Verhaal van mediatycoon Rupert Murdoch op Canvas

De driedelige BBC-documentaire The Rise of the Murdoch Dynasty vertelt het fascinerende verhaal van mediatycoon Rupert Murdoch. Vanaf vandaag – dinsdag 1 december – om 23.15 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Het media-imperium van de Australisch-Amerikaanse uitgever maakte en kraakte kandidaat-premiers en would-be-presidenten. Murdoch zorgde er mee voor dat het Westen ten oorlog trok tegen Irak. Hij had een hand in de Brexit. En niet te vergeten: hij loodste Tony Blair naar Downing Street 10 en Donald Trump naar het Witte Huis. Maar in zijn eigen familie verliep het niet altijd zoals hij wou. De strijd om zijn opvolging werd op het scherp van de snee gestreden.

Aflevering 1: Kingmaker

Vanuit zijn Australische thuisbasis begon Rupert Murdoch (°1931) in de jaren ’60 aan een wereldwijde expansie van zijn media-activiteiten. Vandaag is News Corporation van de familie Murdoch een van ’s werelds grootste en invloedrijkste mediaconglomeraten. Ze hebben tientallen tijdschriften, kranten, televisiezenders, filmproductiebedrijven en digitale mediabedrijven.

Met de verkiezingen van 1997 in het Verenigd Koninkrijk in aantocht moet Rupert Murdoch beslissen wie hij zal steunen: Tony Blair of John Major. Een steun waarvoor een zware prijs dient betaald te worden. Daarnaast moet hij ook beslissen wie van zijn kinderen zijn imperium zal overnemen. Zijn huwelijk met Wendi Deng wordt niet door iedereen in zijn familie aanvaard. En wanneer zijn dochter trouwt met een man die hem niet mag, twijfelt hij over zijn opvolging.

Nu Murdoch ongekende toegang heeft tot de Britse regering, lobbyt hij voor de oorlog in Irak en belt hij herhaaldelijk met de premier. Meer dan 160 van Murdochs redacteurs over de hele wereld steunen de oorlog. Maar net wanneer hij aan de top van zijn carrière lijkt te staan, komt Rebekah Wade, hoofdredactrice van The Sun, met informatie die zijn imperium doet wankelen.

Aflevering 2: The Rebel Alliance

Terwijl politici als Gordon Brown en David Cameron hengelen naar de steun van Rupert Murdoch, onderneemt een groep mensen, onder wie acteur Hugh Grant, formule 1-baas Max Mosley en journalist Nick Davies, actie om de malafide praktijken binnen het Murdoch-imperium aan de kaak te stellen.

De zaak loopt uit de hand wanneer Rupert zijn zoon James aan het hoofd van BSkyB Television zet. Nick Davies probeert zo veel mogelijk bezwarende informatie te verzamelen over Rupert Murdoch. Wanneer aan het licht komt dat het mediabedrijf van Murdoch de telefoon van een vermoord schoolmeisje gehackt heeft, komt Murdoch in moeilijke papieren.

Rupert moet samen met zijn zoon James voor een parlementaire onderzoekscommissie verschijnen. Daar worden ze zwaar aangepakt. Voor Rupert is dit de moeilijkste periode uit zijn carrière.

Aflevering 3: The Comeback

Na het hackingschandaal is gebleken dat Murdochs zoon James niet geschikt is als opvolger. Zijn politieke partners dumpen hem. En zijn reputatie ligt aan diggelen. Zijn moeder is gestorven. En alsof dat nog niet erg genoeg is, komt de relatie van zijn vrouw met Tony Blair aan het licht. Het is het einde van hun huwelijk.

Maar Rupert kan terugslaan als geen ander. Hij werkt samen met Nigel Farage aan een brexitstrategie en steunt Donald Trump in zijn gooi naar het presidentschap. Tussendoor trouwt hij met glamour-model Jerry Hall. Hij zet zijn twee zonen aan het hoofd van zijn imperium. Dat doet hij in de hoop zo te ontdekken wie zijn opvolger kan worden. Zij moeten afrekenen met de beruchte Roger Ailes, de machtige en beruchte medestichter van het controversiële Fox News.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 december 2020 /