Nieuw-Zeeland: het land van Lord of the Rings en andere films

Wie heeft er niet genoten van de Lord of the Rings en The Hobbit films? Zou je die fantasiewereld ook wel eens willen bezoeken? Dat kan in Nieuw-Zeeland. Beide trilogieën zijn hier namelijk opgenomen. Maar wist je dat in dit land nog meer bijzondere films zijn opgenomen? Ontdek locaties van films die opgenomen zijn in Nieuw-Zeeland. En als je toch in die buurt bent: nog een aantal tips van locaties van films die opgenomen zijn in Australië.

Prachtig werelddeel

Dat we nu niet mogen reizen, vind ik ontzettend jammer. Een trip naar de andere kant van de wereld staat bij mij namelijk hoog op mijn bucketlist. Ik heb zo’n zeven jaar geleden al een prachtige reis met mijn man naar Nieuw-Zeeland en later ook Australië gemaakt, maar wil dit avontuur ook heel graag delen met mijn zoontje. Destijds konden we nog visumvrij naar Nieuw-Zeeland reisen, maar helaas is dat vanaf 1 oktober 2019 niet meer mogelijk. Je hebt nu een visum Nieuw-Zeeland nodig.

Natuurgebieden die je uit films kent

De sfeer die in Oceanië heerst – zoals het werelddeel ook wel wordt genoemd – is zo uniek. Daar kwam ik tot rust en genoot ik van alles wat ik om me heen zag. Werkelijk overal zou wel een film opgenomen kunnen zijn. Tijdens onze reis down under bezochten we bijvoorbeeld het immense Kakadu National Park met zijn enorme moerassige wetlands vol krokodillen. In deze regio nabij Darwin werd bijvoorbeeld Crocodile Dundee opgenomen. Maar we waren ook in Alice Springs wat je kunt kennen van Kangaroo Jack – een film die op Videoland staat.

Nieuw-Zeeland

Maar terug naar Nieuw-Zeeland, want het bezoek aan het Land van Lord of the Rings was misschien nog wel specialer dan de trip in Australië. Australië is heel wijds, waardoor je – om veel verschillende gebieden te zien – het beste binnenlandse vluchten kunt boeken. Nieuw-Zeeland is daarentegen compact, waardoor je beide eilanden met een auto of camper (inclusief overtocht met de veerboot) kunt bezoeken. Wij kozen voor dat laatste en reden in 3,5e week overal heen. Dan rij je als het ware van de ene filmset in de andere. Van uitgestrekte heuvels met gras tot enorme meren en besneeuwde bergtoppen.

The Last Samurai

Zo ziet het er niet alleen uit; het is ook zo. Zo bezochten wij bijvoorbeeld Cathedral Cove in Cromandel Peninsula waar beelden voor The Chronicles of Narnia werden gedraaid. En wist je dat Mount Taranaki – de meest beklommen berg van Nieuw-Zeeland – in The Last Samurai met Tom Cruise te zien is? Ja, die film speelt zich af in Japan, maar ze hebben ‘m dus grotendeels in Nieuw-Zeeland opgenomen. Mount Fujiyama uit The Last Samurai is dus in werkelijkheid Mount Taranaki.

Lord of the Rings

Maar het meest speciale zijn toch de unieke locaties, die je zag in de films uit de Lord of the Rings-trilogie en uit The Hobbit-trilogie. Voor deze films werd namelijk een fictief dorp gecreëerd in Matama. Nu hebben ze Hobbiton niet afgebroken, nadat ze de films hebben gedraaid. Nee, het is juist een toeristische attractie geworden waar je onder begeleiding van een gids een rondleiding krijgt.

Locaties uit Lord of the Rings gratis bezoeken

Aan een bezoek aan Hobbiton hangt een prijskaartje, maar er zijn ook ontzettend veel plekken uit de Lord of the Rings en The Hobbit films gratis te bezoeken. Zo vind je de bossen waar de hobbits zich verstopten voor de Black Riders rondom Mount Victoria in Wellington. Sowieso is dit een plek waar je als kijker meer zult kennen. Hutt River (Anduin) en Harcour Park (Garden of Isengard) zijn hier ook te bezoeken. Voor het Pad der Doden werden de Putangirua Pinnacles in Wairarapa gefilmd. En laten we tot slot ook Tongariro National Park niet vergeten. Dit is zo’n bijzondere plek, die mag je – ongeacht of je nu een filmliefhebber of niet – echt niet missen. Mount Ngauruhoe stond model voor Mount Doom – dat is het eindpunt van Frodo’s avontuur. Hier moet hij de ring in gooien.

The Hobbit

Kijk je naar The Hobbit dan zie je dat delen uit de trilogie zijn opgenomen in of nabij Mount Cook, Queenstown, Wanaka, Nelson, Pelorus River, Lake Pukaki en Fiordland National Park. Veel van deze gebieden ontdek je als je een rondreis maakt door heel Nieuw-Zeeland. Sterker nog: ik denk dat ik op die 3,5e week bij de meeste wel ben geweest. Kortom: als we weer mogen reizen, dan is dit echt een aanrader voor ieder die een bijzonder land wil ontdekken waar hij/zij al zoveel van op tv heeft gezien.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 december 2020 /