Documentaire Volendam – 20 jaar na de brand volgt vriendinnen

Twintig jaar na de brand in café ’t Hemeltje in Volendam spreekt EO-presentatrice Rachel Rosier met een bijzondere vriendinnengroep die de brand overleefde. Het leven van de 14-jarige meiden veranderde in één avond compleet toen zij oud en nieuw vierden en er brand uitbrak in het café. Bekijk deze documentaire over Volendam na de brand vanavond (woensdag 30 december) om 20.30 uur bij de EO op NPO 3.

Kijk vanaf 4 januari ook de documentaire De Veerkracht van Volendam.

Volendam – 20 jaar na de brand

In ’Volendam – 20 jaar na de brand’ vertellen de zes vrouwen in alle eerlijkheid (en zelfs met wat Volendamse humor) hoe ze steun vonden bij elkaar en hoe hun leven er nu uitziet. Hoe zij, juist door deze vreselijke en donkere gebeurtenis uit hun leven, samen kracht en inspiratie vonden voor de toekomst.

Gerie Smit schreef eerder over deze heftige gebeurtenis het boek Nieuwe handen.

Zes vriendinnen van veertien jaar oud

Marga, Willie, Eline, Melanie, Lisa en Monique waren veertien jaar tijdens de ramp in het Volendamse café ‘t Hemeltje. Ze verloren in deze nacht vriendinnen en familieleden. Daarnaast liepen ze ook zelf ernstige brandwonden op. Toch konden de jonge tienermeiden door hun hechte vriendschap voor elkaar klaarstaan en hoopvol naar de toekomst kijken.

Ze spreken nauwelijks over de brand

De laatste jaren komt de groep door hun drukke levens als jonge moeders nog maar weinig samen. Over de brand spreken ze elkaar nauwelijks. Voor dit programma zoeken ze elkaar weer op om herinneringen op te halen, nemen ze presentator Rachel Rosier mee naar de plek waar het gebeurde en laten ze iets zien van hun leven nu. Een leven dat voor ieder van hen anders is en waarin een nieuw hoofdstuk is aangebroken; een eigen gezin met kinderen.

Tien jaar geleden bracht Eddy Veerman een boek uit met interviews met overlevenden en nabestaanden.

Indrukwekkend verhaal

Rachel Rosier is onder de indruk van deze bijzondere vriendinnengroep. “Twintig jaar en heel wat tranen, gelach, rouw, baby’s, huwelijken en carrières later vertellen ze ons hoe ze het geflikt hebben, echt leven. Samen en soms alleen door een donker dal heen, naar de andere kant. Een hoopvolle boodschap voor ons allemaal en in het bijzonder de 14-jarigen van nu.”

Brand in café ’t Hemeltje twintig jaar geleden

Op 1 januari 2021 is het twintig jaar geleden dat er een zware brand uitbrak in café ’t Hemeltje in Volendam. De oorzaak van de brand was een bundel sterretjes die werd aangestoken. Daardoor vloog de kerstversiering – die bevestigd was aan het plafond – in brand. De brandende kersttakken vielen naar beneden en veroorzaakte een grootschalige ramp. Er vielen veertien doden en tweehonderd ernstig gewonden. 

Leo Fijen schreef eerder het boek De Ouders van Volendam.

‘Volendam – 20 jaar na de brand’ is een coproductie van de EO en Skyhigh TV. Woensdag 30 december te kijken om 20.30 uur bij de EO op NPO 3. Benieuwd naar wat er deze week nog meer op tv is?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 december 2020 /