of zit al in de schuldhulpverlening. Eigen schuld, dikke bult. Maar is dat eigenlijk wel zo? In de schuldenindustrie wordt enorm veel winst gemaakt. Bij wie ligt de macht om deze miljoenenbusiness humaner te maken? Tim Hofman haalt in de tweede aflevering van Pak De Macht verhaal bij grote schuldeisers Wehkamp en DirectPay, die met hun systeem schulden juist laten oplopen.

Olie

Tim Hofman duikt in de oliegrootmacht: De Koninklijke Shell. Hoe groot is de macht van CEO Ben van Beurden, en doet de Shell-directeur genoeg om de globale klimaatcrisis een halt toe te roepen? Je ziet het in de derde aflevering van Pak De Macht.

Zes afleveringen Pak De Macht

In totaal zijn er zes afleveringen van Pak De Macht. Wat er in de andere drie afleveringen centraal staat, voeg ik later toe aan dit artikel. Volg ons op social media en je bent hiervan meteen op de hoogte.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 april 2021 /