Alicia van Maasja Ooms bij Canvas | Trilogie met Rotjochies en Jason

Alicia behoort samen met Rotjochies en Jason tot de trilogie over de Nederlandse jeugdzorg van Maasja Ooms. Ontdek in dit artikel meer over met name Alicia en Jason.

Maasja Ooms volgt drie jaar lang de jonge tiener Alicia, die als kleuter bij haar moeder werd weggehaald. Dit meisje verblijft al jaren in een kindertehuis in de hoop ooit de warmte van een pleeggezin te vinden.

Verhaal Alicia van Maasja Ooms

Alicia is een jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire Alicia begint.

De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, observerend en dicht op de huid gefilmd. Hoop, verwachting, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief zijn direct invoelbaar. Dreigt ze hierdoor te ontsporen of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst?

Worstel jij met het feit dat je ook een onveilige jeugd hebt gehad; dan is het boek Niemandskinderen mogelijk interessant voor jou.

Maasja Ooms

De film Alicia van Maasja Ooms behoort tot haar trilogie over de Nederlandse jeugdzorg. Ze maakte ook Rotjochies – en het laatste deel – Jason. Deze was op 21 november 2021 te kijken in Nederland op tv; en staat – net als Rotjochies en Alicia – op NPO Start.

Trilogie Nederlandse jeugdzorg kijken

De documentaires van Maasja Ooms zijn eenvoudig terug te vinden in NPO Start en NPO Plus. Toets de naam in in het zoekscherm en check even de bijbehorende datum.

  • Alicia: 2Doc afl 176 – 22 november 2017
  • Rotjochies: 2Doc afl 135 – 25 november 2019
  • IDFA Primeur: Jason: 21 november 2021

2Doc Jason

De 22-jarige Jason neemt het tijdens zijn intensieve traumatherapie op tegen de demonen uit zijn verre en nabije verleden. Van zeer dichtbij laat de camera van Ooms de ingrijpende gevolgen en psychische effecten van een traumatische jeugd zien. De film brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.

Vele prijzen voor Alicia

De documentaire Alicia heeft verschillende prijzen gewonnen. Het is een van de winnaars van de 5 jaar 2Doc-prijsuitreiking gekozen door het publiek. De film won ook de Prix Italia 2018, de IDFA Special Jury Award 2017 en in 2019 de Hartenhuis Award. Die laatste prijs wordt uitgereikt aan een een initiatief, opvanglocatie, groep of persoon die zich buitengewoon heeft ingezet voor kwetsbare kinderen in Nederland. Dat wil dus wel wat zeggen over deze documentaire.

Hoe gaat het nu met Alicia?

In Nederland heeft de documentaire Alicia van Maasja Ooms heel veel losgemaakt. Er kwam ontzettend veel aandacht. Maar hoe ging het daarna? Maasja Ooms doet hier haar verhaal.

2Doc

Documentaire Alicia onder regie van Maasja Ooms, geproduceerd door Cerutti Film, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds. Hij behoort tot de 2Docs waar inmiddels tal van aanraders tussen zitten, zoals recent Als Mara lacht.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 februari 2021 /