Arnout Hauben reist Rond de Noordzee (nu op NPO 2)

Nederlandse kijkers kunnen vanaf vanavond – dinsdag 26 januari – om 23.35 uur op NPO 2 genieten van de avonturen van Arnout Hauben, Philippe Niclaes en Ruben Callens. Het drietal reist Rond de Noordzee in hun gelijknamige programma. Begin 2019 werd dit programma al in België uitgezonden.

Een aanrader voor de liefhebbers van Dwars door België

Rond de Noordzee

Voor de zesjarige Arnout Hauben was het strand van Oostende het einde van de wereld. Daar was hij toen zeker van. Nu gaat er voor hem op datzelfde strand een hele nieuwe wereld open, de wereld van de Noordzee. Samen met Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid en drone) trekt hij op een vijfduizend kilometer lange reis rond de Noordzee.  Hij gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van die zee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld.

Noordzee

Wanneer er in Vlaanderen gesproken wordt over de Noordzeekust, dan gaat het vaak over ‘de volgebouwde zeedijk’ van welgeteld 67 kilometer lang. Maar de grenzen van de echte Noordzee reiken veel verder. Achter de kustlijn schuilt een enorme waterwereld die de Vlaming (maar zeker ook de Nederlander) amper kent. Een zee die de Vlaamse geschiedenis heeft gemaakt en die de Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen, Duitsers en Nederlanders met elkaar verbindt.

Geschiedenis van de Noordzee tot heden

Arnout Hauben brengt verhalen uit de ijstijd en de prehistorie, over de komst van de Vikingen en noodlottige superstormen. Over nieuwe ideeën, handelswaar en ziektes die zich via de Noordzee hebben verspreid. Over de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de teloorgang van de visserij, de komst van de radiopiraten, windmolens en helaas ook plastic vervuiling… In zijn typische ongedwongen stijl spreekt Arnout met de mensen die hij op en rond de Noordzee tegenkomt. Heden en verleden vloeien moeiteloos in elkaar over.

Van Brugge langs de Sthetland eilanden naar Antwerpen

De drie beginnen hun tocht in de historische havenstad Brugge. In tien afleveringen nemen ze de kijkers mee over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot op de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen om er langs de fjorden af te dalen tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen Arnout, Philippe en Ruben in Nederland terecht. Hun avontuur eindigt in Antwerpen

Boek Rond de Noordzee

Wist je dat er ook een boek bij Rond de Noordzee hoort? Hierin gaat Arnout Hauben op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Hij trekt rond de Noordzee, van Brugge naar de Shetlandeilanden, en van  Skaggerak naar Terschelling. Naast een spannend reisverhaal vol sprekende persoonlijke getuigenissen is Rond de Noordzee ook een alternatieve geschiedenis van onze streken en een uitnodiging om zelf de randen van de Noordzee te ontdekken. De Noordzee is een land en wij allen zijn haar inwoners. Voor het boek Rond de Noordzee werkte Arnout Hauben samen met reporter Lander Deweer (1985).

Langs de Belgische kust

In de eerste aflevering vertrekt Arnout samen met zijn reismakkers – cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens – vanuit Brugge, dat ooit de belangrijkste havenstad aan de Noordzee was. Met een kano zoekt hij langs kleine kanalen de weg naar Het Zwin. In een oude visserskapel in Heist vertelt een vrouw hem een ontroerend verhaal. Arnout ontdekt dat Oostende vroeger op een eiland lag en trekt verder richting Frankrijk. In Duinkerke doet hij een bijzondere ontdekking op het strand.

De oversteek naar Engeland

Arnout Hauben zeilt het Kanaal over. Over de legendarische witte kliffen van Dover trekt hij verder langs de oostkust van Engeland. Op zee gaat hij op zoek naar een oud, verlaten fort uit de Tweede Wereldoorlog dat op instorten staat.

De Engelse oostkust

Arnout trekt verder langs de Engelse oostkust, waar elk jaar tientallen meters land en vele huizen door de zee worden verzwolgen. Hij maakt kennis met Derrick, die voor de tweede keer in zijn leven zijn woning dreigt te verliezen. Langs een eeuwenoud pelgrimspad bereikt Arnout Holy Island, op de grens met Schotland.

De ruige Schotse kust

Arnout steekt de Schotse grens over. De kustlijn wordt steeds ruiger en dramatischer. Hij komt langs het golfterrein van Donald Trump, dat op fel protest van de omwonenden stuit. Samen met enkele biologen gaat hij op zoek naar orka’s.

De achterdeur van Europa

Arnout trekt naar de afgelegen Orkney- en Shetlandeilanden. Met enkele duikers gaat hij op zoek naar de gezonken Duitse vloot uit de Eerste Wereldoorlog. Met een vliegtuigje reist hij door naar Fair Isle, het meest afgelegen bewoonde eiland in de Noordzee. Het leven is er bikkelhard, dat weten de weinige eilandbewoners maar al te goed.

Naar het land van de Vikingen

Enkele vissers nemen Arnout mee van de Shetlandeilanden naar Noorwegen, het land van de Vikingen. Na een woelige zeereis bereikt Arnout de Sognefjord, die het Noordzeewater tweehonderd kilometer landinwaarts brengt. Hij komt terecht in een dorp waar de mensen nog als echte Vikingen leven.

Ben jij een liefhebber van Noorwegen? Kijk dan ook Het Hoge Noorden

Met de fiets naar Denemarken

Het drietal springt op de fiets en reist verder langs de Noorse kust richting Denemarken. Hij volgt de North Sea Cycle Route, het langste bewegwijzerde fietspad ter wereld. Samen met een groep jongeren trekt hij naar een onbewoond eiland, waar de plasticvervuiling alle verbeelding tart.

Door de Duitse Bocht

Arnout is aangekomen in Denemarken, het land van de windenergie. Hij ontmoet er kitesurfer Lukas, die hem meeneemt naar zijn huis in een kleurrijk hippiedorp. Met de ferry steekt Arnout de Duitse grens over en komt aan op Sylt, het Saint-Tropez van Duitsland. Met een klein vliegtuig reist hij door naar Helgoland, het eiland waar de grootste niet-nucleaire ontploffing uit de geschiedenis plaatsvond.

Zeilen langs de Wadden

Het drietal zeilt langs de Nederlandse Waddeneilanden. Hij maakt kennis met de eigenzinnige Amelanders en leert alles over strandjutten op Terschelling. Tijdens een opkomende storm komt Arnouts zeilboot vast te zitten op een zandbank.

Terug naar huis!

Arnout start de laatste etappe van zijn grote Noordzeereis in Amsterdam. Deze stad dankt zijn rijkdom voor een groot deel aan de Antwerpenaren die er ooit kwamen wonen. Hij ontmoet de 98-jarige Eddy, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een roeibootje naar Engeland vluchtte. In Zeeland spreekt hij met enkele mensen die de watersnoodramp van 1953 op een haar na overleefden. Bij zijn thuiskomst in Antwerpen wacht Arnout nog een grote verrassing.

Arnout Hauben

Arnout Hauben is mede-oprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer doktoor en Weg naar Compostela. Van 2013 tot 2016 maakte hij de alom bejubelde en bekroonde driedelige reeks Ten oorlog, over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In 2017 reisde hij vergeten Belgen achterna in De helden van Arnout. Je kon recent kijken naar Dwars door België en dit voorjaar verwachten we Dwars door de Middellandse zee. Wist je dat hij verschillende boeken heeft gemaakt bij zijn tv-programma’s

Foto: VRT.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 januari 2021 /