De droevige kampioen: tafeltennisser Robert Hosé

Ken jij het boek De droevige kampioen van Jan Brokken? Deze roman over Riki Marchena is gebaseerd op het ware levensverhaal van tafeltennislegende Robert Hosé uit Curaҫao. Nu is er ook een driedelige docu-dramaserie. Te zien vanaf vrijdag 19 maart om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

Tafeltennisser Robert Hosé

Opgegroeid in één van de armste wijken van Curaçao, wordt internationaal tafeltenniskampioen, rokkenjager en succesvol ondernemer Robert Hosé begin jaren ’70 hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen. Aan de hand van interviews, archiefbeelden en nagespeelde scènes krijgt de kijker inzicht in de mythevorming rondom, en het roerige leven van, Hosé. De hoogte- en dieptepunten van zijn leven en die van Curaҫao blijken nauw met elkaar verweven…

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

De droevige kampioen

Robert Hosé (1949) heeft, ondanks dat hij in een van de armste wijken van Curaҫao woont, een gelukkige jeugd. Maar wanneer zijn vader in een vlaag van jaloezie zijn vrouw neersteekt en daarna voor de ogen van zijn kinderen zelfmoord pleegt, loopt de zevenjarige Hosé een trauma op dat hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. Zijn moeder overleeft de steekpartij en vertrekt met een nieuwe man naar Aruba. Hosé trekt noodgedwongen met zijn twee broers bij zijn oma in. Haar zoon Io Pimentel is een wereldberoemde tennisser, hij neemt de drie broers onder zijn hoede en geeft hen tennisles.

Tafeltenniskampioen van Curaçao

Hosé blijkt een natuurtalent en wordt al gauw kampioen van Curaçao. Er ligt een mooie tenniscarrière in het verschiet, maar dan ontdekken dokters een aangeboren afwijking in zijn achillespees. Doorspelen is onmogelijk. Zijn wereld stort in, maar hij herpakt zich en richt zich vol overgave op tafeltennis. Binnen de kortste keren is hij tafeltenniskampioen van de Antilln, zo zien we in de eerste aflevering van De droevige kampioen.

Jan Brokken

De driedelige docu-dramaserie De droevige kampioen is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken. Zijn roman over Riki Marchena is gebaseerd op het ware levensverhaal van Robert Hosé, tafeltennislegende uit Curaҫao. Brokken, die zelf jarenlang op Curaҫao woonde, leerde Hosé kennen toen deze zijn auto wilde wassen.

Riki Marchena

Ruim vierhonderd uur interview met de inmiddels drugsverslaafde en al ruim veertig jaar op straat levende Hosé, alsmede vele gesprekken met mensen die hem uit zijn hoogtijdagen kenden, leverden de basis voor zijn roman. Hoofdpersoon Riki Marchena vertoont overduidelijk parallellen met de bevlogen, charismatische, Nietszche lezende sportheld en womanizer Hosé. In de docudramaserie wordt aan de hand van Hosé’s leven ook de naoorlogse geschiedenis van Curaҫao verteld.

Sander Burger

Regisseur en scenarioschrijver Sander Burger vertelt: “Tijdens de research sprak ik met verschillende mensen die Robert Hosé goed hebben gekend. Uit die gesprekken bleek dat de waarheid over Hosé lang niet altijd meer boven tafel te krijgen is. Herinneringen aan Robert verschillen sterk van persoon tot persoon, maar iedereen sprak nog altijd met het grootst mogelijke respect over hem. Hun held van destijds is ondanks alles nog altijd niet van zijn voetstuk gevallen. Robert is een levende legende, een mythe. Het feit dat het boek op de verplichte leeslijst van de scholen staat op het eiland heeft ervoor gezorgd dat de jonge generatie Antillianen vaak wél Riki Marchena maar niét Robert Hosé kennen. Hoog tijd dus om zijn verhaal te vertellen.”

De serie is een co-productie van BIND en VPRO en kwam tot stand met steun van NPO-fonds en Netherlands Film Production Incentive. Te kijken op vrijdag 19 maart, 26 maart en 2 april om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.

Foto: VPRO – Ton Verkuijlen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 maart 2021 /