ZeroZeroZero – van makers Gommora – op Canvas

Misdaaddrama ZeroZeroZero – van de makers van Gomorra – is vanaf overmorgen (woensdag 30 september) om 22.20 uur te zien op Canvas en via VRT NU. Deze serie schetst een onverbloemd en hard beeld van de internationale cocaïnehandel: van de Mexicaanse cartels over de Amerikaanse transporteurs tot de Italiaanse maffiafamilie die voor de distributie in Europa zorgt. Spanningen binnen die laatste familie hebben verstrekkende gevolgen voor het hele netwerk.

ZeroZeroZero: serie Amazon

ZeroZeroZero is een grootschalige internationale coproductie van Amazon, Sky Atlantic en Canal Plus. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Italiaanse journalist Roberto Saviano, die ook het scenario schreef van de veelgeprezen maffiareeks Gommora. Ook Stefano Sollima en Leonardo Fasoli, twee van de bedenkers van ZeroZeroZero, waren betrokken bij Gommora.

Cast ZeroZeroZero

De hoofdrollen worden vertolkt door een internationale cast met onder meer Gabriel Byrne, Andrea Riseborough, Dane DeHaan, Giuseppe de Domenico en Harold Torres. De serie werd opgenomen op locaties in Mexico, de Verenigde Staten, Senegal, Marokko en Italië.  

Verhaal ZeroZeroZero

ZeroZeroZero combineert een snoeiharde Mexicaanse narcothriller met een Italiaans maffiaverhaal en een Amerikaans familiedrama. De reeks toont het complexe netwerk van de internationale drugstrafiek op een visueel verbluffende manier, waarbij extreem geweld naadloos overgaat naar intieme persoonlijke momenten of idyllische Calabrische landschappen.

Trailer

Krijg jij er al zin in? Ontdek hieronder meer over de personages en acteurs en actrices die meespelen in ZeroZeroZero.

De reder

De cocaïne van het Leyra-cartel in Monterrey, Mexico, wordt normaal in containers met chilipepers verscheept naar Europa. Maar de Amerikaanse familie Lynwood, die voor het transport zorgt, ontdekt dat er iets aan de hand is met een van de deals. Aan het hoofd van de familie staat Edward Lynwood (Gabriel Byrne uit o.a. The Usual Suspects, Vikings, In Treatment). Hij runt een eerbiedwaardige rederij in New Orleans, die tegelijk de dekmantel is voor een lucratieve cocaïnetrafiek.

Daarbij krijgt hij de hulp van zijn dochter Emma (Andrea Riseborough uit o.a. Waco, Mandy, Birdman). Zij is sinds de vroege dood van hun moeder ook een soort vervangmoeder voor haar jongere broer Chris (Dane DeHaan uit The Kid). Chris lijdt aan een erfelijke ziekte en Edward en Emma proberen hem normaal zoveel mogelijk buiten hun zakelijke en criminele activiteiten te houden. Maar nu reist hij mee op een van hun schepen die een verborgen lading drugs vanuit Mexico naar de Italiaanse haven Gioia Tauro brengt.

De peetvader

De reden van het probleem met het transport is een machtsstrijd in een invloedrijke maffiafamilie binnen de ‘Ndrangheta, de maffia van Calabria. De oude Don Minu (Adriano Chiaramida) leeft al jaren ondergedoken in bunkers en afgelegen gebouwen op het platteland van Calabria. Daardoor is zijn positie verzwakt. En het is uitgerekend zijn kleinzoon Stefano (Giuseppe de Dominico) die de macht op een subtiele manier naar zich toe wil trekken door de drugstrafiek te ondermijnen.

De vampier

Ondertussen is er ook in Monterrey een niets ontziende strijd aan de gang, tussen het Leyra-cartel en concurrerende bendes, maar ook met het Mexicaanse leger. De special forces van de antidrugstroepen zijn goed getraind en bewapend, en haast even meedogenloos als de cartels. Een van hen is sergeant Manuel (Harold Torres), bijgenaamd ‘de vampier’. Hij is een diepgelovige, maar ook keiharde militair. Hij opereert met zijn eenheid bijna buiten het leger en buiten de wet. Het is een dunne lijn.

De kijker

Doorheen de reeks volgen we de belevenissen van die hoofdpersonages (en heel veel nevenfiguren), ieder in met eigen verhaallijnen, die ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Geregeld zijn er ook flash backs en worden de gebeurtenissen vanuit een ander standpunt opnieuw verteld. Beelden van halfnaakte vrouwen in broeierige cocaïnefabriekjes wisselen af. Met bijvoorbeeld achtervolgingsscenes, schietpartijen en gruwelijke afrekeningen. Om dan weer over te gaan naar intieme familiemomenten of weidse panorama’s in Calabrië, op zee of in de  woestijn.

Net als in Gommora wordt ook hier het geweld niet geschuwd. Het wordt op een afstandelijke, niet moraliserende manier getoond. Dat maakt het zo mogelijk nog efficiënter. De kijker velt zijn oordeel zelf wel. De muziek in de reeks is van de Schotse band Mogwai.

Keiharde, cynische serie

Het resultaat is een beklijvende reeks met een internationale en cinematografische allure. Hij gaat over de wereldwijde drugstrafiek, de mensen die erbij betrokken zijn. Maar ook over de pijnlijke gevolgen voor wie tussen de raderen van die niets ontziende machine raakt. Of zoals De Volkskrant schrijft: “De makers van Gomorra willen met hun nieuwe serie ZeroZeroZero het hele systeem van cocaïnehandel blootleggen. Zelden is een serie zo cynisch en keihard als ZeroZeroZero.”

ZeroZeroZero woensdag 30 september om 22.20 uur te zien op Canvas en via VRT NU. Je kunt de serie ook op dvd bestellen. Dit is trouwens niet de enige internationale reeks die net op Canvas van start is gegaan. Je kunt op zaterdagen kijken naar Thin Ice.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 september 2020 /