Afscheid en rouw in tijden van corona

Afscheid en rouw in tijden van corona – hoe dat in deze uitzonderlijke omstandigheden gaat, ontdek je in de driedelige special van Komen te gaan op Eén. Begrafenisondernemers staan voor de moeilijke taak om – ondanks alle beperkingen – toch een mooi afscheid te creëren voor de nabestaanden. Deze special is te zien vanaf maandag 25 mei om 21.10 uur op Eén.

Schipperen tussen troost en social distancing

De special volgt begrafenisondernemers Patrick Heirbrant (Brussel), Gert Verhaert (Ekeren), Marieke en Tineke Depoorter (Jabbeke en Bredene) en Tayfun Arslan’o (Genk). We kennen deze begrafenisondernemers al uit het eerste seizoen van de reeks Komen te gaan. Verderop in dit artikel stellen we ze nog uitgebreid voor. Voor hen betekent deze nieuwe situatie schipperen tussen social distancing en troost. Wat zijn we door corona toch in een moeilijke tijd terecht gekomen; één waarin velen eenzaam sterven en beperkt afscheid maar mogelijk is.

Afscheid met tal van voorzorgsmaatregelen

Waar ze normaal gezien klaar staan om zowat elke wens van de familie uit te voeren, moeten ze nu vooral beperkingen opleggen. Zo goed en zo kwaad als het kan proberen ze families toch een mooi en onmisbaar ritueel te bezorgen. Met alle voorzorgsmaatregelen. Daarbij cijferen ze zichzelf in al hun medeleven zoveel mogelijk weg. Terwijl velen van ons de eerste weken van de lockdown thuis bang de dagen aftelde, moesten deze ondernemers de baan op, niet wetende hoeveel risico ze daarbij zelf liepen. Want verdriet wacht niet.

Tayfun Arslan'o in Komen Te Gaan in tijden van Corona
Tayfun Arslan’o – begrafenisondernemer uit Genk

Zoektocht naar schoonheid in afscheid

Komen te gaan toont niet alleen het verdriet, maar vooral de gezichten achter de corona-cijfers. Daarbij zoeken niet alleen de begrafenisondernemers maar ook de makers steeds naar de glimlach. Want Komen te gaan is een programma over de dood, maar brengt ook in tijden van oversterfte een hulde aan het leven. Centraal in deze driedelige special staat de zorg voor nabestaanden en de zoektocht naar schoonheid in afscheid. Afscheid blijft iets universeels en verandert niet door corona – enkel de omstandigheden zijn volledig anders.

Makers over Komen te gaan

“Toen de corona-epidemie ook in ons land toesloeg, polsten we bij de begrafenisondernemers uit de eerste reeks van Komen te gaan naar de impact op hun werk en leven. Na één week lockdown bleek die impact al enorm”, vertelt reigsseur Joeri Weyn. “Gebruikelijke afscheidsrituelen moesten helemaal herdacht worden en het bleek ploeteren om aan het juiste beschermingsmateriaal te komen.”

Apart van gezin wonen

Joeri Weyn vertelt verder: “De ondernemers moesten blijven werken toen de kennis over het virus nog helemaal in de kinderschoenen stond. Sommigen gingen daarom zelfs apart van hun gezin wonen, omdat het besmettingsrisico te groot was. Het werd voor onze ploeg ook een huzarenstukje om in alle sereniteit en met alle veiligheidsmaatregelen even dicht op de huid te raken van de personages. In deze volledig nieuwe context werd de reeks nog prangender en confronterender. We kregen noodgedwongen een blik op hoe rouwen er in de toekomst uitziet. Want ondertussen is het duidelijk dat het coronavirus nog lang niet weg is.”

Patrick Heirbrant in Komen Te Gaan tijdens Corona
Patrick Heirbrant – begrafenisondernemer uit Brussel

Patrick Heirbrant

Begrafenisondernemer Patrick Heirbrant uit Brussel zegt het volgende over de situatie. “Het laatste wat we willen is gendarm spelen op het moment dat we troost willen bieden.” Hij maakt er een erezaak van om ook minder gegoede mensen een menswaardige begrafenis te geven. Ook in tijden van crisis is het zijn warme en menselijke aanpak die het leed bij veel families doet verzachten. Als het coronavirus ook toeslaat in zijn eigen familie, blijft Patrick Heirbrant onverstoorbaar verder werken.

Gert Verhaert

Voormalig psycholoog-consulent Gert Verhaert uit Ekeren is zijn bedrijf Rustpunt Begrafenissen zes jaar geleden gestart in zijn eigen woonkamer. Waar hij normaal gezien een warme handdruk of knuffel geeft, moet hij nu afstand houden en nabestaanden voortdurend confronteren met de strenge maatregelen. Dat is lastig. “Ik ben in dit beroep gestapt om mensen te verbinden met elkaar, niet om ze uit elkaar te halen.” Maar Gert Verhaert blijft zich op zijn eigen toegankelijke manier inzetten voor zijn families. Daarnaast is er aandacht voor zijn gezin. Hij is namelijk vader van drie kinderen en een pleegdochter.

Marieke en Tineke Depoorter

Uitvaart met Zorg Depoorter is een typisch familiebedrijf. Opgericht door vader Joris en vandaag geleid door dochters Marieke en Tineke. In deze tijden zou de 65-jarige Joris niets liever willen dan gepassioneerd voortwerken. Gezien zijn leeftijd denken de zussen daar anders over. Terwijl Joris verplicht in quarantaine verblijft, staat de telefoon in Jabbeke en Bredene roodgloeiend. De pittige karakters van de zussen maakt van hen een sterk team. Anderzijds leidt het ook al eens tot het nodige vuurwerk. Over afscheid nemen in tijden van corona zeggen zij het volgende. “Of we nu een uitvaart voor één of honderd mensen organiseren, voor ons blijft dat hetzelfde. Onze dienst zal even goed in elkaar zitten en onze schoenen en corbillard zullen even nauwkeurig opgeblonken zijn.”

  • Zien hoe andere uitvaartondernemers hier mee omgaan? In de reeks Helden van Hier: Corona wordt Uitvaarten De Ras uit Lede gevolgd.
Marieke en Tineke Depoorter in Komen te Gaan tijdens Corona
Marieke en Tineke Depoorter – begrafenisonderneemsters in Jabbeke en Bredene

Tayfun Arslan’o

Tayfun Arslan’o is van Turkse origine en verzorgt vooral islamitische begravingen en repatriëringen. Maar als begrafenisondernemer wil hij er zijn voor iedereen, ook voor de Vlaamse families. Vorig jaar verliet hij zijn job als fabrieksarbeider. Sindsdien concentreert de vader van vijf dochters zich fulltime op zijn uitvaartonderneming Hizir. Dat is nodig, want met de komst van het coronavirus zijn Tayfuns laatste goede zorgen meer dan welkom in het zwaar getroffen Limburg. Ondanks het leed, ziet hij ook een mooie kant aan deze situatie. “Nu we weten wat we missen, gaan we elkaar en het leven misschien meer naar waarde schatten.”

Aflevering 1 – Komen te gaan – 25 mei

Voor Gert Verhaert is het nog even zoeken met de nieuwe maatregelen. Zeker wanneer Willy – een vader van een kroostrijk gezin – komt te overlijden, wordt een afscheid in beperkte kring moeilijk. In Brussel wordt Patrick Heirbrant gecontacteerd door een moeder die haar zoontje Aaron verloor bij de geboorte. In het ziekenhuis testte ze bij de bevalling positief op COVID-19. Hierdoor werd ze onmiddellijk in quarantaine geplaatst en werd het afscheid van Aaron uitgesteld. Tot nu. Tineke Depoorter ontfermt zich over de familie van de 68-jarige Lena. De dochters en echtgenoot van Lena konden door corona geen afscheid nemen. In Jabbeke wordt alles in het werk gesteld om deze leegte alsnog in te vullen.

Aflevering 2 – Komen te gaan – 1 juni

Voor Patrick Heirbrant komt corona wel heel dichtbij wanneer zijn stiefmoeder aan Covid-19 overlijdt in een woonzorgcentrum. Hij vraagt een collega-ondernemer om hem te helpen in deze drukke en emotionele periode.  Begrafenisondernemer Marieke Depoorter moet schipperen tussen haar job en de kinderen die alleen thuis zijn.  Ze verzorgt de uitvaart van een oudere dame die door haar buren op handen gedragen werd. Gert Verhaert krijgt een overlijden binnen van 68-jarige vrouw. Omdat haar echtgenoot ook besmet is, vraagt de familie het afscheid uit te stellen. Zodat de man erbij kan zijn als hij het ziekenhuis mag verlaten.

Gert Verhaert in Komen Te Gaan tijdens Corona
Gert Verhaert, begrafenisondernemer uit Ekeren

Aflevering 3 – Komen te gaan – 8 juni

In Limburg is een Bulgaars-Turkse truckchauffeur overleden aan een hartinfarct. De islamitische uitvaartondernemer Tayfun Arslan’o uit Genk wordt tijdens de ramadan opgeroepen om de repatriëring te organiseren. Normaal gezien zou een rituele wassing door de familie gedaan worden. In deze tijd neemt Tayfun Arslan’o die taak met heel veel betrokkenheid over. De zusjes Depoorter staan voor een administratief vraagstuk. Een cafébazin die in België woont is overleden. Maar het kerkhof ligt net over de Franse grens. Hoe doe je dat met grenzen die officieel gesloten zijn?

Komen te gaan: driedelige special vanaf 25 mei elke maandag om 21.10 uur op Eén. Het programma is gemaakt door Woestijnvis (die nu succes hebben met De Container Cup).

Foto’s: VRT.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 mei 2020 /