We Gaan Het Maken met Patrick Lodiers (Nederlandse Team Scheire)

Patrick Lodiers is vanaf vanavond – maandag 1 maart – iedere maandag om 21.30 uur te zien op NPO 1 met We Gaan Het Maken. Als je de omschrijving van de show leest, dan valt de gelijkenis met Team Scheire van Lieven Scheire je waarschijnlijk meteen op. Dit is de Nederlandse variant; ideaal voor de liefhebbers die aan het wachten zijn op het derde seizoen van Team Scheire.

We Gaan Het Maken

In We Gaan Het Maken worden uitvinders gevolgd die het leven van mensen met een beperking vrijer maken. Dankzij het unieke hulpmiddel dat wordt ontworpen, kan deze persoon weer wat meer. in totaal gaan er acht uitvinders aan de slag voor acht jonge mensen met een beperking.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Uitvindingen

Wat kun je doen voor de man die al tien jaar het daglicht niet verdraagt, maar met zijn kinderen buiten wil spelen? Of voor het meisje dat zich ondanks haar spieraandoening zo vrij mogelijk in het water wil kunnen bewegen? Natuurlijk zijn er handige hulpmiddelen en mensen die helpen, maar niet voor alles is een oplossing. Omdat het te moeilijk is, er te weinig aandacht voor is of omdat het probleem te uitzonderlijk is. Maar wat als er een specifiek product het leven van iemand met een beperking vrijer, zelfstandiger en plezieriger maakt? Dan volgt dus de belofte van de uitvinders: Wij Gaan Het Maken.

Acht uitvinders

Samen met Patrick Lodiers en gewapend met de nieuwste technieken binnen hun vakgebied gaan de acht uitvinders aan de slag. Ze proberen het onmogelijke mogelijk te maken. Lukt het deze dwarsdenkers om tot unieke uitvindingen te komen – en mensen met een aandoening verder te helpen dan de wetenschap tot nu toe deed?

Lieven Scheire

In België is dat bij Team Scheire al vaak gelukt. Nu had voor mijn gevoel Lieven Scheire die programma best in Nederland kunnen maken. Hij is tenslotte vaker in Nederland op tv te zien, zoals bij Code van Coppens – Wraak van de Belgen.

Patrick Lodiers

Patrick Lodiers: “Alle mensen die ik volg in deze serie verlangen naar meer zelfstandigheid en meer vrijheid, maar tot nu toe was dit voor hen onbereikbaar. We Gaan Het Maken geeft ons een inkijkje in het creatieve brein van uitvinders die anders naar de wereld kijken, durven pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.”

Eerste aflevering We Gaan Het Maken

In de eerste aflevering zetten de uitvinders zich in voor Juli en Johannes. Juli (11) heeft een bindweefselaandoening waardoor haar bindweefsel niet voldoende stabiliteit geeft en ze 80% van de tijd liggend doorbrengt om haar lichaam te ontlasten. Én ze is gek op zwemmen. De gebruikelijke hulpmiddelen om te blijven drijven zoals zwemvesten of opblaasbanden werken voor haar lijf niet goed. Ze hoopt dat industrieel ontwerper Renee haar kan helpen met een uitvinding om zelfstandig te kunnen zwemmen, want in het water voelt ze zich op haar best.

Johannes (38) is het liefst in de natuur voor zijn grote hobby vogels spotten. Door zijn progressieve spierziekte is het vasthouden van zijn verrekijker en camera inmiddels te zwaar. Hij hoopt dat docent Robotica Edwin een systeem kan uitvinden waarmee hij beide apparaten vanuit zijn rolstoel kan bedienen. Op die manier hoopt hij zijn prachtige natuurfoto’s weer te kunnen delen met familie, vrienden en collega’s.

Foto: BNNVARA – Jan Pieter Stafleu

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 maart 2021 /