Dwars door België met Arnout Hauben in Nederland op tv

Arnout Hauben trekt te voet (met tent) Dwars door België voor het gelijknamige programma, dat eerder in België op Eén te zien was. Hij loopt het Grote Routepad 129 van Brugge naar Aarlen af. Het is de langste route van België. Arnout Hauben en zijn ploeg gaan langs de route op zoek naar grote en kleine verhalen uit de geschiedenis van België. Te zien vanaf maandag 28 december elke dag om 19.15 uur op NPO 2 bij de VPRO.

GR 129: Dwars door België

Arnout Hauben trekt langs de GR 129, die ook weleens de Dwars door België genoemd wordt. De reis start in Brugge: de moeder aller Vlaamse steden. De wandeling eindigt in de oudste stad van Wallonië: Aarlen bij de grens met Luxemburg. Het bewegwijzerde pad is ruim 500 kilometer lang en loopt grotendeels langs onverharde wegen. In 23 etappes van iets meer dan 20 kilometer bereikt Arnout zijn einddoel. De tocht werd afgelegd in één lange trip.

Boek bij Dwars door België

Arnout Hauben heeft bij deze reeks ook een boek gemaakt. Het is niet zijn eerste boek; hij heeft meer boeken gemaakt bij zijn tv-programma’s. De Stapgids Dwars door België, die verschenen is bij Pelckmans Uitgevers is een praktische wandelgids. Met dit boek kun je de voettocht van meer dan 500 kilometer zelf maken. In 23 wandelingen ga je op ontdekking door België en zie je het land zoals je dat nooit eerder zag. De handige wandelkaarten brengen je naar tal van bezienswaardigheden en verborgen parels.

Arnout Hauben, Philippe Niclaes en Ruben Callens

Het programma Dwars door België is een voor de hand liggende zijsprong van de programma’s Rond de Noordzee en Dwars door de Middellandse Zee. Arnout en zijn trouwe kameraden Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (drone) waren volop bezig met de opnames van Dwars door de Middellandse Zee toen de coronacrisis stokken in de wielen stak. Noodgedwongen moesten de drie vrienden hun tocht afbreken op Malta. Door de lockdown in eigen land rijpte stilaan het idee voor Dwars door België.

Avontuurlijk wandelen dicht bij huis

Het programma is niet enkel een avontuurlijke trektocht. Onderweg spreekt Arnout Hauben in zijn gekende stijl met de mensen die hij tegenkomt. Hij gaat langs de route op zoek naar grote en kleine verhalen uit de geschiedenis van ons land. Zo wordt Dwars Door België een avontuurlijk, optimistisch én historisch programma. Bovendien inspireert dit wandelavontuur vlak bij huis heel wat kijkers om zelf op tocht te trekken.

Wandeltocht met rugzak door België

Waar Arnout Hauben op zijn andere lange afstandstochten vaak een combinatie aan transportmiddelen gebruikt, wordt Dwars door België één lange wandeltocht met de rugzak. Terug naar de basis dus. De ingrediënten van dit programma zijn klassiek: een portie onversneden avontuur in combinatie met boeiende verhalen uit het heden en het verleden. Toevallige ontmoetingen onderweg geven aanleiding tot vertellingen over de grote én de kleine geschiedenis van België.

Vertrek vanuit Brugge

Arnout Hauben trekt samen met zijn vrienden Ruben Callens en Philippe Niclaes op een 500 km lange trektocht door België. Ze volgen de GR 129, van Brugge tot in Aarlen. Het is het langste bewegwijzerde wandelpad in België. In de bossen van Beernem botst Arnout op een duister geheim: honderd jaar geleden wordt de grootoom van Koningin Mathilde hier in de rug geschoten en levend begraven. Tot vandaag is de moord in mysterie gehuld. Daarna trekt Arnout richting de Vlaamse Ardennen. De heuvels heten er ‘bergen’ en roepen herinneringen op aan onze heroïsche Flandriens in de Ronde van Vlaanderen.

Pairi Daiza en de taalgrens

Arnout Hauben steekt in de tweede aflevering de taalgrens over en komt al snel terecht in de dierentuin Pairi Daiza. Het park is gebouwd op de ruïnes van een oude abdij met een duister verleden.  Langs de oevers van de Samber komt Arnout terecht in Marcinelle . Hij spreekt er met de laatste getuigen die de mijnramp van 1956 hebben meegemaakt. 

Verlaten treinstation gevonden

In de prachtige vallei van de Molignée zijn Arnout Hauben, Ruben Callens en Philippe Niclaes voor de derde aflevering te gast bij de paters van Maredsous. Ze leven in een abdij die doet denken aan de middeleeuwen, maar pas gebouwd werd bij het einde van de 19 de eeuw. In de bossen van Houyet aan de Lesse vindt Arnout een verlaten treinstation. Ooit was het de toegangspoort tot het prestigieuze Hotel Royal d’Ardenne, gebouwd door Leopold II. Van in Houyet gaat de tocht verder langs de Lesse, dwars de prachtige Ardeense bossen.

Laatste aflevering: aankomst in Aarlen

In Herbeumont kamperen Arnout Hauben, Ruben Callens en Philippe Niclaes aan de oevers van de Semois. Bij de abdij van Orval komen ze toe in de Gaume-streek, een prachtig bosrijk gebied met een eigen microklimaat. Het warmer klimaat zorgt er voor dat in Torgny, het meest zuidelijk gelegen dorp van België, behoorlijk wat wijn verbouwd wordt. In Aarlen komt er na 500 boeiende kilometers een einde aan de tocht van Arnout.

Dwars door België is een programma van De chinezen voor Eén. In Nederland wordt deze reeks vanaf 28 december elke dag om 19.15 uur op NPO 2 bij de VPRO uitgezonden.

Foto: VRT

Arnout Hauben trekt samen met zijn vrienden Ruben Callens en Philippe Niclaes op een 500 km lange trektocht door België.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 augustus 2020 /