Liefde voor Muziek-artiesten zingen Porselein (zonder André Hazes)

Liefde voor Muziek-artiesten zingen dé Rode Neuzen Dag song Porselein (van Yasmine) zonder André Hazes. Hij voelde zich halverwege de opnames niet goed.

Liefde voor Muziek special Rode Neuzen Dag

Vorige week is bekendgemaakt dat alle artiesten van het voorbije seizoen een unieke Liefde voor Muziek-aflevering hebben opgenomen voor Rode Neuzen Dag 2020. Regi, Gene Thomas, Karen Damen, André Hazes, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom Dice & Kato van The Starlings waren er maar wat graag bij.

Met Porselein (een cover van het nummer van Yasmine) is nu de eerste song uit deze aflevering te horen. Het is een nummer om jongeren een hart onder de riem te steken. En bij enkele meisjes en jongens gebeurde dat ook letterlijk, want zij waren erbij tijdens de opnames.

Porselein van Yasmine is dé Rode Neuzen Dag song

“Het groepsnummer moest natuurlijk een cover zijn – want daar draait het programma nu eenmaal om”, steekt Regi van wal. Na wat zoeken kwamen de makers van het programma uit bij het liedje ‘Porselein’. Een nummer dat de Liefde voor Muziek-band onder leiding van Jeroen Swinnen, samen met Regi in een nieuw jasje stak. “De tekst van Porselein beschrijft perfect waar Rode Neuzen Dag om draait”, verduidelijkt Jeroen, “en dat vanaf de eerste zinnen al: In het diepste van mijn ziel, ben ik eenzaam en fragiel. Maar ik staar de wereld aan als een winnaar.”

“Het is een nummer dat hoop geeft en verbinding ook. De laatste zin van het liedje is: wie is net als ik van porselein? Dat vat het goed samen. Je bent niet alleen”, vertelt Regi. De tekst lieten de twee ongemoeid maar er ligt wel meer contrast in de melodie. “Het refrein hebben we wat meer intimiteit gegeven”, gaat Jeroen verder, “om dan te komen tot dat hoopgevende van de ‘Regi-sound’. Het wordt zo een echte meezinger.”

Zo kan Yasmine na haar dood jongeren helpen

Porselein werd al eens gecoverd voor de serie #LikeMe op Ketnet. Dat het nummer nu voor Rode Neuzen Dag een derde leven krijgt, vindt Stefaan Fernande, de originele schrijver van het nummer, meer dan prima. “We weten allemaal wat er met Yasmine gebeurd is. Dat een nummer van haar nu kan helpen om de veerkracht van jongeren te versterken – daar kan ik alleen maar blij om zijn. Je hoeft je namelijk niet altijd stoerder voor te doen dan je eigenlijk bent; soms red je het gewoon niet alleen”, verduidelijkt Stefaan Fernande. 

“Toen ‘Porselein’ uitkwam in de nineties zat mentaal welzijn nog veel meer in de taboesfeer dan nu. Niet lekker in je vel zitten werd gezien als aanstellerij of, erger nog, als een teken van zwakte. Nu beseffen we gelukkig steeds meer dat je zwakke punten erkennen net je kracht kan zijn. We zijn tenslotte allemaal een beetje van porselein.”

Geen André Hazes, maar Regi als zanger

André Hazes is niet in de song ‘Porselein’ te horen. Dat komt omdat hij zich halverwege de opnames niet goed voelde. Regi heeft daarom de stukken van het liedje die voor André bestemd waren, zelf ingezongen. Ook de andere artiesten: Gene Thomas, Karen Damen, Sean Dhondt, Peter Vanlaet, Tom Dice & Kato konden zich helemaal vinden in het nummer en in de boodschapResultaat: een doorleefde versie van het liedje, waar ook een passende videoclip bijhoort.

 “Ik heb het iets lager ingezongen dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Maar het resultaat is écht ok – al zeg ik het zelf”,  lacht Regi, “Iedereen weet dat ik geen zanger ben – maar voor het goede doel doet een mens al eens rare dingen hé.”

André Hazes had buikgriep

André Hazes zelf vond het bijzonderjammer dat hij de opnames van Liefde voor Muziek en dus ook van de groepssong vroegtijdig moest verlaten. “Ik voelde me echt ziek worden tijdens de opnames”, reageert de Nederlander. Het bleek nadien om buikgriep te gaan. “Ja, dan kan je gewoon niet performen, hoe graag ik het ook had gewild.” Ook de crew wilde geen enkel risico nemen en dus keerde André Hazes vroeger dan voorzien terug naar huis. 

Liefde voor Muziek: De Reünie op vrijdag 13 november om 20u40 bij VTM. Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius vindt dit jaar plaats op 4 december.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Foto: VTM

Regi zingt met Liefde voor Muziek artiesten cover Yasmine's Porselein - André Hazes ontbreekt door buikgriep

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

30 oktober 2020 /