De zaak Nicky Verstappen: documentaire politieonderzoek

De Zaak Nicky Verstappen: achter de schermen bij het politieonderzoek volgt het onderzoek naar de verschrikkelijke moord uit 1998. Hierbij werd de elfjarige Nicky Verstappen dood gevonden op de Brunsummerheide. Deze indrukwekkende documentaire werd uitgezonden bij RTL4 en is nu bij Videoland te zien. Dit is een programma van Ewout Genemans, die je ook kent van Bureau 040.

Dood van Nicky Verstappen

“Een kind van 11 mag niet op de hei spelen en voor dood achtergelaten worden, alsof het een pop is. Dat mag niet”. Het zijn de woorden van Ferdinand Schellinkhout, de leider van het politieteam dat onderzoek heeft gedaan naar de dood van Nicky Verstappen, in 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunsummerheide.

Wist je dat er over De Zaak Nicky Verstappen ook een boek van Paul Bots verschijnt? Hij is beschikbaar vanaf 8 december.

22 jaar gewerkt aan onderzoek voor veroordeling Jos B.

Het onderzoek waar 22 jaar aan gewerkt is door justitie en politie en waarvoor Jos B. afgelopen vrijdag door de rechtbank is veroordeeld als verantwoordelijke voor de dood van Nicky Verstappen. Een uitspraak waartegen verdachte Jos B. al hoger beroep heeft aangetekend. De woorden van Schellinkhout geven aan hoe gedreven en vastberaden de rechercheurs en Officieren van Justitie werken aan deze zaak, in de hoop de familie van Nicky de antwoorden te geven waar zij zo naar verlangen.

Ewout Genemans

Ewout Genemans haakt halverwege 2018 aan bij het onderzoek, als het DNA-verwantschaponderzoek is gestart. Al snel is er een DNA-match en worden Ewout en zijn cameraman onderdeel van het geheim. Want er is een verdachte in beeld; Jos B. Die blijkt echter spoorloos. In de maanden die volgen registreert Ewout dat de politie er alles aan doet om Jos B. op te sporen, tijdens een grootschalige zoektocht in binnen- en buitenland. Als het onderzoek vastloopt, komt de politie met het nieuws naar buiten en niet veel later volgt de arrestatie van Jos B., door een gouden tip van een in Spanje wonende Nederlander die zijn foto herkent in de krant. Ook tijdens de rechtszaak die volgt, blijft Ewout het team rechercheurs en Officieren van Justitie volgen.

Tentgenootjes van Nicky Verstappen

Daarnaast spreekt Ewout Genemans met de tentgenootjes van Nicky. Hij gaat samen met hen en de rechercheurs voor het eerst na ruim 20 jaar terug naar de plek waar hun vriendje uit de tent verdween. Een emotioneel en moeilijk moment: “Het breekt je, dat een van je beste vriendjes gewoon verdwenen is en dood teruggevonden is”, aldus een van de vriendjes van Nicky. 

De zaak Nicky Verstappen

‘De zaak Nicky Verstappen: achter de schermen bij het politieonderzoek’ is een unieke inkijk in een recherchezaak, die een kant belicht van een zaak die we allemaal kennen, maar nog niet op deze manier hebben gezien. “De zaak Nicky Verstappen is een heftige zaak, waarbij de ouders jaren hebben gewacht op antwoorden. Ik heb de unieke kans gekregen om de afgelopen jaren de rechercheurs en Officieren van Justitie te volgen in dit intrigerende onderzoek. Zij werkten iedere dag weer gedreven aan deze zaak”, aldus Ewout Genemans, die zijn carrière ooit begon als acteur.

Naast de politie en het Openbaar Ministerie verlenen de ouders van Nicky Verstappen en Peter R. de Vries hun medewerking aan het tweeluik. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 december 2020 /