Flikken BXL – politie uit Brussel gevolgd door VTM

Flikken BXL geeft inkijk in grootste politiekorps van België. Nieuw vanaf vanavond – donderdag 18 maart – iets voor 22.00 uur bij VTM. Zone Brussel-Hoofdstad Elsene is tevens het meest controversiële politiekorps van België.

Flikken BXL

Vijf jaar na de aanslagen van 22 maart in Brussel gaat reportagemaker Karel Lattrez op pad met de Brusselse politie in het gloednieuwe programma Flikken BXL. De interventie- en rechercheteams van politiekorps Zone Brussel-Hoofstad Elsene noteren elke dag zo’n 750 interventies. Ze proberen de klok rond het verschil te maken in de verschillende wijken van de stad: in de drukbevolkte Marollen, de Matonge in Elsene, het Schumanplein in de Europese wijk of evengoed in het toeristische centrum. 

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Reportage van Karel Lattrez

Reportagemaker Karel Lattrez van Flikken BXL vertelt: “Haast elke dag haalt de Brusselse politie het nieuws: omdat agenten worden aangevallen, omdat betogingen uit de hand lopen of omdat er kritiek is op het optreden van de politie zelf. Reden te meer om van dichtbij te kijken hoe zwaar de greep van de criminaliteit is op onze hoofdstad.”

Korpschef Michel Goovaerts

Van verkeerscontroles, een betoging in de Wetstraat tot talloze drugscontroles. Elke tussenkomst kan uit de hand lopen, hoe banaal de aanleiding ook is. Dat vertelt ook korpschef Michel Goovaerts: “Elke dag opnieuw raakt één van mijn mensen gewond tijdens een interventie. Dat kunnen we niet aanvaarden. Er is een trend van police-bashing en ik denk niet dat die trend zomaar gaat liggen.”

Agenten lopen dagelijks gevaar

En ook hoofdinspecteur Nancy van de interventiedienst in Elsene is het daarmee eens: “Er hangen tegenwoordig affiches in de wijk waarop staat hoe je een agent moet neutraliseren. En daarmee bedoelen ze dus hoe ze ons moeten doden. Vroeger was het iets meer onbezorgd, maar nu hoop ik telkens dat ik straks nog mag thuiskomen.” 

Zo uitdagend is het leven in Brussel

Naast het spannende politiewerk en de ontnuchterende gesprekken met de interventie- en rechercheteams, toont de nieuwe reeks Flikken BXL van productiehuis Bargoens ook hoe uitdagend het leven in de grootstad is aan de hand van vier portretten van Brusselaars. Jean-Christophe is één van hen. Hij is de bezieler en oprichter van een boksclub in het centrum van Brussel.

Aanstokers rellen strand van Blankenberge

Daar probeert hij jongeren uit de moeilijke wijken weg te houden van de straat: “Een van onze jongens heeft een politieman geslagen en was afgelopen zomer een van de aanstokers van de rellen op het strand van Blankenberge. Ik heb met de rechter afgesproken dat hij bij mij kwam wonen. Ik probeer hem nu volgens heel strikte afspraken en met een ijzeren discipline terug op het rechte pad te krijgen en dat lukt aardig.”

Veiligheidsmaatregelen in strijd tegen coronavirus

Tijdens de opnames van Flikken BXL werd de Brusselse politie ook geconfronteerd met de veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Veel meer dan anders moeten ze mensen controleren omdat ze geen mondmasker dragen, de avondklok niet respecteren of om lockdownfeestjes in de stad stil te leggen. 

Drugscontrole

In de eerste aflevering van Flikken BXL houdt de politie een drugscontrole op een speelplein. “We hebben meer en meer problemen met dealers. Ze zijn hun territorium aan het afbakenen en we moeten nu ingrijpen. Anders wordt het een drugsoorlog”, zegt hoofdinspecteur Nancy. Ze vertelt ook over minderjarigen die als ‘drugsezels’ worden ingezet: “We weten dat minderjarigen drugs gaan leveren voor 5 of 10 euro. Ze zijn daar blij mee, want dan kunnen ze een zak chips kopen. Een kind van 12 jaar ga je niet snel controleren.”

Betoging en inzet waterkanon

Een betoging met 2000 mensen op het Schumanplein dreigt uit de hand te lopen. Ze duurt al 3 uur langer dan toegelaten en de betogers bezetten ook de Wetstraat, tegen alle afspraken in. Na uren negotiëren, beslist hoofdinspecteur Kjell om het waterkanon in te zetten. “Er waren afspraken gemaakt, maar als die niet worden nageleefd, is er op een gegeven moment geen discussie meer mogelijk. Jammer dat het zo moet gebeuren”, vertelt hoofdinspecteur Kjell. 

Sportscholen dicht: stijgende criminaliteit

In de eerste aflevering van Flikken BXL maken we meteen kennis met Jean-Christophe. Hij is de bezieler en oprichter van een boksclub in het centrum van Brussel. “Sommige van onze jongeren wonen met 10 in een appartement voor 2 personen. Het is logisch dat ze in zo’n situatie soms een uitlaatklep nodig hebben zoals bijvoorbeeld boksen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer er meer sportzalen in Brussel zouden zijn, de criminaliteit zou dalen. Dat toonde de lockdown trouwens ook aan: de scholen en sportzalen waren drie maanden gesloten en de criminaliteit steeg.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 maart 2021 /