Dans met mij met Jan Kooijman | alles over de dansers

Dans met mij met Jan Kooijman belicht in vier aflevering de drijveren van een nieuwe generatie dansers en choreografen. Voormalig danser, acteur en presentator Jan Kooijman zoekt zijn gasten op. Te zien sinds vandaag -4 april – iedere zondag om 17.45 uur op NPO 2. Terug te kijken via NPO Start en NPO Plus.

Dans met mij

In de vierdelige serie Dans met mij zoekt voormalig danser en acteur Jan Kooijman de nieuwe generatie dansers en choreografen op. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Hij vraagt ze speciaal voor het programma een choreografie te maken waarin die invloeden zichtbaar zijn.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Jan Kooijman

Voor Jan Kooijman is Dans met mij niet het enige programma dat hij in het voorjaar van 2021 op tv brengt. Vanaf dinsdag 6 april is hij bij de KRO NCRV te zien met een nieuw seizoen van Levenslang met dwang. Hij presenteerde dit programma al twee jaar voor RTL 5, daarna volgde Dennis Weening hem op. Het concept zal nu dus te zien zijn bij NPO 3. Je kent Jan Kooijman ook als acteur uit tal van Nederlandse series en films.

Shailesh Bahoran en Justin de Jager

De eerste aflevering is gericht op de invloed van breakdance op de hedendaagse dans. Jan gaat langs bij Shailesh Bahoran, een veelgevraagd danser en choreograaf. Hij is afkomstig uit de urban dansscene, maar werkt nu als freelancer bij veel gezelschappen. De dansers die hij kent van de straat neemt hij mee het theater in. Ook zie je de jonge danser en maker Justin de Jager. Hij begon met dansen op straat, maar volgde ook een dansopleiding. Hij specialiseert zich in ‘threading’, een poëtische vorm van breakdance.

Conny Janssen en Romee van de Meent

In aflevering twee staat de danser als individu centraal. Het werk van Conny Janssen kenmerkt zich door het uitdiepen van karakters op het podium. De jonge Romee van de Meent ziet in haar haar grote voorbeeld. In haar eigen choreografieën speelt ze met mannelijke en vrouwelijke karakters.

Rutkay Özpinar en Junadry Leocaria

Jan zoekt in aflevering drie Rutkay Özpinar en Junadry Leocaria op. Allebei geboren en getogen in Nederland, maar hun roots liggen respectievelijk in Turkije en de Antillen. Zowel bij Özpinar als Leocaria speelt hun afkomst een steeds belangrijkere rol in hun werk.

Sedrig Verwoert en Redouan Ait Chitt (Redo)

De laatste aflevering gaat over imperfectie. De tijd dat alleen witte dansers met perfecte lijven het danspodium konden betreden, lijkt voorbij. Jan ontmoet Sedrig Verwoert, een half blinde, queer danser en choreograaf die onlangs zijn entree maakte als young creative bij het Nationale Ballet en Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo. Deze explosieve breakdancer mist verschillende ledematen. Dat zat hem niet in de weg om professionele carrière als danser en choreograaf op te bouwen.

Veel dans bij de NTR

In april veel dans bij de NTR. Zo wordt vanavond – 4 april – een documentaire over Hans van Manen uitgezonden. Deze gaat over Het Nationale Ballet in coronatijd. Aansluitend zijn er balletten te zien op NPO 2 extra. Elke zaterdag in april is er een nieuwe, extra lange aflevering van Podium Dans op NPO 2 extra. Elke zondag in april zijn er op NPO extra dansfilms en -documentaires, zoals Lady in Black en De wereld van Wubbe. En vanaf zondag 18 april zie je op NPO 2 extra Het Danshuis met een rondgang langs zes verschillende danshuizen in Nederland.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 april 2021 /