Boos-documentaire over euthanasie bij jongeren

Tim Hofman heeft een documentaire gemaakt over jongeren die euthanasie willen. Euthanasie De Movie is nu te zien bij BNNVARA op het Youtube-kanaal van Boos (hieronder gedeeld). Daarnaast wordt-ie op dinsdagavond 16 februari om 21.55 uur uitgezonden op NPO 3.

Euthanasie De Movie

Waarom zou je als jong mens dood willen? Kan dat zomaar? En als je niet in aanmerking komt voor euthanasie, wat doe je dan? Kortom, waar loop je allemaal tegenaan als je jong bent en niet meer wilt leven? BOOS opent het vijfde seizoen met de documentaire Euthanasie De Movie, waar Tim Hofman Athaliah (21) en Robin (25) volgt over een periode van bijna drie jaar. Ook gaat Tim in de BOOS-studio het gesprek aan met Olax en Jelmer (beiden 33), die niet meer willen leven. 

Lastige weg voor jongeren die euthanasie willen

Tim Hofman vertelt: “Euthanasie De Movie is iets totaal anders dan wat we normaal maken met BOOS, zowel inhoudelijk als qua werkwijze, maar toch hoort dit bij wat we doen. Athaliah en Robin mailden ons onafhankelijk met hetzelfde probleem: de lastige weg die je af moet leggen als je jong bent en euthanasie wilt, dus aan ons om daar dan wat mee te doen. Het is werd mooi, spannend, pijnlijk en eerlijk.”

Athaliah bang om te stikken

Tim Hofman ontmoet de 21-jarige Athaliah in de zomer van 2018. Als gevolg van haar ziekte is het haar grootste angst om langzaam te stikken doordat haar longen haar niet meer voldoende zuurstof kunnen geven. Voordat haar ziekte zo ver gevorderd is, zou ze graag zelf over haar levenseinde beslissen.

Robin heeft PTSS

Voor de 25-jarige Robin ligt het anders: hij is lichamelijk gezond en heeft zijn hele leven nog voor zich. Hij is echter gediagnosticeerd met PTSS en persoonlijkheidsproblematiek en zit op het moment dat Tim Hofman hem ontmoet in gedwongen opname. Voor hem is het duidelijk: hij is klaar met leven. Hij wil zijn naasten niet belasten met zelfdoding, maar dat hij nog tien jaar behandeld moet worden voordat hij aan een levenseindetraject kan beginnen, is ondraaglijk.

Expertisecentrum Euthanasie

Daarnaast komen er experts aan het woord van onder andere het Expertisecentrum Euthanasie. Elk jaar klopt een grote groep mensen bij hen aan met de wens om euthanasie te krijgen, maar dit wordt lang niet aan iedereen toegekend. Hoe zwaar weegt leeftijd bij het inwilligen van een verzoek tot hulp bij zelfdoding? Wat is ondraaglijk lijden? En wat gebeurt er met de grote groep mensen die wel euthanasie willen, maar het niet krijgen? 

In België

Voor de Belgische lezers: Wim Distelmans maakt zich in België sterk voor het recht op euthanasie en heeft hierover het boek Een waardig levenseinde geschreven. Volgens mij is er namelijk wel wat verschillen qua regels in Nederland en België. Daarnaast had je recent de uitzending de Pano-reportage over euthanasie.

BOOS

Na Euthanasie De Movie start het vijfde seizoen van BOOS met reguliere afleveringen op donderdag 21 januari om 16:00 bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van BOOS. Hier ontdek je nog meer nieuwe programma’s, series en films.

Kijk documentaire over euthanasie van Tim Hoffman

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 januari 2021 /