Telefacts NU duikt in twijfel over corona vaccin

Telefacts NU duikt in de wereld van de twijfel rond het corona vaccin. Ze gaan zelfs undercover bij antivax-huisartsen. Het is te zien vanavond – donderdag 11 februari – om 21.50 uur bij VTM en op VTM GO.

Telefacts NU: corona vaccins

Het actualiteitenmagazine Telefacts NU verdiept zich – na de aflevering over De zaak De Pauw – deze week in de wereld van de vaccins. Hoewel er een meerderheid van de Belgen is die zich wil laten inenten, is er nog steeds een hardnekkige minderheid die zich verzet tegen de vaccins. Waar komt dat verzet vandaan? Zit er enige waarheid in de theorieën van de tegenstanders of niet? Telefacts NU zoekt het uit en legt de meest gebruikte stellingen van de anti-vaxxers voor aan viroloog Prof. Dr. Pierre Van Damme.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

De rol van (antivax) huisartsen

Een grote rol in het overtuigen van twijfelaars is toebedeeld voor de huisartsen. Zij moeten twijfelende patiënten overhalen om zich te laten inenten. Maar niet alle huisartsen zijn de vaccins goedgezind. Telefacts NU kon undercover vaststellen hoe een klein groepje huisartsen hun patiënten afraadt om zich te laten vaccineren. De zogezegde antivax-huisartsen. Sommige huisartsen boden hun patiënten zelfs spontaan aan om hun vaccinatie te vervalsen en valse attesten af te leveren. 

Orde van Geneesheren

De Orde van Geneesheren reageert ontzet op de beelden van Telefacts NU. “Dit is een kaakslag voor alle huisartsen die elke dag hun leven riskeren”, zegt Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde van Geneesheren. “Wanneer dit wordt vastgesteld, zullen we deze artsen zwaar sanctioneren. Dat kunnen we u garanderen.”

Reporter doet mee aan testfase corona vaccin

Reporter Thomas Van Hemeledonck deed voor de reportage mee aan de testfase van het vaccin van Johnson & Johnson, dat hier in België geproduceerd wordt maar voorlopig nog niet is goedgekeurd. Al is hij niet helemaal zeker of hij ingeënt werd met het vaccin of met een placebo.

Meest besproken onderwerp van dit moment

 “Het vaccin is zowat het meest besproken onderwerp van het moment”, legt Van Hemeledonck uit. “Niet alleen de vaccinatiestrategie, maar ook de inhoud. Wat zit er in? Is het wel veilig? Is het genoeg getest? Ik ben zelf geïnteresseerd in het vaccin en wil weten waarom zoveel mensen toch nog twijfels hebben.” Voorlopig weet Van Hemeledonck dus nog niet of hij écht is ingeënt met het vaccin. Dat gaat hij ook pas weten als hij zelf, zoals alle volwassen Belgen, een uitnodiging krijgt om zich te laten vaccineren. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 februari 2021 /