Documentaire In de armen van Morpheus

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Wat doe je als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? Wat als je nachtmerries ook na het ontwaken voortduren? De documentaire In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons. Te zien om 22.55 uur (woensdag 28 oktober) bij KRO-NCRV op NPO 2.

Geen grens tussen droom en realiteit

Roselien is een jonge, creatieve vrouw die altijd moe is en overal in slaap valt, haar grens tussen droom en realiteit is geheel vervaagd. Ze heeft zichzelf aangeleerd om haar levendige dromen te tekenen terwijl ze in slaap valt. Zo probeert ze de fantastische wereld van haar slaap vast te leggen. Een diepgaand medisch onderzoek moet haar naar een normaler slaappatroon leiden. Uiteindelijk blijkt er een werkzaam medicijn te zijn, maar tegen welke prijs? Je ziet het in deze documentaire over slaapproblemen.

Apocalyptische nachtmerries

Emily wordt sinds haar vroegste jeugd geplaagd door apocalyptische nachtmerries, die te maken lijken te hebben met haar streng religieuze opvoeding. ’s Nachts valt ze haar man met vorken en schroevendraaiers aan, de volgende ochtend weet ze van niks. Een reis naar Suriname brengt haar bij de geesten uit haar familieverleden, een lokaal ritueel lijkt uitkomst te bieden.

Hooguit twee uur slapen

Behalve deze twee personen leren we meer mensen kennen. Een dichteres, overbewust van haar lichaam en geest, dwaalt hele nachten door Brussel.  Een moeder wier nachten worden geteisterd door levensechte slaapverlammingen. Een muzikant die gewekt wordt door luide explosies in zijn hoofd. Een man die hooguit twee uur per nacht een droomloze slaap kan vatten rest een doorwaakt bestaan, waarin hij nooit aan zichzelf kan ontsnappen. Zo diverse als de slaapproblemen zijn; zo uiteenlopend zijn ook de adviezen.

Hoe slaap jij?

Ben je degene in je slaap, of de persoon als je wakker bent? Is je dagelijkse leven een gevolg van hoe je de nacht bent door gekomen of is je nachtleven een verwerking van je dagelijkse bestaan? In de armen van Morpheus is een cinematografische ode aan de absurde en ongrijpbare kanten van ons bestaan.

Documentaire In de armen van Morpheus

In de armen van Morpheus is geregisseerd door Marc Schmidt (o.a. De regels van Matthijs) en geproduceerd door DOXY Films in coproductie met KRO-NCRV en Associate Directors. Deze documentaire over slaapproblemen is gemaakt met steun van het Mediafonds, Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO-fonds en het VAF.

De afgelopen tijd kon je al genieten van diverse interessante documentaires.

Foto: KRO-NCRV.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 oktober 2020 /