Indrukwekkende 2Doc: Als Mara lacht

Mara Tempelman (25) heeft de ziekte van Ulrich, een bindweefselziekte die al je spieren doet verslappen. Mara zit in een rolstoel en is afhankelijk van 24 uurs zorg. Haar euthanasiewens zorgt voor intense gesprekken binnen het gezin. 2Doc: Als Mara lacht van KRO-NCRV is vanavond – maandag 1 februari – om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Documentaire Als Mara lacht

Een groot deel van het leven van Mara’s ouders staat in het teken van de zorg voor Mara. Met liefde en een tomeloze inzet proberen ze alles uit het leven te halen. Nu Mara volwassen wordt begint zij te twijfelen aan de kwaliteit van haar leven. Wat hierna volgt, staat centraal in de documentaire Als Mara lacht.

Hier ontdek je meer tv-tips – en op Guidinc spot je wat je zoals kunt kijken bij streamingdiensten.

Kwaliteit van leven & euthanasie

Na een periode waarin haar gezondheid haar ernstig in de steek laat en ze volledig afhankelijk is van beademingsapparatuur, stelt zij zich de vraag of een leven met dit lichaam nog wel de moeite waard is. Mara onderzoekt of euthanasie voor haar mogelijk is. Pas als dit een reële optie wordt, licht Mara haar ouders in over haar euthanasiewens.

Over euthanasie bij jongeren heeft Tim Hofman ook een indrukwekkende documentaire gemaakt. Je kijkt ‘m hier.

Als je kind euthanasie wil

De wens van Mara confronteert het gezin met een nieuwe realiteit. Ingrid wil haar dochter helpen met haar euthanasiewens: “Ik heb Mara uit liefde op de wereld gezet en zal haar met liefde weer van de wereld afhelpen.” Maar vader Arnoud wil nog niet loslaten. Ondertussen twijfelt Mara. Het gaat inmiddels weer beter met haar, ze vindt een baan, maar ze wil niemand valse hoop geven. Ze heeft immers aangegeven voor euthanasie te kiezen.

Ouderliefde en mentale weerbaarheid

Een film over ouderliefde, mentale weerbaarheid en de zoektocht naar een waardig leven. Als Mara lacht is geregisseerd door Ans L’Espoir en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. Te zien om 20.25 uur (op maandag 1 februari) om 20.25 uur op NPO 2.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 februari 2021 /