Nieuwe Levenslang met dwang met Jan Kooijman | Alles over deelnemers

Levenslang met dwang? is vanaf vanavond – dinsdag 5 april – om 20.25 uur terug op tv te zien. Waar het programma voorheen voor RTL werd gemaakt, daar kun je het programma van Jan Kooijman nu op NPO 3 bij KRO-NCRV kijken.

Terug op tv: Levenslang met dwang?

In de achtdelige serie Levenslang met dwang? volgt acteur en presentator Jan Kooijman zeven kandidaten met ernstige dwangstoornissen die vechten voor een normaal bestaan. Een bestaan dat tot nu toe compleet in het teken staat van hun dwang waardoor ze vaak geen relatie, werk of sociale contacten kunnen onderhouden. Honderdduizenden mensen hebben last van een dwangstoornis, bij naar schatting 200.000 mensen is de stoornis zo heftig dat het ze belemmert in het dagelijks leven.

Met deze serie laat KRO-NCRV zien hoe groot de impact van een dwangstoornis is op het dagelijks leven en hoe de deelnemers met hulp en therapie weer een normaler bestaan kunnen opbouwen.

Is dit niks voor jou? Dan kun je op dit moment op VTM kijken naar Later Als Ik Groot Ben. Wil je liever een programma streamen, doe dan inspiratie op bij Guidinc.

Jan Kooijman

“Ik ben erg blij dat we voor KRO-NCRV een nieuw seizoen van Levenslang met dwang? mogen maken. Dat is, zeker in deze tijd, hard nodig. Corona heeft het leven van mensen met een dwangstoornis er niet makkelijker op gemaakt. Het streven is dat de psychologen de kandidaten de nodige tools kunnen geven om hun dwang te verminderen. Hopelijk kan ik voor wat relativering en een luisterend oor zorgen!”, aldus Jan Kooijman, die sinds afgelopen zondag ook op tv te zien is met een ander nieuw programma: Dans met mij.

Deelnemers Levenslang met dwang 2021

De zeven deelnemers zijn tussen de 17 en 39 jaar. Zebben de meest uiteenlopende soorten dwang zoals teldwang, poetsdwang, symmetriedwang, controledwang of een angststoornis. Achter elke dwang zit een persoonlijk verhaal dat de angst en daarmee dwang herleidt.

Demi: rituele en dwanggedachten bij alles rondom de dood

De 24-jarige Demi heeft rituelen en dwanggedachten bij alles wat een link heeft met de dood zoals kruisen, ambulances en politiewagens. Dat is zover doorgeslagen dat ze ook niet meer de koelkast en kranen zonder rituelen kan openen. De dwang komt voort uit angst dat er iets gebeurt met een dierbare of haarzelf. Demi kan hierdoor niet werken. Ze zou het heerlijk vinden om weer boodschappen in de koelkast te kunnen doen, af te wassen of te kunnen schoonmaken. Ze wil heel graag naar buiten kunnen zonder haar rituelen te moeten uitoefenen.

Eliza: agressieve angstgedachten

Eliza (26) werkt in de hotelbranche. Ze heeft last van agressieve angstgedachten dat ze zichzelf of anderen iets aandoet. Dit beperkt haar enorm in haar vrijheid omdat ze constant last heeft van deze angstgedachten. Ze durft niet alleen te zijn, bang dat haar iets overkomt, dat ze zichzelf iets aandoet of een ander. Haar favoriete hobby’s kleding maken en koken heeft ze hierdoor moeten loslaten omdat ze bang is voor scharen en messen. Eliza hoopt door haar deelname weer deel uit te kunnen maken van de maatschappij, een normaler leven op te bouwen en haar dromen te kunnen waarmaken zoals een mooie reis maken en een eigen bedrijf opstarten.

Jasmijn: diverse dwangstoornissen

De Havo 5-leerling Jasmijn (17) heeft sinds haar vijftiende jaar last van diverse dwangstoornissen zoals symmetriedwang, controledwang, teldwang, tikken en ordedwang. Deze dwangen uiten zich onder meer door tikken aan haar gezicht en alles steeds recht moeten leggen. Als ze dat niet doet, is ze bang de controle kwijt te raken. Als dat gebeurt, gaat ze schreeuwen, zichzelf slaan of ze krabt haar voorhoofd open. Op school is wel bekend dat ze dit heeft, maar de schaamte is groot bij Jasmijn. Ze is erg muzikaal, heeft twee gitaren, een keyboard en een ukelele.Ze ontsnapt uit haar dwangomgeving als ze bezig is met muziek, dan kan ze zich helemaal afsluiten. In de toekomst hoopt Jasmijn een festival te kunnen organiseren.

Kate: controledwang en perfectiedwang

De 25-jarige Kate heeft sinds haar veertiende last van controledwang en perfectiedwang. Sleutels, lampen, het gas, portemonnee, enz. moet steeds worden gecontroleerd omdat ze anders bang is dat er iets ergs gebeurt. Op haar 16e had Kate haar coming out als trans vrouw. Sinds haar transitie heeft ze ook extreme perfectiedwang over haar uiterlijk. Dat beheerst haar hele leven. Ze besteedt ’s ochtends gemiddeld drie uur aan make-up en haar en moet dit in een bepaalde volgorde doen. Als ze daarvan afwijkt, is het verpest en moet het helemaal opnieuw. Kate is niet eerder aan haar dwang gaan werken omdat ze bang was dat het haar transitie in de weg zou staan. Ze woont bij haar moeder, komt bijna niet buiten en hoopt in de toekomst zelfstandig te kunnen wonen en een salon te openen zodat ze andere mensen mooi kan maken.

Lenny: van dwanggedachte tot tikken

Lenny (35) is moeder van twee kleine kinderen. Ze lijdt aan teldwang, smetvrees, controledwang, dwanggedachte en tikken. Dit uit zich bijvoorbeeld door de hele dag schoonmaken wat door corona alleen maar meer en meer wordt. In het verleden moesten de kinderen zich steeds verkleden als ze buiten waren geweest. Dat is er nu vanaf, maar nog steeds ziet ze vooral hoe vies de kinderen zijn in plaats van hoeveel plezier ze hebben. De dwang is in haar basisschooltijd ontstaan en komt voort uit een pestverleden. Met de dwanghandelingen heeft Lenny een veilige omgeving voor zichzelf gecreëerd. Lenny wil ontzettend graag meer van haar gezin kunnen genieten, leuke dingen met ze doen en niet meer constant bezig zijn met tellen en poetsen. Meer rust in haar hoofd zou voor iedereen binnen het gezin een verademing zijn.

Niels: Teldwang en controledwang

Basisschoolleraar Niels (25) heeft sinds zijn 10e last van teldwang en controledwang, maar heeft het nog nooit aan iemand verteld. Het kost hem enorm veel energie om het verborgen te houden voor zijn omgeving, hij is dan ook altijd moe. Maar nu hij 25 is en een vaste relatie heeft, beginnen zijn leugentjes aan hem te knagen. Zo zegt hij bijvoorbeeld als ze samen weg gaan dat hij nog even naar het toilet moet. In werkelijkheid gaat hij niet naar het toilet, maar controleert hij dingen zoals sloten, wekker, alle stekkers en of de tv wel uit is. Op deze manier weet hij zijn dwang al jaren onder de radar te houden. De grootste droom van Niels is om een relaxt leven te leiden zonder dwanggedachten. Ook wil hij eindelijk zijn geheim kunnen vertellen en niet meer dagelijks hoeven liegen.

Venessa: Smetvrees en angst voor de dood

De 39-jarige Venessa is moeder van vier (stief)kinderen heeft smetvrees en vermijdt alles wat met de dood te maken heeft. Vooral dit laatste beïnvloedt haar leven. Deze angst is ontstaan als op haar 20ste een dierbare overlijdt. Alles wat in contact is geweest met de dood, is besmet. Ze is bijvoorbeeld niet naar de begrafenissen van haar beide opa’s geweest. Haar ouders heeft ze al bijna twee jaar niet gezien omdat zij wel naar de begrafenis zijn gegaan. Ook met vrienden heeft ze steeds minder contact omdat de meesten met een sterfgeval te maken hebben gehad. Venessa wil dolgraag haar oude sociale leven weer oppakken, haar ouders knuffelen, haar vriendinnen omhelzen en mensen in huis ontvangen. Haar ultieme doel is op een passende manier afscheid nemen, mocht er ooit weer een sterfgeval zijn.

Leren omgaan met dwang

De kandidaten ondergaan twee weken intensieve exposuretherapie onder leiding van vier therapeuten werkzaam bij gespecialiseerde centra. Levenslang met dwang? volgt de kandidaten en hun therapie tijdens een reis door Nederland, naar steeds primitievere locaties. Ze starten op een prachtige locatie in Limburg. Deze trip, de verplaatsingen en het telkens weer moeten wennen aan een nieuwe locatie is onderdeel van de therapie. Na deze twee weken kunnen de kandidaten hopelijk weer zo normaal mogelijk functioneren in het dagelijks leven. Aan het einde van de reis gaan de therapeuten mee naar huis om te kijken in hoeverre de kandidaten ook thuis hun dwang onder controle blijven houden. Een aantal weken na de reis komt iedereen weer bij elkaar om te vertellen hoe het ze zonder de groep en hulp van de therapeuten is vergaan.

Nieuw seizoen Levenslang met dwang (terug) kijken

Levenslang met dwang? kun je vanaf dinsdag 6 april om 20.25 uur kijken bij KRO-NCRV op NPO 3. De afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Seizoen 2 en 3 van Levenslang met Dwang staan op Videoland. De eerste twee seizoenen van dit programma werden ook gepresenteerd door Jan Kooijman. Dennis Weening nam de presentatie van het derde seizoen voor zijn rekening.

Foto: KRO NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 april 2021 /