Thin Ice – actuele ecothriller – op Canvas

Canvas presenteert vanaf vanavond – zaterdag 26 september om 20.35 uur – de brandend, actuele ecothriller Thin Ice. De makers van de Millennium-trilogie maakten deze Groenlandse serie. In Nederland kun je deze serie via NPO Plus kijken en in de nacht van zaterdag op zondag op NPO 2.

Zo heeft Canvas dit najaar ook een indrukwekkende programmering. Niet alleen met series, maar ook indrukwekkende documentaires.

Thin Ice

Thin Ice combineert een persoonlijk drama met een ecologische en geopolitieke thriller rond de ontginning van grondstoffen in Groenland. Adembenemende landschappen, een actueel thema en een spannend verhaal met onder meer de allereerste Inuit-detective uit de televisiegeschiedenis. Moet er nog ijs zijn?

Cast Thin Ice

De hoofdrollen worden gespeeld door onder meer Lena Endre (Wallander, Millennium), Alexander Karim (The Lawyer), Bianca Kronlöf, Nicolas Bro (The Killing, The Bridge) en Angunnguaq Larsen (Borgen). Thin Ice (origineel Tunn is) is een Zweeds-IJslandse coproductie van C More, TV4 en Yellow Bird. 

Verhaal Thin Ice

Voor de kust van Groenland wordt een onderzoeksschip aangevallen door onbekenden. Het incident vindt plaats net op het moment dat de internationale Arctische Raad probeert overeenstemming te bereiken over een verdrag dat oliewinningen in het Noordpoolgebied moet verbieden. De drijvende kracht achter het verdrag is de Zweedse buitenlandminister Elsa Engström (Lena Endre). Haar politieke adviseur, Viktor Baker (Alexander Karim), bevindt zich aan boord van het geviseerde schip.

Vermist

Door de aanslag op het schip moet Elsa de bijeenkomst afblazen. De bemanning en diplomaat Viktor Baker zijn vermist. Het lijkt erop dat ze ontvoerd zijn. De zwangere vrouw van Viktor, inlichtingenofficier Liv Hermanson (Bianca Kronlöf), reist naar Groenland om haar man te zoeken. Ze krijgt daarbij de hulp van de plaatselijke politieman Enok Lynge (Angunnguaq Larsen). Ondertussen probeert Elsa Engström de andere leden van de Arctische Raad ervan te overtuigen in Groenland te blijven en het verdrag alsnog te ondertekenen.

Groenland

Hoofdrolspeelster Lena Endre, Søren Stærmose (Millennium) en Jóhann Ævar Grimsson (Stella Blómkvist) bedachten deze tv-serie. Het thema van de klimaatverstoring en de gevolgen daarvan voor de natuur, het milieu én de bewoners van Groenland, liggen Lena Endre nauw aan het hart. Door de opwarming van de aarde verdwijnt het ijs in en om Groenland steeds meer. Daardoor wordt het makkelijker en lucratiever om er olie te winnen.

Greenpeace-ambassadrice Lena Endre

Als Greenpeace-ambassadrice ontmoette Lena Endre enkele jaren geleden een aantal Inuit en dat bracht haar op het idee voor de reeks. “Thin Ice gaat over een belangrijk onderwerp dat heel actueel is en dat we heel serieus moeten nemen. Het gaat over klimaatverandering, over een bevolkingsgroep en een levensstijl die bedreigd worden. Maar ook over de autonomie van Groenland en over kortetermijnbelangen die botsen met beslissingen die cruciaal zijn voor onze toekomst.”  

Filmen in koudste periode van arctische winter

Over het draaien van de reeks zegt Lena Endre. “Het was een geweldige ervaring om te filmen in de koudste periode van de arctische winter, van januari tot maart, voor het ijs begint te smelten. Heel bijzonder was ook de samenwerking met een internationaal team. Dat bestond uit Zweden, Noren, Denen, Groenlanders, Finnen, Ijslanders, Amerikanen, Russen en Balten.”

Producent Ulf Synnerholm

Ulf Synnerholm, uitvoerend producent bij C More/TV4, voegt daaraan toe. “Thin Ice komt net op tijd. Met een heet hangijzer als de klimaatproblamtiek. En een Amerikaanse president met Groenland op zijn boodschappenlijstje. We hopen dat de reeks mensen zal raken, hen doen nadenken en het debat stimuleren.”

Foto: Alexander Karim, Bianca Kronlöf, Lena Endre, Angunnguaq Larsen – Lumière.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 september 2020 /