IJsmeesters: alles over deelnemers, jury en meer…

IJsmeesters is de nieuwe show van SBS6, waarin zes ervaren ijskunstenaars het tegen elkaar opnemen in een afvalrace. Zij weten van een groot blok ijs een prachtig ijssculptuur te maken. Onder toeziend oog van een vakjury én prominenten gastjuryleden strijden ze voor de titel IJsmeester 2021. Viktor Brand presenteert de show, die vanaf vanavond – vrijdag 12 februari – om 21.20 uur bij SBS6 en Kijk.nl te zien is.

IJsmeesters

Wekelijks worden de deelnemers van IJsmeesters uitgedaagd om binnen een thema de meest prachtige ijssculpturen te laten verrijzen. Dit is letterlijk een koud kunstje, want de kunstenaars gaan aan de slag op een tot maar liefst -10 gekoelde locatie. Eenvoudig zal het de deelnemers echter niet gemaakt worden. De lat ligt hoog, evenals de tijdsdruk waarmee de kunstenaars te maken krijgen. Op een bijzondere plek gaan zij aan de slag met de grote opdracht, die dubbel meetelt in de puntentelling. In de buitenlucht ontfermen zij zich over de kleine opdracht.

De ervaren en talentvolle ijskunstenaars werken iedere aflevering binnen een ander thema. De kandidaat met het laagste eindcijfer na twee opdrachten verlaat de competitie. In de finale staan drie kandidaten tegenover elkaar die strijden om de titel IJsmeester 2021. Na vier afleveringen, als de strijd gestreden is, is de opnamelocatie verworden tot een betoverend ijsbeeldenpark met indrukwekkende sculpturen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Professionele jury

Eenvoudig wordt het de deelnemers niet gemaakt. De lat ligt hoog, evenals de tijdsdruk waarmee de kunstenaars te maken krijgen. Aan hen de schone taak om de jury te laten smelten voor hun ijssculpturen. De tweekoppige professionele jury bestaat uit Alec Messchaert, organisator van grootschalige ijssculpturenfestivals in Nederland en daarbuiten, en Anique Kuizenga, artistiek leider van het jaarlijkse IJsbeeldenfestival in Zwolle.

Bekende juryleden IJsmeesters

Zij worden iedere aflevering bijgestaan door een gastjurylid in de persoon van een BN’er met kennis van en ervaring met het thema.

Deelnemers IJsmeesters

De nieuwe SBS6-show IJsmeesters met presentator Viktor Brand (die laatst te gast was in de Code van Coppens) kent zes deelnemers. Stuk voor stuk talenten die kunnen toveren met een blok ijs. Hier ontdek je meer over de kandidaten van IJsmeesters.

Hanneke en Martijn

De uit Gent afkomstige Hanneke (39) gaat in IJsmeesters: een koud kunstje de strijd aan met onder meer haar man Martijn (47). Hanneke en Martijn hebben elkaar leren kennen in het sculpturenwereldje en hebben samen veel prijzen in de wacht gesleept. Toch hebben ze een aantal jaar geleden besloten om nu niet meer samen te werken, want het kon nogal ‘knetteren’.

Jeroen en Jostan

IJsmeesters: een koud kunstje kent twee Friese deelnemers: Jeroen (43) en Jostan (26). Laatstgenoemde ijskunstenaar is een relatieve nieuwkomer in het wereldje. Jostan kreeg het vak echter met de paplepel ingegoten; zijn vader Rolf is eveneens ijskunstenaar. Jeroen is de vrolijke grappenmaker van het stel: ‘serieus is ook maar zo serieus’. Hoewel pas vijf jaar actief als ijskunstenaar, is het carven hem gewoon. Met zand carft hij al twintig jaar.

Ludo en Marieke

Kunstenares Ludo (52) buigt over een schat aan ervaring. Zij was één van de eerste ijskunstenaars in Nederland en deed in het verleden met succes mee aan grote (inter)nationale wedstrijden. Net als Jostan is Marieke (33) één van de jongsten in het vak, ondanks dat zij op haar 18de al haar eerste ijssculptuur maakte. Inmiddels heeft zij van zand- en ijskunst haar fulltime baan gemaakt.

Foto SBS6 / William Rutten: Kandidaten Martijn, Ludo, Jostan, Marieke, Jeroen en Hanneke.

Viktor Brand presenteert IJsmeesters op SBS6

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 februari 2021 /