Frontlinie van Bram Vermeulen over verborgen nieuws

Bram Vermeulen brengt vergeten en verborgen nieuwsverhalen in de nieuwe VPRO-serie Frontlinie. Deze serie is niet alleen in Nederland te kijken; de eerste aflevering van Frontlinie wordt ook op Canvas uitgezonden en wel op vrijdag 6 augustus.

Bram Vermeulen

In de nieuwe journalistieke VPRO-serie Frontlinie bericht correspondent Bram Vermeulen op indringende wijze over ontwikkelingen uit de hele wereld. Berichten die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn. Door middel van actuele reportages op televisie, radio en via een persoonlijke nieuwsbrief vertelt Vermeulen verhalen die onlosmakelijk met ons leven hier verbonden zijn.

Noorden van Mozambique

In deze eerste Frontlinie: het verloren paradijs van Noord-Mozambique. Het is Bram Vermeulen en cameraman Sven Torfinn als eerste internationale cameraploeg gelukt het land binnen te komen sinds het geweld escaleerde in het noorden van Mozambique. Dit is een van de mooiste plekken van Afrika. Maar in de afgelopen maanden zijn meer dan een half miljoen Mozambikanen gevlucht uit de dorpen in de kuststrook van de noordelijke provincie Cabo Delgado. Een islamitische groepering, die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat, jaagt met maximale terreur de dorpelingen op de vlucht. Bram Vermeulen probeert uit te zoeken waarom ze dit doen.

Prachtig én macaber

Om het antwoord op die vraag te vinden, reist hij af naar een van de eilanden voor de kust. Het is er even prachtig als macaber. Het eiland was ooit een doorvoerhaven van Mozambikanen die door de koloniale Portugezen als slaaf op de boot werden gezet. Tijdens de zoektocht blijkt dat zowel de jihadisten als de regering én de Zuid-Afrikaanse huurlingen, die de kust vanuit de lucht beschieten, er een dubbele agenda op nahouden.

Langs de muur: Griekenland – Turkije

In de tweede aflevering van Frontlinie reist Bram Vermeulen naar de grens van Griekenland met Turkije. Daar wordt een zes meter hoge muur gebouwd om migranten en vluchtelingen tegen te houden. Langs de oevers van de grensrivier de Evros zijn nu soldaten van het Griekse leger, politie en warmtecamera’s actief om de grens 24 uur per dag streng in de gaten te houden. De Grieken hebben ook een burgerwacht gevormd die als ogen en oren van de grenspolitie optreden. Hoewel de muur nog niet klaar is, zijn er in de dorpen van de grensregio nergens migranten of vluchtelingen te zien. Komt dit door de verstrengde bewaking, COVID, of is er iets anders aan de hand?

Leegloop…

Intussen klagen de Griekse bewoners over de leegloop van de regio. Jongeren zijn weggetrokken naar de grote stad of naar andere landen in Europa. Hoogbejaarde boeren besturen nu tractoren. Een aspergeboer ziet zich genoodzaakt om een uitzendbureau in Athene in te schakelen, dat migranten uit West-Afrika stuurt om hem te helpen. Ze zijn de enige Afrikanen in het dorp.

Afghaanse vluchtelingen

Als Bram Vermeulen en zijn filmploeg op de laatste dag in het gebied nog een keer hun ronde maken langs de grens stuiten ze op een grote groep Afghaanse vluchtelingen. Zij vertellen schokkende verhalen die antwoord geven op alle onbeantwoorde vragen. Als de Griekse politie de Afghanen in het vizier krijgt, wordt de filmploeg afgevoerd naar het politiebureau.

Frontlinie online en op radio

Met de nieuwe VPRO-serie Frontlinie brengt de NPO de diepgravende buitenlandjournalistiek terug. Naast de televisie-uitzendingen komt Bram Vermeulen met een persoonlijke nieuwsbrief. Hierin extra interviews, verwijzingen naar andere programma’s over het onderwerp, verbanden met ander internationaal nieuws en achtergrondartikelen. In het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland bespreekt Vermeulen samen met andere specialisten in een nieuwe rubriek Frontlinie verschillende onderwerpen.

Andere tips van de VPRO, zijn bijvoorbeeld Het Zaad van Karbaat, De droevige kampioen en Palme, papa en ik.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 april 2021 /