Ja, Chef! op VIER – 5 jonge, ambitieuze chefkoks gevolgd

In de nieuwe docureeks Ja, Chef! duikt VIER in de keukens van vijf ambitieuze chef-koks. Lode De Roover (Fleur De Lin), Thijs Vervloet (Colette), Pajtim Bajrami (De Stadt van Luijck), Martijn Defauw (Rebelle) en Filip De Pauw (Jerom) zijn een jaar lang gevolgd voor deze bijzondere reeks.

Corona zware domper voor chefs

Covid-19 schudde ieders leven door elkaar. De chefs die gevolgd worden bij  ‘Ja, Chef!’, moesten hun bloeiende restaurants drie maanden sluiten en zitten te popelen om opnieuw te beginnen. Thijs Vervloet, Pajtim Bajrami, Lode De Roover, Martijn Defauw en Filip De Pauw hebben spannende maanden achter de rug. Financieel was corona een zware domper en moeten de chefs elk op hun manier vooral zien te overleven.

Tien dagen voor horeca weer open mag

We springen in het verhaal van de chefs tien dagen voor de heropstart van hun restaurants. Een ware sneltrein en dat gaat niet voor iedereen zonder slag of stoot. Ondertussen maken de coronamaatregelen het de chefs niet makkelijk. Thijs Vervloet koos ervoor om zijn restaurant te verplaatsen naar de vijvers in Averbode. Hij wil daar op twee weken tijd een volledig nieuw restaurant uit de grond stampen zodat hij daar de social distancing kan bewaren. Lode De Roover mixt het nuttige aan het aangename en richt zijn restaurant buiten in als een ”Ibiza style”- buiten restaurant. Pajtim Bajrami wil onmiddellijk weer knallen en werkt aan een nieuw topmenu.

Horeca moet weer sluiten…

In de vierde aflevering van Ja, Chef! zien we dat de horeca weer moet sluiten. 16 oktober valt het doek over de horeca. De coronacijfers zijn zodanig negatief aan het evolueren, dat er nieuwe verstrengingen dienen doorgevoerd te worden. De chefs moeten hun restaurant opnieuw voor minstens vier weken sluiten. Ze zijn er niet goed van en sommigen lopen kwaad. Aankopen zijn gedaan, er is geïnvesteerd en verbouwd. Maar al snel zoeken ze naar oplossingen. “Ze krijgen ons niet kapot”, aldus Thijs Vervloet. Hij uit daarmee het gevoel van iedere chef.  

Gault&Millau

In november is het dan nog de tijd voor de nieuwe ranking van Gault&Millau. Iedereen leeft in spanning naar deze datum toe. Dit jaar gebeurt de uitreiking online. De chefs wachten af in kleine kring. Bij sommigen vloeit nadien de champagne! Ook dit zien we in de vierde aflevering van Ja, Chef!

Deze vijf chefkoks worden gevolgd in Ja, Chef!

In Ja, Chef! volgen de camera’s van VIER het leven van Lode De Roover (Fleur De Lin), Thijs Vervloet (Colette), Pajtim Bajrami (De Stadt van Luijck), Martijn Defauw (Rebelle) en Filip De Pauw (Jerom). Voor deze bijzondere reeks worden ze maar liefst een jaar lang gevolgd. Maak hier uitgebreid kennis met deze talenten.

Filip De Pauw (30) van Jerom in Antwerpen 

Filip De Pauw in Ja, Chef!

Filip De Pauw is een jonge Oost-Vlaming die zich in Antwerpen heeft gevestigd. Hij runt er samen met zijn vriendin Roxannne het restaurant Jerom. Filip ziet het groots. Hij krijgt veel lof en wil dit bevestigd zien met een Michelinster. “Het totale concept is belangrijk om een stapje hoger te raken in culinaire rankings.” Jerom is een gigantisch pand met naast een restaurant ook een kunstgalerij, een zaal voor events en een B&B. Zo organiseerde Junior Ballet Antwerpen reeds balletoptredens met diner bij hen.

Filip De Pauw van Jerom vertelt: “Ik word soms badend in het zweet wakker als ik aan mijn financiële situatie denk.” Verse producten van topkwaliteit zijn een evidentie voor Filip De Pauw. In Maldegem heeft hij een grote groentetuin waar hij biologische groenten kweekt. “Zo kan ik speciale producten testen zoals de Mexicaanse tomaat. In het begin van de oogst heeft ze een zurige smaak en op het einde smaakt ze naar geitenkaas.”

In de tweede aflevering zien we dat Filip De Pauw en Roxanne het financieel zwaar hebben door Covid-19. “We hebben met moeite vijftig euro om schoenen te kopen”, aldus de chefkok. We zien hem daarnaast ook in zijn eigen tuin. “Zo leer je over de smaken.”

Lode De Roover (37) van Fleur de Lin in Zele  

Lode De Roover in Ja, Chef

Samen met zijn vrouw Barbara heeft Lode De Roover het restaurant Fleur de Lin in Zele. Lode behaalde in 2010 de titel Eerste Kok van België 2011, tijdens de meest prestigieuze kookwedstrijd van ons land; Prosper Montagné. In november 2017 won hij de wedstrijd Bocuse d’Or Belgium en een jaar later werd hij zesde op de Europese Finale. Op het wereldkampioenschap werd hij achtste.

“Ik wil de lat steeds hoger leggen en het altijd beter doen. Tevreden zijn over mijn eigen werk, dat is lastig”, vertelt Lode De Roover van Fleur de Lin. Hij runt het restaurant samen met zijn vrouw Barbara met wie hij inmiddels zestien jaar samen is. “We zijn bezig met het restaurant van het moment dat we onze ogen open trekken totdat we ze sluiten. Soms een keertje gewoon tevreden zijn en de knop afzetten, dat zou leuk zijn.”

Martijn Defauw (33) van Rebelle in Kortrijk  

Martijn Defauw in Ja, Chef!

“Negen Belgische topchefs staan op de internationale culinaire ranking The Best Chef Top 300” Eén van hen is jong talent Martijn Defauw van restaurant Rebelle. “Ik ben ongelofelijk trots.” Rebelle is een informeel restaurant met een huiselijke sfeer en een persoonlijke service, waar toch heerlijk gastronomische gerechten op tafel komen. Bistronomie heet zoiets en het is hot en hipper dan ooit. “We laten een nieuwe wind waaien in de foodscene. Ik denk dat die eigenheid van ons concept de selectie afdwong. We willen nu met Rebelle een gevestigde waarde worden”, aldus Martijn Defauw.

Het is geen toeval dat deze chef al een plekje verworven heeft in The Best Chef Top 300. Bij de gerechten uit zijn menu durft Martijn Defauw risico’s te nemen: van regionale producten en vondsten uit zijn zelfpluktuin danst hij met jou naar Japanse accenten en Aziatische streetfood. De ambitie is er zeker. Rebelle heeft na twee jaar al 14,5/20 bij Gault&Millau, die Martijn vorig jaar ook tot laureaat kroonden van dessert van het jaar.

Pajtim Bajrami (30) van De stadt van Luijck in St-Truiden 

Pajtim Bajram in Ja, chef!

Pajtim Bajrami, een naam die binnenkort wellicht iedereen kent. Althans toch als het van Pajtim Bajrami zelf afhangt. Deze 30-jarige kok met Kosovaarse roots heeft een duidelijk doel. “Ik wil de beste chef van het land worden. Ik ga voor drie sterren. Dat doe ik voor mezelf, mijn vrouw en mijn vader. Hij komt niet bij mij eten zolang ik geen ster heb”, aldus Pajtim Bajrami van De stadt van Luijck.

Hij klopt lange dagen om zijn kinderdroom waar te maken. Naast het werk in de keuken gaat Pajtim Bajrami ook steeds op zoek naar de beste producten en streeft hij elke dag opnieuw naar de perfectie. De motivatie waarmee hij dagelijks werkt, verwacht hij ook van zijn team. Wie daar niet in past, wordt eruit gefilterd. Deze chefkok weet wat hij wil en legt zichzelf dan ook een enorme druk op. “Nu moet het gebeuren.”

In de tweede aflevering zien we dat recensenten en foodbloggers meteen van de partij zijn als de horeca weer open mag na de eerste golf. Fouten moeten dan ook vermeden worden. “Perfectie is de maatstaf”, aldus chef Pajtim Bajrami.

Thijs Vervloet (30) van Colette in Westerlo

Thijs Vervloet in Ja, Chef!

Thijs Vervloet is één van de jongste sterrenchefs van België. Drie jaar geleden, op 26-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste Michelinster. Een beloning voor zijn harde werk, maar Thijs Vervloet wil meer. “Een tweede ster is zeker mijn ambitie.” Deze chefkok streeft naar de perfectie en wil zijn klanten dan ook enkel producten van de allerbeste kwaliteit serveren. “Hier komt alleen het beste van het beste op het bord. Het chicste van het chicste”, aldus Thijs Vervloet van Colette.

Restaurant Colette heeft haar naam te danken aan de grootmoeder van Thijs, van wie hij ook zijn kookkunsten erfde. In de klassieke Frans – Belgische keuken van Thijs vind je vooral pure en eerlijke gerechten terug. “‘A la simplicité on reconnait son maître’, dat is een slogan die wij hoog in het vaandel dragen.”

In de tweede aflevering vertelt Thijs Vervloet: “Natuurlijk hebben we ambitie om ook door te groeien in de gidsen, maar ik vind het belangrijker om nu te gaan voor een vol restaurant.” Want ook hij merkt dat 2020 ook financieel een zware dobber is.

Ja Chef! Vanaf 24 november om 20.35 uur op VIER. Het is één van de nieuwe programma’s van de zender van dit najaar.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 november 2020 /