Platendraaiers – docu over 50 jaar Belgische top dj’s

Je kunt vanaf vanavond – zondag 13 december – om 22.00 uur kijken naar Platendraaiers op Canvas en via VRT NU. Deze driedelige documentaire geeft een inkijkje in vijftig jaar top dj’s van Belgische bodem. Van Mike en Zaki tot Dimitri Vegas & Like Mike – en alles wat daartussen ligt in stijl en jaren.

Platendraaiers

In de driedelige documentaire Platendraaiers toont Kristof Michiels op geheel eigen manier de geschiedenis van 50 jaar Belgische dj’s, hun stiel, de beleving en hun passie om ongeacht tijdperk of genre de beste muziek ter wereld te willen delen met een publiek dat zich wil amuseren. De interviews worden – op een dynamische manier – gecombineerd met beeldmateriaal uit het rijke VRT-archief. De drie afleveringen van Platendraaiers zijn thematisch opgebouwd. Verder in dit artikel lees je er meer over.

Kristof Michiels

Kristof Michiels ken je als dj 4T4 van ’t Hof Van Commerce. Hij belicht in deze documentaire het typisch Belgische fenomeen van de platendraaiers. Van Mike en Zaki tot de broers Like Mike & Dimitri Vegas, en alles wat daartussen ligt in stijl en jaren. Platendraaiers is een productie van Animal Tank voor Canvas.

Belgische dj’s vertellen hun verhaal

Benieuwd welke dj’s in Platendraaiers hun verhaal vertellen? Dat zijn de volgende deejays.

Evolutie

De eerste aflevering van Platendraaiers schetst de evolutie van het dj-schap door de jaren heen. Hoe, waar en wanneer zijn de eerste Belgische dj’s begonnen en waar staan we nu? Midden jaren ’60 ziet Jos Van Oosterwijck iemand in een bar staan die de platendraaier bedient. Het geeft hem ideeën. In Genk vindt Joe Berluck de discobar uit met 2 platendraaiers om vlot te kunnen aaneenschakelen en de mensen aan het dansen te houden.

Rond 1970 steken radiopersoonlijkheden Mike Verdrengh en Zaki pas echt het vuur aan het lont met hun waanzinnig populair ‘drive-in show’ De Mike & Zaki Show. Zo evolueren we over de popcorn-beweging, disco en de opkomst van de rondreizende discobars naar scratchende en mixende dj’s, de doorbraak van de techno en andere elektronische dansmuziek, naar de podia van de festivals tot echte superstar dj’s als 2manydj’s en Dimitri Vegas & Like Mike. We ontmoeten de meest bepalende dj’s in België, en peilen naar wat de toekomst nog te bieden heeft. Ook Bill Brewster en DJ Tomichi delen in de eerste aflevering van Platendraaiers hun verhaal.

Liefde voor het vak van dj’s

De tweede aflevering gaat dieper in op het leven en werk van dj’s. Wat doet een dj? Wat moet hij/zij kunnen, en waar liggen de finesses van de stiel? We bekijken wanneer, waarom en hoe de dj’s zijn begonnen. Welk parcours hebben ze afgelegd, wat zijn de gevaren en de valkuilen die ze moeten leren vermijden? Zo ontdekken we dat dj’s niet alleen gedreven worden door het verlangen om andere mensen te laten feesten, maar ook dat elke party tot stand komt dankzij een nauwgezette voorbereiding, muzikale en technische kennis van zaken én creativiteit. De liefde voor de stiel heeft echter ook keerzijden, bijvoorbeeld op fysiek en familiaal vlak…

We bezoeken de feestzaal van de camping in de Ardennen waar Dimitri Vegas ooit begon, volgen de finale van Discopoly 2020, onderzoeken het gehoor van de dj’s, gaan met de allereerste Belgische dj Joe Berluck mee naar Tomorrowland en onderweg passeren we een heleboel dj’s die aan het werk zijn in parochiezalen en feesttenten, op de markt en de kermis. De meervoudige wereldkampioenen ‘The Mixfitz’ en Zohra geven een demonstratie, en we ontdekken dat de geschiedenis van de dj-mixer in Antwerpen begon.

Deze dj’s vertellen over hun ‘stiel’

Passie en beleving

De laatste aflevering van Platendraaiers is opgevat als een continue dj-set. De kijker wordt meegenomen op een audiovisuele trip, waarbij muziek en beeld centraal staan. We zien hoe de dj’s worden gedreven door passie voor de mensen, het feest en muziek, om elk weekend tot de vroege uurtjes in het donker en het lawaai te gaan staan. We maken kennis met hun favoriete nummers, stijlen en artiesten. Tussendoor komen er enkele straffe verhalen aan het licht over wat het dj-bestaan allemaal met zich kan meebrengen.

DJ Grazzhoppa toont hoe de platendraaier kan worden gebruikt als volwaardig instrument. Discobaar A Moeder probeert uit te leggen wat zij zoal draaien. DJ Koenie neemt deel aan de Grote Platendraaiersquiz en Lefto toont dat zo’n platencollectie serieus uit de hand kan lopen. We gaan slowen, doen de kuskesdans, gaan naar de platenwinkel en vragen een plaatje of 2 aan.

Dj’s in derde aflevering Platendraaiers

 • Christophe Lambrecht
 • Peter Luts
 • Discobaar A Moeder
 • DJ Morpheus
 • Black Francis
 • DJ Grazzhoppa
 • D’Stephanie
 • Koenie
 • RBE (Ruben Elsen)
 • Pierre Elitair
 • Pascal Braeckman
 • Murdock (Hans Machiels)
 • LeFtO
 • Simon Lesaint
 • Marcel & Vicky

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 december 2020 /