The Valhalla Murders op Canvas

The Valhalla Murders is de mysterieuze titel van een nieuwe IJslandse misdaadreeks. Deze serie is gebaseerd op elementen van een waargebeurd verhaal uit de jaren ’40. De serie past onmiskenbaar in de traditie van de ‘nordic noir’, de Scandinavische misdaadreeksen uit de grote ‘buurlanden’ Zweden, Denemarken en Noorwegen. Niet alleen nu op Canvas te zien, maar hij staat (in Nederland) ook compleet op Netflix.

The Valhalla Murders

In The Valhalla Murders gaat een IJslandse politievrouw samen met een uit Noorwegen teruggekeerde collega op zoek naar wat wellicht de eerste seriemoordenaar uit de IJslandse geschiedenis moet zijn. De samenwerking van de twee speurders verloopt aanvankelijk nogal stroef. De twee konden niet meer van elkaar verschillen en ze dragen allebei hun eigen geheimen mee.

Dezelfde moordenaar?

In het anders zo rustige Reykjavik worden op een week tijd twee mensen van middelbare leeftijd vermoord. De ene is een zwerver, de andere een rijke zakenman. Ze lijken op het eerste gezicht niets gemeen te hebben. Maar de manier waarop hun lichaam is verminkt, maakt duidelijk dat ze door dezelfde moordenaar om het leven zijn gebracht.

Cast The Valhalla Murders

Hoofdinspecteur Magnus (Sigurdur Skúlason) zet inspecteur Katrín “Kata” Gunnarsdóttir (Nína Dögg Filippusdóttir, ook te zien in Trapped) op de zaak. Maar omdat hij vreest dat er een seriemoordenaar aan het werk is, roept hij ook zijn vroegere collega Arnar Bödvarsson (Björn Thors) ter hulp. De IJslandse politie heeft namelijk geen enkele ervaring met dit soort moordenaars, terwijl Arnar al jaren in Oslo werkt en daar een stevige reputatie heeft opgebouwd. Veel zin om terug te keren naar IJsland heeft Arnar nochtans niet, maar hij staat bij Magnus in het krijt en dus gaat hij toch maar op zijn vraag in. 

Ze moeten wel samenwerken…

Arnar wordt niet bepaald met open armen ontvangen, want Kata vindt dat zij de zaak best op haar eentje aankan. Dat Magnus haar net nu een promotie weigert, maakt haar nog nijdiger. Bovendien zijn Kata en Arnar erg verschillend. Kata heeft het hart op de tong, terwijl Arnar bijzonder zwijgzaam en gesloten is. Maar ze kunnen niet anders dan samenwerken om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Regisseur Thordur Palsson

Bedenker en regisseur Thordur Palsson: “Kata en Arnar zijn echt elkaars tegenpolen. Arnar is één groot mysterie. Hij heeft IJsland destijds verlaten om een specifieke reden, maar slechts weinigen weten waarom. Niemand kan in zijn hoofd kijken. Maar in de loop van het verhaal wordt hij gedwongen zijn verleden te confronteren. En dan heb je Kata. Zij vraagt van niemand hulp en wil dan ook niet met Arnar samenwerken. Ze lijkt een open boek, maar ook zij heeft iets te verbergen. Op het werk is ze een harde, maar wanneer ze alleen is, zien we hoe kwetsbaar ze is. Nína Dögg Filippusdóttir is perfect voor deze rol. Ze schakelt naadloos over van het ene uiterste naar het andere. Niet veel acteurs kunnen dat.”

Valhalla

Naarmate ze dieper doordringen in de zaak, ontdekken Kata en Arnar dat de moorden iets te maken hebben met onverkwikkelijke gebeurtenissen uit een ver verleden in het geheimzinnige plaatsje Valhalla. Tegelijk komen we als kijkers ook meer te weten over de het getroebleerde geschiedenis van de twee speurders zelf: waarom Arnar destijds halsoverkop naar Noorwegen is vertrokken en welke demonen uit verleden Kata zo belasten dat ze het soms lastig heeft om zich volledig te concentreren op haar job.

Brutale moorden, complexe en gekwetste personages, een grimmige sfeer, sneeuw en vrieskou, donkere interieurs die contrasteren met indrukwekkende landschappen: liefhebbers van ‘Nordic noir’ kunnen zich alvast opwarmen voor vier spannende zaterdagavonden op Canvas. En wie niet kan wachten, kan ze meteen allemaal bekijken via VRT NU of via Netflix (in Nederland).

Lokaal, maar universeel

Na het winterse Trapped en het glossy Stella Blomkvist, is The Walhalla Murders de derde IJslandse reeks die op Canvas te zien is. En we hadden natuurlijk ook nog Thin Ice uit Groenland. Deze serie bewijst andermaal dat ook kleine landen uitstekende fictie kunnen maken, zoals je dat ook in Vlaanderen ziet. Lokaal verankerd, met veel couleur locale, maar tegelijk ook universeel.

Netflix

De reeks werd geproduceerd door Truenorth en Mystery Productions in samenwerking met Netflix. The Valhalla Murders: vanaf zaterdag 14 november om 20.35 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) of allemaal via VRT NU. En (vanuit Nederland) dus ook op Netflix te zien.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 november 2020 /